Der er brug for en mere helhedsorienteret indsats fra myndighedernes side, hvis man skal undgå, at unge bliver radikaliseret.
Det fastslår en ekspertgruppe, som Københavns Kommune har nedsat, i en ny rapport.
Gruppen har udarbejdet 15 anbefalinger til kommunen. Læs dem her:
1) Ny enhed for koordinering og tværgående overblik
Ekspertgruppen anbefaler, at koordineringen mellem myndigheder og andre aktører styrkes ved hjælp af en tværgående, samlet koordineringsenhed for antiradikalisering. I tilknytning til koordineringsenheden etableres ligeledes en styregruppe og et borgmesterforum.
2) Kommunikationsstrategi for indsatsen til forebyggelse af radikalisering
Ekspertgruppen anbefaler, at Københavns Kommune udarbejder en samlet kommunikationsstrategi og –handleplan for antiradikaliseringsindsatsen.
3) Fremme af medborgerskab
Ekspertgruppen anbefaler, at Københavns Kommune styrker den demokratiske dannelse af og medborgerskabet for børn og unge.
4) Samarbejde med lokale foreninger og aktører
Ekspertgruppen anbefaler, at Københavns Kommune styrker samarbejdet med lokale kræfter.
5) Styrkelse af børn og unges kritiske sans ved brug af sociale medier
Ekspertgruppen anbefaler, at børn og unges kritiske sans ved brug af sociale medier styrkes via et online-baseret undervisningsmateriale om bl.a. kildekritik.
6) Forpligtende samarbejde om systemovergange
Ekspertgruppen anbefaler, at Københavns Kommune styrker samarbejdet med Kriminalforsorgen og politiet og dermed styrker indsatsen for radikaliserede borgere i fængsler samt ved løsladelse.
7) Støtte til forældre og pårørende
Ekspertgruppen anbefaler kurser for familier og pårørende til radikaliseringstruede og radikaliserede unge. Der skal være fokus på forældrerollen, kompetencer i hverdagen samt rettigheder, pligter og normer i samfundet.
8) Styrket indsats over for marginaliserede unge
Ekspertgruppen anbefaler, at Københavns Kommune målretter de opsøgende indsatser overfor marginaliserede unge.
9) Opkvalificering af sundhedspersonale
Ekspertgruppen anbefaler, at Københavns Kommune udarbejder en samlet plan for at opkvalificere kommunalt sundhedspersonale, herunder sundhedsplejersker, så de i højere grad er i stand til at opdage tegn på radikalisering.
10) Styrket samarbejde med boligselskaber
Ekspertgruppen anbefaler, at Københavns Kommune styrker samarbejdet med den boligsociale indsats i boligselskaberne.
11) Styrket vidensdeling med relevante byer
Ekspertgruppen anbefaler, at Københavns Kommune foreslår Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet at oprette et forum til vidensdeling mellem relevante danske byer og nationale aktører. Kommunen bør samtidig tage initiativ til konferencer om forebyggelse af radikalisering mellem relevante byer i Danmark og mellem de nordiske lande. Derudover bør der være en konference målrettet medarbejdere i Københavns Kommune.
12) Fokus på voldsramte familier og flygtningefamilier med traumer
Ekspertgruppen anbefaler, at Københavns Kommune styrker indsatserne rettet mod voldsramte familier og flygtningefamilier med traumer.
13) Styrket kontakt med radikaliserede miljøer
Ekspertgruppen anbefaler, at Københavns Kommune styrker kontakten med radikaliserede miljøer.
14) Indsatser til udsatte borgere, der er radikaliserede eller sårbare overfor radikalisering samt hjemvendte fra konfliktområder
Ekspertgruppen anbefaler, at Københavns Kommune styrker indsatsen for at bekæmpe radikalisering blandt borgere, som allerede er aktive i ekstremistiske miljøer, og som vurderes at være i risiko for at ville udføre voldelige eller andre kriminelle handlinger, herunder hjemvendte borgere fra konfliktområder.
15) Øget vidensniveau og analyse
Ekspertgruppen anbefaler, at staten på forskningsniveau evaluerer eksisterende forebyggelsesindsatsers effekt.
Kilde: Færre radikaliserede gennem en effektiv og sammenhængende indsats - Anbefalinger fra ekspertgruppen til forebyggelse af radikalisering.