Analyse: Salg af Nykredit dæmper frygten for stigende bidragssatser

Fem danske pensionskasser har købt sig ind i Nykredit.

En del af finanskoncernen Nykredit sælges til fem danske pensionskasser. (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Torben Christensen)

Nykredit har nu officielt droppet den planlagte børsnotering. Det kan få betydning for kunderne. Ikke bare dem i Nykredit og koncernens realkreditselskab Totalkredit, men for alle realkreditkunder i Danmark.

Hvad er der sket?

Repræsentantskabet i den kundekontrollerede forening Forenet Kredit, der ejer størstedelen af aktierne i Nykredit, har i dag vedtaget at sælge en del af finanskoncernen til fem danske pensionskasser. Dermed er den planlagte børsnotering, der skulle have fundet sted næste år, formelt aflyst.

Hvad betyder det for kunderne i Nykredit og Totalkredit?

Mange frygtede, at en børsnotering ville udløse højere priser på realkreditlån i Nykredit og Totalkredit. Den frygt er dæmpet med pensionskasserne som nye ejere.

Advarslerne har lydt, at et salg af aktier til udefrakommende glubske spekulanter på de frådende finansmarkeder ville udløse en jagt på kunderne i form af yderligere pres for at sætte priserne op her og nu.

Et salg til fem danske pensionskasser ses af mange som en mildere løsning. Man får rejst de penge til polstring, som man har behov for, men man får en ejer med et mere langsigtet syn på investeringen. Derfor vil presset fra ejerkredsen for øjeblikkelige prisstigninger ikke være lige så stort.

Kommer priserne ligefrem til at falde?

Men man skal nok ikke forvente faldende priser på den reelle bidragssats. Det kommer kunderne til at klikke langt i netbanken efter.

Pensionskasserne – langsigtede eller ej – har ikke investeret for deres blå øjnes skyld, men for at få et godt afkast. I en fælles aftale med Forenet Kredit går man efter at tjene lige så mange penge som ”de mest rentable sammenlignelige selskaber” - og som direktøren for den største af pensionskasserne tilføjer: Gerne lidt mere.

Nogle taler om, at priserne faktisk vil falde - hvorfor?

Nykredit og Totalkredit har et bonuskort i ærmet ved navn kundekroner. Det er ikke en nedsættelse af den reelle bidragssats, men en slags overskudsdeling til realkreditkunderne, som Nykredit og Totalkredit har indført.

Hvis Nykredit tjener gode penge sendes en del af dem videre som udbytte til foreningen Forenet Kredit, der så sender dem tilbage til kunderne i form en efterfølgende rabat på bidragssatserne. Regner man kundekrone-bonussen med i den samlede pris på lånet, så er der tale om en sænkning af priserne.

Der er bare det, at bonussen kan svinge eller helt forsvinde, hvis forretningen går mindre godt end ventet. Mens aftaler om realkreditlån løber over 30 år, så bliver lovningen på fremtidige kundekroner næppe nogensinde længere end et par år. Og det er de langsigtede regnestykker, man skal ud i, hvis man virkelig vil have overblik over økonomien i sine lånearrangementer.

Samtidig kritiseres kundekronerne fra flere sider for at gøre et svært gennemskueligt realkreditmarked endnu mere uoverskueligt. De svingende kundekroner kan nemlig ikke regnes med i prissammenligninger, og gør f.eks. statens nye låneoversigtsportal tjekditlån.dk ubrugelig. I samme tråd kritiserede Konkurrencerådet tidligere på året Nykredit for at mudre markedet til med bonuskonceptet.

Hvad betyder det for kunder i andre realkreditselskaber?

Hvis en børsnotering havde udløst stigende priser i Nykredit og Totalkredit, kunne det med stor sikkerhed også have trukket priserne i resten af markedet med op. Nykredit er den største spiller i realkreditmarkedet og sætter dermed i vid udstrækning prisen. Så den aflyste børsnotering bør også dæmpe en eventuel frygt for stigende bidragssatser i de konkurrerende selskaber.