15 kommuner har indført total røgfri arbejdstid. Det betyder, at kommunerne forbyder al rygning, fra medarbejdere møder på arbejde om morgenen, til de går hjem igen til fyraften.
Forbuddet gælder både på arbejdspladsen, under transport, på kurser, og når de ansatte arbejder hjemme.
Over 85.000 medarbejdere er omfattet af forbuddet. Det skriver Politiken mandag.
Yderligere tre kommuner vil inden 2018 indføre røgfri arbejdstid for alle deres ansatte. Det viser en opgørelse fra Kræftens Bekæmpelse.
Der er dog langt flere kommunalt ansatte, end opgørelsen antyder, der ikke må ryge i arbejdstiden. Undersøgelsen dækker nemlig kun helt røgfri kommuner.
- Jeg synes, man skal være meget påpasselig med at indføre røgfri arbejdstid, for hvad bliver det næste, siger næstformand i HK Kommunal Mads Samsing til Politiken.
- Vil arbejdsgiverne også blande sig i, hvad de ansatte spiser, eller hvor meget de sover om natten?
Flere pauser og sygedage
Flere kommuner har desuden gjort arbejdstiden på udvalgte kommunale arbejdspladser røgfri.
- Kommunerne er som arbejdsgivere interesserede i at holde deres medarbejdere sunde og raske. Det siger kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Journalist- og Mediehøjskole til Politiken.
- Der er en udbredt opfattelse af, at rygere er dårligere arbejdskraft, fordi de holder flere pauser og har flere sygedage.
Ifølge Kræftens Bekæmpelse hjælper røgfri arbejdstid de 68 procent af daglige rygere, der ønsker at holde op med at ryge. Samtidig giver det et sundere arbejdsmiljø og mulighed for en ny og sundere pausekultur.
- Erfaringer fra forskellige arbejdspladser viser, at det kan bidrage til at styrke fællesskabet på arbejdspladsen, når man indfører lige vilkår for pauser for alle medarbejdere. Det siger Camilla Freltoft Junge fra Kræftens Bekæmpelse til Politiken.
/ritzau/