145 områder landet over bliver gransket for farligt giftstof

Efter en giftsag i Korsør har regionerne nu udpeget en lang række områder, som kan være forurenet med fluorstoffet PFOS.

Opdateret klokken 16:04 med kommentar fra miljøminister Lea Wermelin (S).

145 områder skal undersøges for, om de gemmer på det sundhedsskadelige fluorstof PFOS.

Det skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Områderne er kommet i myndighedernes søgelys efter en sag fra Korsør, hvor 118 børn og voksne har fået målt store mængder PFOS i deres blod, efter de har spist kød fra kvæg, som var forgiftede med fluorstoffet.

I årevis havde køerne græsset på en mark nær en gammel brandøvelsesplads. På pladsen er der tidligere blevet brugt brandskum med PFOS i, og via regnvandet har det giftige stof spredt sig til marken, hvor køerne gik.

Regioner: 'Vi står med en meget vigtig opgave'

Kort før sommerferien bad miljøminister Lea Wermelin (S) landets kommuner og regioner undersøge, om der kunne være lignende forureningssager andre steder i landet.

Helt konkret skulle der laves en liste over nuværende og tidligere brandøvelsespladser, hvor der kan være blevet spredt brandskum med PFOS i - ligesom i Korsør.

Det er den liste, Danske Regioner nu er blevet færdig med. På listen er der i alt 145 adresser, som hurtigst muligt skal undersøges nærmere for PFOS-forurening.

Af dem ligger 112 et sted, hvor Danske Regioner vurderer, det kan udgøre en risiko for mennesker, grundvand eller overfladevand, hvis det viser sig, at områderne er forurenede.

På kortet herunder kan du se, hvilke 145 områder der er tale om.

Heino Knudsen (S), der er formand for Danske Regioners udvalg for miljø og ressourcer, kalder det en 'meget vigtig' opgave, regionerne står overfor ovenpå sagen fra Korsør.

- Nu har vi i samarbejde med kommunerne dannet os et overblik over, hvor der kan være PFOS-forureninger i relation til brandøvelsespladser. Herfra kan vi så begynde at undersøge de her steder nærmere, siger han.

Han understreger dog, at regionerne ikke regner med, at samtlige 145 områder vil være forurenede.

- Vi har taget alt med, vi kunne finde, for ikke at overse noget, men forventningen er ikke, at alle områder vil være forurenede, siger Heino Knudsen til DR Nyheder.

Næste skridt er nu, at regionerne og kommunerne skal lave det, de kalder 'historiske redegørelser.'

De skal blandt andet kaste lys over, hvad for noget brandskum, der er blevet brugt på de enkelte øvelsespladser, og hvor meget brandskum med PFOS i, der er blevet spredt.

- De steder, hvor vi har styrket mistanke om forurening, vil vi begynde at undersøge med jordprøver og så videre, uddyber han.

Blev advaret i 2014

Allerede i 2014 blev Miljømyndighederne opmærksomme på, at der på brandøvelsespladser var risiko PFOS-forurening.

Siden er nogle områder blevet undersøgt, men det er ikke sket systematisk.

Miljøminister Lea Wermelin understreger, at hun forventer, at regioner og kommuner nu sætter turbo på at få undersøgt alle de nuværende og tidligere brandøvelsespladser.

- Man har vidst siden 2014, at det her var et problem. Der er kommuner, som har været i gang og har handlet på det, men vi er nødt til at sørge for, at hvis det ikke er sket alle steder, så skal det ske hurtigst muligt, og det skulle helst være sket i går, siger ministeren.

Hun tilføjer, at det er regionerne og kommunernes ansvar at reagere på sager om miljøfarlige stoffer.

- Dels har jeg en forventning om, at der er fuld handling allerede, hvor man kigger på de her steder, og så er der den konkrete sag i Korsør, hvor vi også skal have vendt hver en sten, siger ministeren.

Sundhedsskadeligt stof

I alt er 187 børn og voksne blevet undersøgt, efter de har spist kød fra det kvæg, der har græsset på den giftige mark i Korsør.

118 af dem har fået målt høje mængder PFOS i blodet, skriver Jyllands-Posten.

Grænseværdien for PFOS i blodet er af læger fra Holbæk Sygehus sat til at være 21,2 nanogram per milliliter blod.

I gennemsnit havde borgerne fra Korsør 43 nanogram/milliliter PFOS i blodet. Nogle af borgerne fik dog målt helt op til næsten 600 nanogram/milliliter PFOS i blodet. Det er den højeste mængde PFOS, der nogensinde er målt i danske blodprøver.

PFOS er skidt, fordi det er sundhedsskadeligt. Det har professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet Philippe Grandjean tidligere forklaret DR.

Hvis du har store mængder af fluorstoffet i blodet, kan det ifølge professoren give forhøjede kolesteroltal og føre til hjerte-kar-sygdomme.

Forskningen peger også på, at stoffet påvirker immunsystemet, hvilket kan betyde, at vacciner ikke virker lige så godt på én, og at man nemmere bliver ramt af smitsomme sygdomme. PFOS kan desuden skade fostrets udvikling hos gravide.

- De her stoffer rammer rigtig mange organfunktioner. For mig som læge er det afgørende, at vi ikke udsætter næste generation for de her risici, har Philippe Grandjean tidligere sagt til DR.

Regioner: 'Ingen grund til bekymring lige nu'

På nuværende tidspunkt mener Heino Knudsen dog ikke, at der er grund til bekymring, hvis du bor nær et af de områder, som skal undersøges for PFOS.

- Det er næppe alle 145 lokaliteter, der er forurenede. Derfor skal man ikke gå og bekymre sig nu. Vi arbejder så hurtigt, vi overhovedet kan, og de steder, vi vurderer, risikoen er størst, sætter vi først ind, siger Heino Knudsen.

Han tilføjer:

- Vi vil kontakte borgerne med det samme, hvis det viser sig, at der er grund til, at de skal være utrygge.

Hvor lang tid skal jeg vente på en afklaring, hvis jeg bor nær et af de her 145 områder?

- Det kan jeg ikke svare på lige nu. For at være sikre på, at vi fokuserer indsatsen om de steder, det er vigtigst at rense først, skal de her historiske redegørelser laves først. Jeg kan ikke sige andet, end at vi arbejder så hurtigt, vi overhovedet kan.