Ane Marie Jørgensen frygter, hvad forureningen fra Grindstedværket vil betyde for hendes børn og børnebørn.
Hun bor i Grindsted og er sammen med sin mand taget til et borgermøde, der skal informere om forureningen. Hun håber at blive klogere på, om man kan rense det farveløse og giftige stof vinylklorid op fra byens undergrund.
I slutningen af januar kom det frem, hvor omfattende forureningen fra Grindstedværket er. 10 kilo vinylklorid løber hvert år ud i Grindsted Å og gør det til en af Danmarks værste forureningssager. De nye forskningsresultater fra DTU tyder på, at forureningen vil fortsætte mindst 20 til 50 år frem i tiden.
- Jeg håber at få svar på, hvad man reelt vil gøre ved problemet. Jeg er ikke bange for grundvandet nu, men man ved ikke, hvad der vil ske på sigt, siger Ane Marie Jørgensen.
- På sigt frygter vi nok for vores drikkevand.
Borgermødet er arrangeret af Region Syddanmark og Billund Kommune. Ifølge regionsrådsformand Stephanie Lose (V) er det vigtigt at slå fast over for borgerne, at forureningen ikke er sundhedsfarlig.
Men selv om det ikke er tilfældet, savner borgeren Martin Møller Madsen en konkret handlingsplan fra politikernes side.
- Man diskuterer, om det er kommunen, regionen eller staten, der skal betale. Jeg vil gerne vende spørgsmålet om og spørge: Har vi råd til at lade være med at betale?
- Hvis vi fortsætter denne her tendens og lægger låg på, så ser jeg ikke en fremtid for byen, siger han.
Ingen gravko i sigte
Martin Møller Madsen er født og opvokset i Grindsted og har to drenge på et og otte år.
- Jeg har brug for at sikre, at mine børn vokser op og ikke bliver syge af at bo her, og at vi har en by i vækst. Jeg elsker naturen, og den føler jeg, at vi går på kompromis med.
Forureningen i Grindsted ligger 70 meter under byen. Og det er ifølge Stephanie Lose én af de store udfordringer i forhold til at gøre noget ved problemet nu og her.
- Vi kan ikke bare sende alle borgerne på ferie og begynde at grave. Vi arbejder løbende på at få den nødvendige teknologi til det, og så er det også noget med at sørge for, at der kommer flere penge til at tage hul på det, siger hun.
Rengøringsarbejdet efter forureningen vil koste cirka 100 millioner kroner. Region Syddanmark har ikke pengene, og som det ser ud nu, kommer der ikke økonomisk hjælp fra staten.
Hvor lang tid går der, før der begynder at ske noget?
- Der sker hele tiden noget i forhold til at blive klogere, at holde øje og komme med bud på, hvordan man kommer i den rigtige retning. Men hvornår der kommer en gravko, det kan jeg ikke svare på på nuværende tidspunkt, siger Stephanie Lose.
Martin Møller Madsen kan godt forstå, at det tager lang tid. Men han mener, at det er vigtigt, at politikerne sætter sig om forhandlingsbordet og fremlægger en gennemsigtig plan.
- Nu har vi muligheden for at gøre noget ved det og få en fremtidssikret løsning, så vi ikke giver problemet videre til de næste generationer, siger Martin Møller Madsen.
Ane Marie Jørgensen håber også, at en handlingsplan kan være med til at forhindre, at giften siver længere ned i jorden.
- Jeg ved, at det er en drøm, men jeg håber, at de kan få renset det op inden for de næste ti år, siger hun.