Christiania: Fra hippiebesættelse til hård kriminalitet

OVERBLIK Nattens skyderi er en trist kulmination på Christianias forvandling fra fristad til centrum for hård kriminalitet.

Politibetjent vogter ved en af indgangene til Christiania efter onsdagens skyderi. (Foto: © JENS ASTRUP, Scanpix)

Peace, love og fri hash.

Da en gruppe unge i 1971 besatte Forsvarets efterladte bygninger i Bådmandsstræde på Amager for at etablere en fristad, havde de næppe forestillet sig, at en del af det, der blev kaldt Christiania, 45 år senere skulle blive centrum for et skuddrama.

Men stofferne og kampen om, hvem der skal tjene penge på hashen, har gradvist forvandlet den del af Christiania, der bliver kaldt Pusher Street, til en kampplads for kriminelle grupper, der kæmper om hashmarkedet, og politiet, der forsøger at få stoppet hashsalget.

Aftenens skudepisode mod to betjente og en civil på Christiania er blot den seneste voldsomme episode med udspring i Pusher Street - den lille del af Christiania, hvor pushere gemmer sig under hættetrøjer og bag skimasker og camouflagenet, mens de sælger varianter af hash.

Politiet forsøger at holde hashsalget, som jo er ulovligt i Danmark, nede med aktioner som den i juni i år, hvor politiet gik grundigt til værks og ikke blot fjernede hashen, men også hashboderne.

Christiania er ikke blot en kampplads for pusherne og politiet, men også for politikerne. Siden besættelsen af det cirka 34 hektar store område i bydelen Christianshavn har der været politisk uenighed om, hvorvidt christianitterne have lov til at blive boende på området i det centrale København, som ulovligt blev besat i starten af 1970'erne.

Politiet rydder Pusher Street den 17 juni 2016. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Her er en række nedslag i Christianias historie:

1971 Forsvaret forlader Bådmandsstræde Kaserne, og en gruppe unge mennesker rykker ind i de tomme bygninger og erklærer, at området nu er "Fristaden Christiania".

1972 Forsvarsministeriet giver foreløbig Christianias beboere lov til at blive på området.

1972-1982 I 10 år diskuteres det politisk, om Christiania skal ryddes. I 1982 vedtager Folketinget, at christianitterne kan blive på ubestemt tid, hvis bygninger og andre forhold på Christiania gøres lovlige.

Stemningsbillede fra Christiania. I baggrunden SAS Scandinavia Hotel. Arkivfoto cirka 1972. (Foto: © Ulf Nielsen, Scanpix)

1979 Christianitterne forsøger at komme de hårde stoffer til livs ved at give misbrugerne valget mellem nedtrapning eller flytning. Pusherne bliver smidt korporligt ud. Siden har man kun kunnet købe hash og pot i Pusher Street.Brugen af hårde stoffer fører til udsmidning fra Christiania.

1989 VKR-regeringen vedtager Christianialoven. Formålet med loven er at bevare Christiania, men forholdene skal normaliseres og lovliggøres.

2004 Staten opsiger rammeaftalen med Christiania og opsiger christianitternes brugsret over området. Begrundelsen er, at Christiania har overtrådt rammeaftalen ved at bygge ulovlige huse på området. Christiania får et opsigelsesvarsel på halvandet år.

2006 Christianitterne anlægger sag mod Finansministeriet Østre Landsret. De mener, at opsigelsen af deres brugsret er ulovlig.

2009 Østre Landsret fastslår i sin dom, at det er staten, der har brugsretten til Christiania-området, og at opsigelses-varslet på halvandet år var i orden.

2011 Højesteret stadfæster landsrettens dom.

2012 En aftale mellem staten og Christiania danner grundlag for, at bygninger og arealer på Christianiaområdet bliver overdraget til Fonden Fristaden Christiania.

Pia Kjærsgaard og resten af Folketingets Retsudvalg besøger Pusher Street i 2012. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

2012 Københavns Politi etablerer Task Force Pusher Street, som går efter at håndhæve loven i forhold til både hashkøbere, sælgere og leverandører. Målet med enheden er at få et stærkere samarbejde med de lovlydige kræfter i området omkring Pusher Street.

2013 Særloven for Christiania bliver ophævet, hvorfor der nu gælder de samme love og regler for Christiania, som der gør for resten af Danmark.

2016 Fra 1. september 2012 til og med juni 2016 har politiet sigtet op mod 8.000 personer for at være i besiddelse af narkotika og 960 for salg af narkotika. Der er beslaglagt en lang række stik- og skydevåben, som politiet formoder er anvendt af de personer, der i og omkring Pusher Street fungerer som vagter for pusherne. Pushernes vagter har i flere tilfælde overfaldet politiet med stenkast og lignende.

31. august 2016 To betjente og en civil person bliver i forbindelse med en rutineopgave på Christiania skudt. Den ene betjent blev ramt i hovedet og er ifølge politidirektør ved Københavns Politi Thorkild Fogde "hårdt og kritisk såret". De to andre er uden for livsfare.

- Vi er opmærksomme på, at der er gode kræfter og fredelige kræfter på Christiania, men nu synes vi, at de kriminelle for alvor har overskredet grænsen, og derfor må det være tid til at lægge afstand til den organiserede kriminalitet i Pusher Street og få dem presset ud, siger Thorkild Fogde kort efter skyderiet.

Den formodede gerningsmand bliver skudt og anholdt under en aktion i Kastrup den 1. september.