Mød de unge talenter, der skal beskytte Danmark mod digitale trusler: 'Det er vigtigt at kunne tænke som en hacker'

Hvad kræver det at blive professionel hacker, og hvordan er det at være udtaget til et cyberlandshold? Mød tre af drengene fra det danske cyberlandshold.

17 lande dyster i disse dage om titlen som bedste hackernation ved de europæiske hackermesterskaber i London.

Og med fra Danmark er 10 drenge i alderen 15-25 år, der udgør det cyberlandshold, Forsvarets Efterretningstjeneste har udvalgt og trænet op til konkurrencen.

Håbet er, at cyberlandsholdet udbreder kendskabet til hacking, så andre unge talenter lader sig inspirere og ruste til at forsvare Danmark mod truslen fra hackere, der bryder ind i offentlige myndigheder og virksomheders systemer.

DR Nyheder har fulgt det danske cyberlandshold i et halvt år. Læs her, hvad der har fået tre af de unge fra cyberlandsholdet til at vælge kodning og kryptografi som levevej:

Oliver Toft, 18 år gammel, studerer digitalisering på CBS

Hvordan er det, at være en del af cyberlandsholdet?

Det er fedt at skulle repræsentere Danmark i en international sammenhæng til et europamesterskab. Følelsen af at være blandt de bedste og dyste med dygtige folk fra andre lande er også noget specielt.

Hvordan startede din interesse for hacking?

Min interesse for hacking startede, da jeg var 12-13 år gammel og lavede hjemmesider i HTML. Sådan nogle småting. Senere begyndte jeg så at arbejde på nogle servere, og det åbnede op for beskyttelsesdelen. Når du skal faktisk beskytte dig, lærer du også nogle af de angreb du i princippet kan udføre.

Hvorfor er det vigtigt at have folk, der kan tænke som hackere?

Hvis der er bare et lille hul, der kan blive udnyttet, så er det et problem virksomheder, og det kan også blive et problem for regeringen. Vi er sårbare gennem it. Det kan lamme et helt samfund, hvis it-infrastruktur bryder sammen.

Jeg håber, at jeg kan få indflydelse og være med til at lukke hullerne for udefrakommende angreb i fremtiden.

Kommer du til at ende på som black-hat (ulovlig hacker, red.) en dag?

Den er svær. Jeg har været lidt ude på "the dark side" og prøvet nogle ting, og jeg tror ikke helt, man kan holde sig fra det, hvis der er et eller andet fedt, man kan udnytte. Men man skal selvfølgelig passe på med, hvad man laver.

Jacob Bech, 21 år, studerer på universitetet og arbejder som sikkerhedsanalyst

Hvordan startede din interesse for hacking?

Jeg tror jeg var 11, da jeg lånte min første bog om programmering. Den var på engelsk, og jeg forstod absolut ingenting. Jeg programmerede ingenting, men nysgerrigheden var der, og jeg fik en fornemmelse af, at det kunne være min ting.

Hvordan er det at have en interesse som så få har?

Man kan godt føle sig fremmedgjort fra jævnaldrende. Også fordi det er en meget ensom verden, når man sidder så meget foran sin computer, men sådan er det jo, når man programmerer. Men det har været svært, det har det. Jeg har ikke haft så mange, jeg kunne have en passioneret snak omkring min interesse med.

Er det anderledes nu?

Ja. Før blev der set ned på det nørdede, men nu er der mange af mine kammerater der er begyndt at interessere sig for den slags og grave sig ned i computerverdenen.

Ser du dig selv som en nørd?

Uden tvivl. Jeg er bund-nørdet på alle punkter. Og det er en god ting at kunne sige i dag, synes jeg. I dag betyder det ikke bare, at man sidder i sin kælder og hacker. Det betyder, at man er utrolig passioneret omkring et bestemt emne. Det sætter jeg pris på.

Hvorfor vil du gerne arbejde med cybersikkerhed?

Der er stor udfordring i det, og det kræver mange forskellige færdigheder. Desuden kan man hurtigt komme i front med udviklingen, fordi det er så nyt et område. Jeg er sådan lidt adhd-agtig i min indlæring, og jeg kan godt lide at have mange forskellige ting i gang samtidig. Det tillader cybersikkerhed i den grad.

Hvad kræver det at blive god?

Det kræver en logisk tankegang, men det kræver også man kan tænke ud af boksen. Og så skal man være rebelsk som person. Det er vigtigt at kunne tænke som en hacker, og man skal i princippet være i stand til at udnytte systemer.

Hvorfor vil du gerne være på sikkerhedssiden?

Der er stor risici i at være black hat hacker (ulovlig hacker, red.), og der er mange penge i at være white hat hacker (lovlig hacker, red.). For mig er det karrierevejen, der gør forskellen.

Mikkel Peter Frohn, 24 år, studerer på DTU og arbejder med it-sikkerhed

Hvorfor interesserer du dig for it-sikkerhed?

Problemløsningen i it-sikkerhed har jeg altid synes var spændende, men jeg er først rigtig begyndt at brænde for det, da jeg kom på universitetet. Jeg startede med at kode, men med tiden er jeg blevet mere optaget af, hvordan man bryder koder, andre har lavet.

Er det ikke svært at bryde koder?

For folk, der har forstand på at kode, er det uhyggelig nemt at finde sikkerhedsbrister.

Hvad skal der til for at blive god?

Tid foran en computer. Helt generelt handler det om at sidde og lege med det. Og så skal det selvfølgelig interessere en. Det hjælper også en del, hvis man kan programmere og er stærk i kodning generelt.

Hvad er det I kan på cyberlandsholdet?

Det er nok ikke så fancy, som det virker. På landsholdet har vi folk, der interesserer for matematik og programmering, men som har brugt det til at få en forståelse for, hvordan it-verdenen og nutidens teknologi virker.

Hvordan lykkedes det dig at blive udvalgt til landsholdet?

Jeg kunne se, hvor mange point de andre havde, selvom FE havde gjort alt for at skjule det til workshoppen. Det brugte jeg til at vurdere, hvor mange opgaver, der var nødvendige at lave, for at være i top.

Er det ikke snyd?

Jeg gjorde jo ikke andet end at bruge den funktionalitet der var på siden. Men jeg er ret sikker på, det ikke var meningen fra FEs side, at man skulle kunne se deres pointsystem.

Frygter du europamesterskabet?

Jeg tror det bliver en hård konkurrence. Det kan godt være, vi kan stille 10 mand, men der er jo også færre at vælge i mellem i et så lille land, end der er i Tyskland.