Forside
Indland
Udland
24 timer
Penge
Kriminalitet
Politik
Kultur
EU
Vejret
Baggrund
Billedserier
Lydbilledserier
Lyd/Video
TV
Radio
Sport
Regionalt
International
Nyhedsbrev
Mobil
Kontakt
Søg

S og den svære integration Til tema forsiden
 
Politisk aftale om integration på plads
17. juni 2005 21:52 Politik
 
  Integrationsforlig med stramninger (TV AVISEN 21:00)


Regeringens nye integrationspakke er ved at være klar.
Regeringen har indgået en politisk aftale med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti om integration.

De Radikale valgte at forlade forhandlingerne på grund af utilfredshed med aftalens sociale profil.

- Det er en aftale, som i høj grad bygger på regeringens udspil, men så sandelig også med gode indspark fra de øvrige partier, sagde integrationsminister Rikke Hvilshøj efter de afgørende forhandlinger i Finansministeriet med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

Aftalen som koster 580 millioner kroner over de næste to år, skal bringe over 10.000 flere flygtninge og indvandrere i arbejde.

Integrationskontrakt
Partierne er blandt andet blevet enig om at lave en integrationskontrakt, hvor dem, som ikke overholder kontrakten, bliver trukket i kontanthjælpen.

Samtidig nedsættes en arbejdsgruppe, som skal se på udvisningsreglerne. Endelig afskaffes forsøgertillægget for ægtepar på kontanthjælp, så det fremover kun er personer, der inden for de seneste to år har haft 300 timers ordinær beskæftigelse - og dermed vist at man står til rådighed for arbejdsmarkedet - der kan få ydelsen.

- Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at de får fodfæste i det danske samfund, får beskæftigelse og lærer det danske sprog, sagde Rikke Hvilshøj.

Kommuner belønnes
Fremover skal de kommuner også belønnes, som gør en aktiv indsats for at få udlændinge i arbejde, mens dem som er passive får mindre. Integrationsministeren fremhævede også, at der indføres et "gult kort" til udlændinge, som er på vej ud i kriminalitet.

- Næste gang, kære venner, så er det altså ud, hvis du ikke kan finde ud af at holde dig inden for lovens rammer, sagde Rikke Hvilshøj.

Socialdemokraternes integrationsordfører, Anne-Marie Meldgaard, var også tilfreds med aftalen, selv om forligspartneren dennegang er Dansk Folkeparti og ikke Det Radikale Venstre.

- Vi har kombineret og suppleret hinanden rigtigt godt. Det har ikke været en kamp om at sætte fingeraftryk, men en helhedsløsning, vi er gået efter, sagde Anne-Marie Meldgaard.

Dansk Folkeparti tilfreds
Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup, mente også have fået, hvad han kom efter under forhandlingerne.

- Vi er tilfredse med, at vi kom igennem med vore to hovedkrav til forhandlingerne: Nemlig, at det skal have konsekvenser i forhold til udvisning - og at der indføres den kontrakt, som indvandrerne indgår med samfundet, så det ikke bare er et tag-selv-bord med offentlige ydelser, sagde Peter Skaarup.

Radikale: Ærgerlig
Det Radikale Venstre valgte til gengæld at forlade forhandlingerne i sidste runde. Ifølge integrationsordfører Morten Østergaard var det udslagsgivende regeringens ønske om at skære i børneydelserne til de allersvageste familier og ønsket om at fjerne retten til den ene kontanthjælp for ægtepar uden at give disse tilbud om job.

- Det er virkeligt ærgerligt, men integration handler om at bryde social arv - ikke om at skabe nye tabere. Vi kan ikke leve med en social profil som slæber henad jorden - uanset at vi kan støtte dele af udspillet i øvrigt, siger Morten Østergaard.
 
Fagbevægelsen skoser S for integrationsaftale
Omfattende integrationsudspil - men få nyheder
Ældre indvandrere skal i arbejde
Thorning vil foreslå Fogh integrationspolitik
Politisk aftale om integration på plads
Thorning og Fogh mødtes om integration
Intet er sket siden integrationsmøde
Nye indvandrere skal indgå en kontrakt
S-borgmestre imod udlændingeaftalen
Læs hvad Socialdemokratiet siger om aftalen på partiets hjemmeside
Læs hele aftalen om integration her
 Til toppen    Du er her: Forside / Baggrund / Articles