20 tilfælde af magt mod anbragt dreng blev aldrig indberettet

Socialtilsynet indkrævede aldrig de manglende indberetninger om brug af magt fra omstridt opholdssted under Hjorthøjgård-koncernen

(Foto: © GRAFIK: Mads Rafte Hein, DR Nyheder)

- Jeg synes, tilsynet undergraver sin egen autoritet ved at se lidt stort på reglerne.

Sådan siger lektor i socialt arbejde, Christine Hemme, fra VIA University College, om Socialtilsyn Nord.

I juni sidste år var Socialtilsynet på tilsynsbesøg i et hus under koncernen Hjorthøjgård, hvor en 12-årig dreng var blevet anbragt knap to måneder tidligere. Tilsynet konstaterede, at de ansatte mindst 28 gange havde brugt magt mod drengen. Men kun i fire tilfælde havde Hjorthøjgård indberettet magtanvendelserne, som loven kræver.

Efter tilsynets besøg indberettede opholdsstedet yderligere fire tilfælde, hvor personalet havde brugt magt mod drengen i tiden forud for tilsynsbesøget. De resterende 20 magtanvendelser blev aldrig indberettet, og det mener lektor Christine Hemme var forkert.

- Jeg synes, det er betænkeligt, at man ikke sørger for at få de indberetninger på samtlige magtanvendelser. Det bør man have, selvom det er i bakspejlet.

"Hjulpet" ned til gulvet

I logbogen, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, kan man f.eks. læse om en episode, hvor personalet hælder vand på drengen fra en spand, mens drengen ’er tydeligt bange’. Der er også beskrivelser af at personalet ’lægger ham ned’ eller tager fat i ham, fastholder ham, låser ham inde eller ’hjælper ham ned’ til gulvet for at tørre op.

At de fleste episoder, hvor personalet bruger magt mod drengen, ikke bliver indberettet, er klart et problem, mener lektor i socialret, John Klausen, fra Aalborg Universitet.

- Det er et problem, fordi det er den retssikkerhed, der er i det her system. Når det er nødvendigt at bruge en magtanvendelse, så skal det også indberettes. Dermed kan man vurdere efterfølgende, om det har været lovligt. At magtanvendelserne ikke bliver indberettet er klart en tilsidesættelse af reglerne, som skal sikre borgernes retssikkerhed, siger John Klausen.

Brug af magt skal indberettes til kommunen og til Socialtilsynet. Ifølge Lektor Christine Hemme fra VIA University College, er der en god grund til, at der er pligt til at indberette alle magtanvendelser.

- Magtanvendelser jo egentlig er et overgreb, og derfor skal der være en anden instans, der går ind og bedømmer, om det, der er sket, er i orden. Hvis der er mange magtanvendelser, kan det også give grund til at spørge, om drengen er det rigtig sted, hvor man har de rigtige redskaber til at arbejde med ham.

Tilsynet: Vi fulgte op

DR har flere gange spurgt Socialtilsyn Nord til de manglende indberetninger af magtanvendelser fra Hjorthøjgårds side. Tilsynschef Sigrid Fleckner har afslået at lade sig interviewe i sagen, men skriver til DR, at tilsynet i høj grad har fulgt op, bl.a. ved at varsle påbud på baggrund af magtanvendelserne og orientere den kommune, der har anbragt barnet.

DR har opfølgende spurgt, om ikke Socialtilsynet kunne have valgt at kræve af Hjorthøjgård, at de indsendte de 20 manglende indberetninger om brug af magt. Det har vi ikke fået svar på.

Hjorthøjgårds konstituerede leder, Søren Lynge-Stensgaard kan i dag ikke svare på, hvorfor de kun indberettede 8 af de 28 magtanvendelser, der foregik i maj og juni sidste år. Men han oplyser, at Hjorthøjgård vil iværksætte en uvildig undersøgelse af, hvad der skete.

Få et overblik over alle historierne om Hjorthøjgård på fire minutter og 21 sekunder: