Efterforskning, sikkerhed og kontakt til andre lande.
Tysk politi har travlt, efter at en lastbil i aftes kørte ind i et julemarked i Berlin og dræbte mindst 12 personer.
Her er et overblik over, hvordan politiet i Tyskland arbejder lige nu. Et angreb i en europæisk storby vil også automatisk smitte af på dansk politi.
1. Efterforskningen kører i to spor
Siden tysk politi mandag aften ved 20-tiden fik meldinger om det formodede angreb, har efterforskningen kørt i to spor.
Først og fremmest handler det om for politiet er få styr på situationen. Hvor mange gerningsmænd er der? Tror politiet, de vil slå til igen andre steder? Her er de første vidneforklaringer særdeles vigtige: Hvordan så gerningsmanden/mændene ud?
Allerede kort tid efter angrebet pågreb politiet i Berlin en potentiel gerningsmand tæt på gerningsstedet, hvilket giver en vis tryghed for politiet. Ved tidligere angreb i Europa, eksempelvis på satiremagasinet Charlie Hebdo i januar 2015, gik der adskillige dage, før det franske politi havde anholdt alle gerningsmænd, og Paris var i undtagelsestilstand med formodede terrorister løs i byen.
Tysk politi meldte allerede mandag aften ud, at de ikke havde indikationer på, at Berlin ville blive ramt af følgeangreb.
2. Indsamling af beviser
Den bagudrettede efterforskning er også vigtig. Først og fremmest skal tysk politi hurtigst muligt forsøge at fastlægge, hvor en formodet gerningsmand eller gerningsmænd har været op til angrebet.
Det er vigtigt for at komme nærmere et eventuelt motiv: Har han/de fået hjælp af andre? Hvem har han/de været i kontakt med? Hvordan er angrebet blevet planlagt?
I forbindelse med terrorangrebet i Nice i juli 2016 på den franske nationaldag, hvor en lastbil kørte ind i en menneskemængde på strandpromenaden, fandt fransk politi relativt hurtigt ud af, at den 31-årige formodede gerningsmand med tunesisk baggrund formentlig havde fået hjælp af en række medgerningsmænd.
Statsadvokaten i Frankrig mente allerede en uge efter angrebet at kunne sige, at planlægningen bag Nice-angrebet havde været omfattende og massiv. Således skulle gerningsmanden have været på strandpromenaden i dagene op til angrebet for at observere stedet, og på den formodede gerningsmands computer fandt politiet billeder af, hvordan franskmændene i 2015 fejrede deres nationaldag.
Til den bagudrettede efterforskning hører også hele den tekniske sikring af spor. Her gælder det for politiet om hurtigst muligt at indsamle blandt andet fingeraftryk. Vi så i forbindelse med terrorangrebet i Bruxelles i foråret 2016, at netop fingeraftryk er afgørende for at kunne identificere gerningsmænd - både overlevende og dræbte. Så snart politiet har et fingeraftryk, er der også noget at sende rundt til andre lande.
Tekniske spor er også vigtige for at kunne koble en potentiel gerningsmand til gerningsstedet. Her vil politiet lede efter DNA i lastbilen og sikre tøjet på den/de potentielle gerningsmænd.
3. Hjælp fra andre lande
Tysk politi har siden tirsdag morgen efterforsket angrebet i Berlin som et potentielt terrorangreb. Det gør politiet kun, hvis de har indikationer på, at det kan være terrorrelateret. Her kan alt fra øjenvidneberetninger, efterretninger, kildeoplysninger og oplysninger fra den potentielle gerningsmand spille ind.
Når de tyske myndigheder selv arbejder ud fra teorien om et muligt terrorangreb, træder et tæt samarbejde med de øvrige europæiske lande i kraft - herunder også Europol.
Eksempelvis under terrorangrebet i Paris i efteråret 2015 kørte Europol allerede i de første timer en stor bus til Paris for at bistå frankmændene med efterforskningen. Europol har blandt andet mulighed for at koordinere med andre landes efterretningstjenester, men har også adgang til analyseredskaber, som kan kortlægge mistænktes rejserute eller typiske bevægemønster.
Når tysk politi kender identiteten på en formodet gerningsmand/gerningsmænd, bliver samarbejdet med nabolandene særligt vigtigt. Kender andre lande ham/dem? Er hans/deres fingeraftryk registreret?
4. Har angrebet betydning for truslen mod Tyskland?
Trusselsniveauet i Tyskland har forud for angrebet været forhøjet i flere år. Man har talt om, at der har været en abstrakt terrorrisiko i Tyskland - altså at et terrorangreb kunne ske, men uden konkrete indikationer af, i hvilken form det kunne optræde.
Selv om vi endnu ikke ved, om angrebet i Berlin er et terrorangreb, forbliver det generelle trusselsniveau i Tyskland på det nuværende. Alligevel er der på tyske julemarkeder nu opgraderet sikkerhed med flere politifolk på gaden - blandt andet for at sikre tyskernes tryghed i dagene omkring jul. Tyskerne har dog levet med et markant fokus på terror de seneste år, blandt andet da en landskamp mellem Tyskland og Holland i 2015 blev aflyst af frygt for terror.
Der har endnu ikke været nogen meldinger om, hvad tysk politi gør omkring de tyske grænser. Ved terrorangreb i Belgien og Frankrig har vi tidligere set, at grænserne er blevet decideret lukket i timerne efter et angreb.
5. Politiet skal sikre ro og orden i Tyskland
Når tysk politi i løbet af dagen kommer længere i deres efterforskning af angrebet og et eventuelt motiv, kan der opstå nye udfordringer og opgaver.
Hvis det viser sig, at gerningmanden/mændene har handlet ud fra et politisk motiv, skal tysk politi sikre, at der ikke opstår eventuelle hævnangreb.
Tyskland har større udfordringer end eksempelvis Danmark med voldsparate fløje. Her skal politiet aktivere deres kilder i forskellige miljøer.