Christianit om det store fællesmøde: Folk kritiserede pusherne uden frygt for repressalier

Mange pushere havde røde ører efter nedskydningen af betjente på Christiania, lyder det fra christianit.

Ole Lykke har boet på Christiania siden 1979. Fristaden blev skabt i 1971.

Det var uden den store slinger i valsen, at 300-400 beboere på Christiania i går traf beslutning om at rydde Pusher Street.

Det fortæller christianit Ole Lykke, som har boet på Christiania siden 1979.

- Jeg mindes ikke et fællesmøde af sammen styrke, siden vi havde fællesmøder om Bullshit (rockergruppe red.) for omkring 30 år siden. Samme sammenhold. Samme vilje til at tale ud. Samme tryghed ved at man kunne stå og sige nøjagtig, hvad man ville, uden at være bange for, at der skete repressalier bagefter, siger han.

Han bider mærke i, at der var 16-17-årige piger, som klart sagde, at Pusher Street skulle væk på fællesmødet i Den Grå Hal uden at være bange for, hvad der ville ske dagen derpå.

Sådan er det ikke altid ved de fællesmøder, Christianias beboere holder, når der er "noget at tale om".

- Ved tidligere fællesmøder har man ikke villet stille sig op og komme med så radikale forslag, som var fremme i går - altså at gå op og lukke gaden, siger han.

Både fordi det har været svært at forestille sig, at en sådan udtalelse ville føre til handling, men også på grund af frygten for repressalier.

Pushere med røde ører

Ole Lykke fortæller, at forslaget om at en fuldstændig rydning af Pusher Street kom op fra mødets start, og at der ikke var mange andre forslag på banen under mødet.

Han vurderer, at omkring hver femte af de fremmødte havde med hash at gøre, men fortæller, at der kun var lidt protester på mødet.

- Jeg tror, der var rigtig mange pushere, som havde rigtig røde ører. Både i forhold til de øvrige christianitter og familien til den alvorligt sårede betjent, siger Ole Lykke.

Han mener, at mange af de Christiania-beboere, som er involveret i hash, godt kunne se det idiotiske i at skyde en politibetjent, da det er en voldsom optrapning af konflikten fra pushernes side. En optrapning, der ifølge Ole Lykke ville betyde, at politiet ville begynde at bruge voldsommere metoder på Christiania.

Pusher Street er lukket - men hvad nu?

Christianitterne stemmer ikke om forslag på deres fællesmøder, men fornemmer, hvornår der er overvejende enighed om en beslutning, og i går var der altså enighed om at lukke Pusher Street.

- Min forventning til mødet var meget åben, men at lukke det hele ned på ubestemt tid var maksimalt. Det kunne ikke blive meget bedre, siger Ole Lykke.

Hvad der nu kommer til at ske på Christiania er uklart.

- Vi kan dårligt gøre andet end at se, hvad der sker, når man stikker en stor kæp ned i myreturen. Begynder der at blive hashhandel ved indgangene til Christiania, flytter den ned til kanalen på Christianshavn, og får vi så lige pludselig ballade med nogle bagmænd? Vi ved det ikke, siger han.

- Vi ved dårlig nok, hvordan politiet vil reagere. Så vi tager det dag for dag. Nu har vi reageret, og det har været vidunderligt at reagere på den måde, siger han.

Christianias beboere forventer at holde flere fællesmøder de kommende dage.