187 borgere har i løbet af de seneste par dage fået et længe ventet svar på, hvor store mængder af det sundhedsskadelige stof PFOS, de har i kroppen.
Fælles for dem alle er, at de har spist kød fra kvæg, der har græsset på et område, der var forurenet med det sundhedsskadelige stof.
For en del af dem har der været tale om rigtig dårlige nyheder. For de hårdest ramte har blodprøverne vist koncentrationer på op til næsten 600 nanogram per milliliter blod.
Det skal holdes op imod, at normalområdet er sat til 21,2 nanogram per milliliter blod, fortæller Ann Lyngberg, der er ledende overlæge på Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus.
- Jeg er virkelig ærgerlig på de her menneskers vegne over, at det er så høje tal. Jeg havde håbet, det ikke var sådan, siger hun.
Dybt frustreret
Der er store udsving blandt de 187 borgeres tal. Nogle ligger helt nede på én, gennemsnittet er 43, og de højeste ligger altså omkring 25 gange over normalområdet.
48-årige Kenneth Nielsen er formand for den forening, der stod for kvæget, der blev slagtet og delt blandt medlemmerne.
I 15 år har han spist kødet, og han fik besked om, at hans PFOS-tal lød på 233 nanogram per milliliter blod. Altså 11 gange over normalområdet.
- Det var en lettelse at få beskeden, men samtidig også dybt frusterende, fordi vi godt ved, at der ikke er noget at gøre. Det er noget, man skal leve med, og sådan er det bare, siger han om opkaldet, han fik onsdag.
- Når man ved det på forhånd og får et højt tal, så giver man lidt fortabt og føler, at man falder ned i et sort hul, fortsætter han.
Fluorstoffet PFOS blev tidligere brugt i skum til brandslukning, og store mængder blev brugt til øvelser af en lokal brandskole i Korsør. Via regnvandet endte det efterfølgende på det område, hvor Korsør Kogræsserforenings dyr gik.
Først i slutningen af sidste år blev de høje koncentrationer opdaget af Slagelse Kommune, der igangsatte en undersøgelse, og det er resultatet af den, som de 187 borgere nu har fået eller får i løbet af i dag.
Uheldigvis kan stoffet medføre en lang række lidelser. Blandt andet forhøjet kolesterol, risiko for forhøjede levertal, sukkersyge og risiko for kræft.
- Bare det at have en forhøjet risiko er en stressfaktor, og det vil betyde, at de skal være lidt mere obs på, om de har symptomer, der kan passe til det her, siger overlæge Ann Lyngberg.
Dør på klem
Alle de berørte vil blive fulgt af afdelingen på Holbæk Sygehus, ligesom de vil få tilbudt samtaler og information om deres situation.
Endnu er det for tidligt at sige, om nogen af de 187 borgere bliver syge af at have spist kødet, men risikoen er til stede, og den viden nager, fortæller Kenneth Nielsen.
- Det er selvfølgelig en trøst, at det ikke er sikkert. Men den der utryghed om, at det kan ske, er noget, jeg skal leve med i rigtig mange år. Hvad er det, der kan ramme mig, og hvornår sker det, er uvist, og det er så frustrerende, siger han.
PFOS udskiller sig selv fra kroppen, men det kan tage mange år afhængig af mængden, der har ophobet sig.
Umiddelbart er der ikke andet at gøre end at lade tiden gå og vente på, at det sker af sig selv, fortæller Ann Lyngberg, der dog holder en dør på klem.
- Det er så utrolig svært som læge at sidde og sige til en patient, at sådan er det, og der er ikke noget at gøre, så vi har brugt rigtig mange kræfter på at finde noget, der måske kan hjælpe dem med at udskille det her stof, siger hun om et forskningsprojekt med et kolesterolsænkende lægemiddel, som hun håber kan hjælpe med at udskille PFOS fra kroppen hurtigere.
- Jeg har store forhåbninger til det, siger hun.
Overvejer retssag
Fra 2011 blev det ulovligt at bruge brandskum med PFOS, og det er identificeret som et såkaldt prioriteret farligt stof i EU’s vandrammedirektiv.
Kenneth Nielsen og de øvrige berørte borgere overvejer nu en retssag, der skal afdække, om og hvor ansvaret for miseren kan placeres.
- Det, der nager mig mest, er, hvordan kan man gøre det forbudt uden at tænke på at få undersøgt alle de steder, det har været brugt. Det forstår jeg simpelthen ikke, siger han.
Miljøminister Lea Wermelin (S) bad for nylig alle kommuner og regioner om at undersøge deres nuværende og tidligere brandøvelsesområder for PFOS, og indtil videre er 160 områder rundt om i landet ved at blive undersøgt.