Brandmændene har travlt i øjeblikket.
Sommertørken har fået den danske jord til at tørste i en grad, der giver brandfare ved selv den mindste gnist, og de danske beredskaber har måttet rykke ud til intet mindre end 1.000 naturbrænde i juli måned.
Og hvis der er tale om en ny normal i antallet af udrykninger, er det danske beredskab slet ikke stærkt nok, mener beredskabernes sammenslutning.
- Det er en ekstrem og meget alvorlig situation. Tallene taler næsten for sig selv. Det er over seks gange så mange brande, som man normalt har i juli måned. Det er lige før, vi allerede har ramt årskvoten bare i juli måned, siger sekretariatschef hos Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.
For mange opgaver
På et normalt år er der i omegnen af 1.200 naturbrande. Alene i juli måned har der indtil videre været cirka 1.000.
Bjarne Nigaard understreger, at der både er behov for flere hænder og mere materiel, hvis udviklingen fortsætter. De mange naturbrande er nemlig ifølge ham en blandt flere nye opgaver, beredskabet nu skal håndtere.
- Der er kommet flere oversvømmelser og storme, og der bliver også stillet krav om, at det danske beredskab skal være med til at terrorsikre enhver lille festival ude i provinsbyerne. Når vi får nye opgaver, kræver det justering i de ressourcer, vi har tilgængelige, lyder det.
- Lige nu kan vi kun klare det, fordi vi har gode engagerende medarbejdere, der på trods af ferie kommer ind og også arbejder mere end de 13 timer, de må.
Hjælp fra styrelsen
Når det kommunale beredskab er presset af større, længerevarende eller mandskabskrævende hændelser som brande, stormflod, terror eller trafikulykker, bistår Beredskabsstyrelsen med specialudstyr og ekstra mandskab.
Dog mener Bjarne Nigaard, at hele det danske beredskab er "dimensioneret efter en situation, der ser ud til at ændre sig".
Fællestillidsmand for befalingsmændene i Beredskabsstyrelsen, Ulrik Mosekjær er enig.
- Hele det danske beredskab er presset. Sådan har det været i lang tid. Selvom vi i beredskabsstyrelsen er i gang med en genopretningsplan for at få mere luft, så mangler vi i den endelige vurdering stadig 30 procent for at være oppe på det niveau, vi havde tidligere, siger han. Se billederne af den store naturbrand i Nordjylland her
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a5b5acceb6187a40d40786acf
Besparelser og nye midler
Tilbage i 2014 vedtog Folketinget en beredskabsreform, der indeholdt årlige besparelser på godt 75 millioner kroner, og siden 2011 har de ansatte i Beredskabsstyrelsen samlet set oplevet besparelser svarende til 17 procent af styrelsens bevilling.
Men der kan måske være nye penge på vej til beredskaberne.
I det nye forsvarsforlig har forligspartierne aftalt at udarbejde en samlet analyse af tilstanden i det danske beredskab, siger forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S).
- Det er første skridt til, at vi kan være med til at sikre, at vi har et beredskab, der kan modstå de udfordringer, der bliver mere og mere ekstreme. Det er jo afgørende for danskere og deres tryghed i fremtiden.
Analysen forventes klar i 2019.
Landet over har tørken udløst afbrændingsforbud for at minimere antallet af naturbrande. Se her, hvad det betyder.