Det blå lys fra de ti computerskærme lyser de blege ansigter op som slikkede de sol i et solarie. De to bankende hjerter midt i lokalet sørger for, at holde dem alle i live. Stikboksen og internet-routeren.
Den næsten to meter høje Carl Bordum Hansen sidder med krummet ryg. Han er helt i fokus. De lange ben stikker frem under bordet synkront med de fire andre landsholdsspillere. Tilsammen udgør de hold Galactic Empire. Overfor dem sidder endnu fem unge mænd. Hold Rebel Alliance.
De næste mange timer skal de kæmpe mod hinanden i at hacke. At hacke ind på hinandens servere og systemer for at finde et flag i spiltypen ’Capture the Flag’. De virtuelle flag skal findes ved at angribe med kode for, at holdene får point og dermed vinde dagens dyst.
Ti hjerner er bedre end én
Udover at hacke hinanden skal de også kunne beskytte dem selv mod de andres angreb. Og lige netop beskyttelse er kodeordet for, hvorfor ti unge mænd i alderen 15-25 sidder i Forsvarets Marinestation på Nyholm i København.
De er en del af Cyberlandsholdet. Et it-sikkerheds-landshold, der i dag er begyndt deres kampe til European Cyber Security Challenge (ECSC). Et europæisk mesterskab i cybersikkerhed hvor de i to dage skal dyste mod 16 andre nationer.
Det er en holdsport, der bygger på kommunikation, hurtige fingere og en god portion forståelse for databehandling. Alle deltagerne har forskellige kompetencer, og dermed også et bredere arsenal til at løse de gåder, som opgaverne reelt set er.
Gådeløsningen kombineret med en interesse for, hvordan computere fungerer, var også det, der i første omgang gjorde 19-årige Carl Bordum Hansen interesseret i konkurrence-datalogi.
At plante et frø
Fremtidens krige kommer i langt højere grad til at foregå online. Et øget fokus på It-sikkerhed er vokset i takt med udviklingen af den digitale verden, og hvordan denne kan bruges til at begå kriminalitet. Hos Forsvarets Efterretningstjeneste arbejder 27 procent af medarbejderne nu med cybersikkerhed. Derfor er der også de senere år kommet et større fokus på, hvor fremtidens it-sikkerhedseksperter kan findes.
I 2010 stablede Europæisk Netværks- og Informationssikkerheds Agentur konkurrencen med det mål at skabe et rum, hvor it-talenter kan samles, engageres og uddannes for imødekomme den store mangel på kompetencer på it-området.
Det er dog ikke spillerne fra Cyberlandsholdets umiddelbare rolle, at være fremtidige rekrutter. De skal, som alle andre sportsudøvere, være med til at skabe opmærksomhed om, hvad sportens kerne er og hvilke muligheder den kan føre til.
Datalogi-klubben
Carl Bordum Hansen er lige startet med at læse datalogi på Datalogisk Institut ved Københavns Universitet. Interessen for at kode og især programmering ligger flere år tilbage. Fra værelset i forældrenes villa i Vanløse prøvede han ihærdigt, at komme i gang med at programmere mere selv. I starten af hans gymnasietid tog det dog for alvor fart.
Her fandt han ud af, at en ældre elev havde startet en datalogi-klub, hvor ligesindede kunne blive klogere på kodning, programmering og konkurrence datalogi. Den ældre elev, Markus Krabbe Larsen, der nu også er en del af Cyberlandsholdet, introducerede Carl til konkurrencen Dansk Datalogi Dyst.
Her dyster man alene med at lave optimale algoritmer for, at løse datalogi-opgaver. Anden gang Carl deltog var han blandt seks vindere af konkurrencen. I 3.g fik han øjnene for hacking, hvilket i sin grundform minder meget om den programmering, han nørdede hjemme på ungdomsværelset i Vanløse.
”Det viste sig ikke at være så langt fra. I hacking skal du også kende netværksprotokoller, hvordan et styresystem virker og hvad forskellen er på de forskellige styresystemer, hvilket er helt det sammen som når du sidder og programmere noget.”
Socialt nørderi
Udover at de ti landsholdsspillere nærmest ved en selvfølge træner og styrker sammenholdet online, så mødes de også til træningsweekender, såkaldte bootcamps, hvor de bliver testet og skal løse opgaver, de kan møde til EM.
”Det er virkelig fedt. Hver gang jeg går derfra, så er jeg helt oppe køre dagen efter. Fordi det er søde folk og det er fede ting vi bliver sat til at lave. Det er virkelig høj kvalitet.”
De weekender, hvor der fra Forsvarets Efterretningstjenestes side ikke er officielle arrangementer, så mødes de selv online til nogle af de mange forskellige konkurrencer, der sættes op hver uge.
Nørderiet og den faglige og sociale sparing er en stor del af, hvorfor landsholdet er attraktivt. Og for Carl er han heller ikke sikker på om det er it-sikkerhed han skal arbejde med i fremtiden. Nu handler det bare om, at klare det godt til EM.
Sidste år til ECSC fik Danmark en 8. plads, mens Spanien løb med sejren.