Antallet af rygere står bomstille på sjette år

Ekspert vil have dyrere cigaretter og en rygelov, der bliver overholdt.

Hver femte dansker ryger. Og andelen falder ikke. Faktisk er det syv år siden, at der sidst kunne spores et fald i antallet af rygere her i landet.

Det skriver Politiken i dag.

Ifølge nye tal fra den årlige undersøgelse af danskernes rygevaner, som Sundhedsstyrelsen, Lungeforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen laver, er andelen af danskere, der ryger, stagnerende. I flere årtier har andelen af rygere ellers faldet nogenlunde fast med et procentpoint om året.

- Det er rigtig ærgerligt. De fleste rygere vil gerne stoppe med at ryge, og de fleste rygere har fortrudt, at de startede. Samtidig ser vi, at rigtig mange unge starter på at ryge, så det er en sørgelig situation, siger professor Knud Juel fra Statens Institut for Folkesundhed til DR Nyheder.

Røgfri generation i 2030

Dermed er regeringens målsætning om, at færre end fem procent af voksne danskere over 15 år skal være rygere i 2030 langt fra skiven.

Målet er en røgfri generation i 2030 – men ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse sætter helt unge stadig ild til smøgerne: Cirka 5.500 15-årige ryger hver dag eller mindst en gang om ugen. Dertil kommer, at omkring 6.500 15-årige eksperimenter med rygning.

- Jeg synes, det er meget ærgerligt, at vi ser så mange nye unge begynde at ryge, siger Knud Juel.

Hver dag begynder 40 unge at ryge ifølge Røgfri Fremtid, som er et initiativ, som regeringen har lavet i samarbejde med blandt andre flere interesseorganisationer og kommuner.

Og Knud Juel retter en pegefinger mod politikerne.

- Vi når ikke regeringens målsætning, hvis ikke priserne på tobak bliver hævet, og loven, der forbyder salg af cigaretter til mindreårige, blive overholdt, siger han.

Loven om forbud af salg af cigaretter til børn under 18 år har eksisteret i 10 år, men ifølge professoren er den ikke blevet overholdt på noget tidspunkt.

- Den politiske vilje virker ikke voldsomt stor, siger han og fortsætter med en opfordring til politikerne:

Fra andre lande og fra mange undersøgelser ved man, at det virker at sætte prisen på tobak op. Det virker også, hvis arbejdstid og skoletid bliver røgfri. Der er også undersøgelser, der viser, at neutrale cigaretpakker ikke er så tiltrækkende, som dem i mange farver, siger Knud Juel.

Også Charlotta Pisinger, der er forskningsoverlæge ved Region Hovedstadens Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, peger på, at højere priser på cigaretter vil få færre til at begynde med at ryge.

Ifølge Politiken henviser hun til for eksempel Sverige, Canada, Brasilien, Hongkong og Californien, hvor det med blandt andet høje cigaretpriser er lykkedes at få andelen af rygere ned under 10 procent.

Sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V) skriver i en mail til Politiken, at for at få antallet af rygere bragt ned, kræver det en kulturændring, ´og den når vi ikke med forbud på forbud.' Hun nævner også, at butikkerne skal tage ansvar og ikke sælge cigaretter til børn under 18 år.

Mere end hver femte dansker ryger i dag, og sådan har det været siden 2011.