Antonio bygger sygehus i Odense: Jeg har også regninger, der skal betales

DR har mødt en af de udenlandske håndværkere, der arbejder på Nyt OUH, hvor kontrolrapporter afdækker kritik af løn- og arbejdsvilkår

Antonio har arbejdet på flere store byggeprojekter - i øjeblikket er han ansat som håndværker på Nyt OUH. Antonio er ikke hans rigtige navn, men han ønsker at være anonym af frygt for sin arbejdssituation.

Antoino er frustreret, vred og nervøs.

- Jeg har regninger at betale og familie, der skal have mad. Jeg er bange for at miste mit arbejde, men jeg troede, I fulgte reglerne. Vi har altid fået at vide, at i Danmark er der styr på tingene, siger han.

Antonio er sydeuropæer, arbejdsmand på byggeriet af supersygehuset Nyt OUH i Odense, og Antonio er noget, vi kalder ham.

Vi har mødt ham, kender hans rigtige navn og identitet, og vi har set dokumentation for, at han er ansat i en af de mange virksomheder, der er underentreprenør på det offentlige milliardbyggeri.

Bliver ligeglad

Antonio har arbejdet på flere forskellige byggeprojekter i Europa, og han har arbejdet på Nyt OUH i et års tid. Det er ikke godt, mener han.

- Jeg ved aldrig, hvornår lønnen kommer, og jeg blev snydt for pension i flere måneder, siger han.

Kontrolrapporter, DR har fået aktindsigt i, viser, at det står skidt til med løn- og arbejdsvilkårene for især udenlandske medarbejdere i flere virksomheder på byggeriet af supersygehuset.

Kontrollen er bestilt og betalt af Region Syddanmark og udføres af revisionsfirmaet BDO, som laver stikprøver for at tjekke løn- og arbejdsvilkår i firmaer på byggeriet, der er belagt med arbejdsklausuler.

Men de virker ikke, mener Antonio, der er træt af, at hans løn ofte lander for sent.

- Det betyder noget for mig og for mine kolleger, og folk bliver frustrerede, forklarer han og konstaterer, at det går ud over kvaliteten af arbejdet.

Region Syddanmark begyndte at føre kontrol med løn- og arbejdsvilkår på byggeriet af Nyt OUH i 2020. Indtil 2022 blev det gjort af virksomheden Bureau Veritas.Siden 2023 har det være revisionsfirmaet BDO. (Foto: © Frank Cilius, Ritzau Scanpix)

- Hvis folk er ligeglade med, om jeg får min løn til tiden eller min pension, bliver jeg også ligeglad med, om jeg laver mit arbejde ordentligt. Så er jeg ligeglad med kvaliteten. Det kommer til at gå ud over sygehuset i sidste ende, mener han.

Brug for pengene

Den sydeuropæiske håndværker forklarer, hvorfor han ikke står frem med sit billede og sit rigtige navn.

- Fordi jeg har brug for at tjene penge. Og hvis jeg står frem, får jeg slet ikke mine penge - jeg bliver fyret. Det gør folk, hvis de siger noget, og folk har familier, og de har udgifter, de skal betale.

Kenneth Holm, projektdirektør for Nyt OUH, understreger, at der bliver fulgt og rettet op på alle forhold, der findes i kontrolrapporterne. Også Aroldo Tegon, direktør for totalentreprenøren forklarer, at der er et kontrolsystem, og det virker, mener han.

Kenneth Holm er projektdirektør på Nyt OUH og garanterer, at alle forhold, der bliver påpeget i de kritiske BDO-rapporter, bliver fulgt til dørs.

- Til dato har mere end 10.000 personer udført arbejde på byggepladsen, og vi har i det lys haft få sager om løn- og arbejdsvilkår. Hvis der har været uregelmæssigheder, enten ved en tilfældighed eller med forsæt, så er de blevet rettet, lyder det fra direktøren i et skriftligt svar.

Cirka 700 arbejder på byggeriet af Nyt OUH, som skulle have stået klar i 2022, og som bliver Danmarks største nybyggede supersygehus.