- Der er fandeme flere pressefolk end christianitter.
Den åbenlyst rigtige konstatering runger ud over pladsen foran Pusher Street fem minutter før klokken 9.00, hvor christianitterne har bebudet, at de vil rive hashboderne på Christiania fra hinanden.
Få minutter senere tager de første beboere fat med hamre og hænder. En efter en ryger de; boderne. Symbolet på Pusher Street i årtier. Til umiddelbart jubelbrøl blandt de christianitter, der står der.
Mens journalister og tv-fotografer fra DR, TV 2, Ekstra Bladet, BT og flere andre medier dokumenterer den historiske begivenhed, står en gruppe i hjørnet af pladsen. De fleste i gruppen bærer hættetrøjer med skrift på og solbriller.
Blikkene er alvorlige, og når tv-fotograferne en sjælden gang imellem vender kameraet mod dem, vender de ansigtet bort eller råber til fotograferne, de skal lade være med at filme dem.
Frygten for fallit
Attituden efterlader ikke tvivl om, at de ikke ønsker at komme i fjernsynet. Mange af dem har tjent penge på at sælge hash i gaden. Og at stå frem med navn i disse spalter er ikke et valg, lader de forstå.
Langsomt begynder de at bløde op, da vi lover ikke at skrive deres navne.
- Der er nogle af os, der ikke støtter det her. Det må du gerne skrive, siger en.
En anden i gruppen udbryder: ”Vi går fallit”. Han ønsker ikke at uddybe det, da vi spørger.
Vi falder i snak med en ung mand.
- Jeg nikker bare til det, de andre siger, udbryder han først.
Frygter banderne overtager hashmarkedet
Så bløder også han op og fortæller, at han er kommet på Christiania i 10 år. Og direkte adspurgt indrømmer han også, at han har hjulpet til i boderne, der lige nu bliver kørt væk foran os. Men det ændrer ikke hans livsgrundlag, for han skal nok få penge alligevel, bedyrer han.
- Så må jeg bare lave noget grovere, siger han.
Den unge mand tror ikke, at dagens rydning vil betyde et farvel til hashsalget på fristaden. Men salget af det kommer til at ændre sig, siger han.
- Det bliver vildt. Nu kommer banderne.
Christianitter taler ellers om, at de har oplevet, at pusherne i hashboderne nu er maskerede, og at de ofte ikke kender dem. Men ingen i den hovedrystende gruppe her lidt fra begivenhederne vil vedkende sig et tilhørsforhold til bandemiljøet.
Tager afstand fra politiskyderi
En anden gruppe, der også har haft boder, uddyber senere frygten for en forråelse af hashsalget på Christiania.
- Ingen af os synes, det er okay at skyde på en politimand. På ingen måde. Men vi er bekymrede for, at den her rydning får en bandekrig til at blusse op for fuld skrue, siger de og uddyber:
- Der står allerede typer, vi ikke kender, og sælger i afkroge af Christiania.
En ældre herre med gråstribet sportsjakke står og ryster på hovedet, mens boderne bliver kørt væk. Han er kommet på Christiania i 15 år og er hovedrystende uenig med beslutningen. Mens boderne bliver kørt væk, kaster han en joint til en anden. Hans budskab er klart: Hashsalget forsvinder ikke – det flytter højst lidt væk.
Vi spørger, hvor man så skal gå hen, hvis man købe hash.
- På gaden. Alle steder. Men I kan få en gratis joint af mig.