Borgmester om ny enhed mod radikalisering: Det bliver ikke gratis

Københavns integrationsborgmester vil ikke love, at der bliver oprettet en ny enhed mod unge-radikalisering, som ekspertgruppe ellers anbefaler.

Københavns integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev (R), håber, hun kan finde flertal for at afsætte flere penge til en ny antiradikaliserings-enhed.

Der er brug for en helt ny enhed, der kan koordinere kommunens, politiets og de andre myndigheders antiradikaliserings-indsats, hvis man for alvor vil forhindre, at unge ender i ekstreme og voldelige miljøer.

Sådan lyder en af hovedanbefalingerne i en ny rapport om forebyggelse af radikalisering, som en ekspertgruppe netop har afleveret til Københavns Kommune.

Selv om integrations- og beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (R) bakker op om anbefalingen, vil hun dog ikke love, at enheden nogensinde bliver til noget.

- Det er meget vigtigt at styrke samspillet mellem myndighederne, men en sådan enhed er ikke gratis. Enheden skal mødes flere gange om ugen og se på de enkelte sager. Derudover skal man i endnu i højere grad end i dag række ud til politiet, PET og Kriminalforsorgen, siger Anna Mee Allerslev.

Håber på politisk flertal

I dag bliver alle henvendelser om radikalisering, som Københavns Kommune modtager, behandlet i den såkaldte VINK-enhed og i radikaliseringsberedskabet, som blandt andet består af Københavns Politi.

Kommunen har dog i år oplevet en markant stigning i antallet af såkaldte bekymringshenvendelser fra folk, der frygter, at unge er ved at blive radikaliseret.

Sagerne er samtidig blevet mere komplekse, og derfor anbefaler ekspertgruppen et bedre samspil mellem myndighederne, så de kan sætte hurtigere og mere effektivt ind.

Den radikale borgmester håber nu, at hun kan skaffe et politisk flertal for en ny enhed, når budgetforhandlingerne går i gang.

- I de seneste mange år har stort set alle partier på rådhuset stået sammen om at styrke indsatsen, så jeg håber, at vi også denne gang kan finde flertal for at afsætte flere ressourcer til den, siger hun.

Justitsministeren på sagen

Derudover kan det ifølge Ritzau kræve en lovændring, hvis myndighederne i højere grad skal til at dele personfølsomme oplysninger om personer, der er ved at blive radikaliseret.

Derfor vil Anna Mee Allerslev nu have justitsminister Søren Pind (V) til at se på anbefalingerne fra eksperterne. Borgmesteren understreger dog over for nyhedsbureauet, at hensynet til borgernes rettigheder ikke må gradbøjes.

- Det er fuldstændig uomgængeligt, at borgernes retssikkerhed er ukrænkelig, uanset hvem hun er, siger hun til Ritzau.

Anna Mee Allerslev understreger, at hun er tilfreds med ekspertgruppens anbefalinger.

- Der er kommet mange spændende ting på den forebyggende front, heriblandt at styrke medborgerskabet, sikre en bedre kontakt til de radikaliseredes forældre og religion i skolerne. Jeg håber, vi fra politisk side kan samles om det på rådhuset, siger hun.