- Set fra et natursynspunkt svarer det til, at der går ild i Rosenborg Slot, og at kronjuvelerne er i fare.
Sådan betegner rådgivende biolog Niels Riis den naturbrand, der i øjeblikket hærger Lille Vildmose sydøst for Aalborg.
Her forsøger brandmændene nu på tredjedagen at slukke den ild, som fik fat i en kornmark i onsdags. Over jorden er ilden slukket, men under jorden ulmer det stadig i såkaldte varmelommer i mulden.
Det er muligt, fordi området ved Lille Vildmose, som navnet antyder, er et sumpet og vådt moseområde. Men varmen i år betyder, at vandet er fordampet fra jorden, så mulden i jorden er blevet porøs og har dannet masser af små luftrum.
Og det er i de luftrum, at ilden kan ulme i helt ned til tre meters dybde og uden, at man kan se det fra jordoverfladen.
En katastrofe
Biolog Niels Riis har stået bag genopretningen af Lille Vildmose, og han betegner branden som en naturmæssig katastrofe.
- Da jeg blev klar over, at branden foregår helt nede få meter fra grøften, der skiller skov og mark, så blev jeg virkelig bekymret. Det er uhyggeligt, at vi har været så tæt på en naturmæssig katastrofe, siger han.
Branden har berørt et areal på i alt cirka 40-50 hektar. Præcis hvor stort et areal, der stadig brænder under jorden, vides ikke. Men det er alvorligt, påpeger biologen.
For Lille Vildmose kan nok godt påberåbe sig at være i top fem af fine naturområder i Danmark, mener han. Skoven og moserne indgår også i en af Danmarks største fredninger på 76 kvadratkilometer. Området udgør lidt over halvdelen på 40 kvadratkilometer.
- Det er en af de absolutte perler i europæisk natur, der er brand i, siger Niels Riis.
Findes ikke andre steder i verden
Ifølge ham findes et område som Lille Vildmose ikke tilsvarende andre steder i verden. Det er den største og bedst bevarede europæiske lavlandshøjmose, påpeger han.
- I andre lande, hvor den mosetype har været - Holland, Tyskland, Irland, Frankrig og Polen - ligger der kun stumper tilbage.
- Det her er ikke bare en mose. Det er en unik mose, siger biologen og roser de brandmænd, der knokler med den ulmende muld under jorden.
- Området er helt uerstatteligt. Skoven er en af de fineste græsningsskove, vi har i Danmark. Det er en af naturens kronjuveler, siger han.
I området lever havørne, kongeørne, vildsvin og traner. Men fem elge har også til huse her. I november 2015 blev de fragtet fra Sverige, og siden er en kalv også blevet set i området. Elgene har det dog godt på trods af naturbranden, siger skov- og landskabsingeniør i By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune, Jens Vinge.
- Umiddelbart er elgene ikke påvirket af branden, fordi den foregår uden for de indhegnede områder. Der er adskillige kilometer mellem branden og elgene, siger han til P4 Nordjylland.