Publikum får en opsang på Northside: Drop nu snakken under koncerterne

Gæsterne snakker for meget, mens musikken spiller. Og problemet findes langt fra kun på festivalen i Aarhus, siger talsmand, der efterlyser en mentalitetsændring blandt publikum.

Stemningen er høj til Northside Festival i Ådalen i Aarhus. Men det er snakken desværre også. - Vi er nået et punkt, hvor vi ikke længere bare skal løfte pegefingeren, siger P6-vært Anders Bøtter. Gæsterne her på billedet opførte sig i øvrigt eksemplarisk. (Foto: © Helle Arensbak, Scanpix)

Forestil dig, at du har købt en svinedyr koncertbillet for at lytte til det dér fede nummer, der hele tiden kører på repeat i dine høretelefoner.

Når du så endelig står dér foran scenen, og nummeret kommer, så vælger din sidemand, som du i øvrigt ikke kender, at tale om rentefrie lån og dagplejerordninger med sine venner.

Sådan oplever publikummer og anmelderne det på årets Northside Festival, og problemet med det sludrende publikum har været diskuteret længe. Endda flere år.

Allerede i 2016 lød opfordringen fra Northside, at publikum skulle lære at tie stille, og i år opfordrer festivalen endda på storskærme gæsterne til at sludre mindre under koncerterne. Men alligevel bliver der stadig kvidret løs.

Respekt for fansene

Som en Northside-gæst skriver på Twitter: ’Det, der mangler mest på Northside, er respekt. Respekt for de optrædende. Respekt for folk, der har ventet i månedsvis på en koncert, og respekt for folk, der vil høre en sang, der betyder noget for dem.’

Fra anmelderne lyder samme besked. Ekstra Bladets Thomas Treo brokkede sig i sin anmeldelse af Björks koncert over hæmningsløs snak, som ifølge ham "er blevet ensbetydende med Northside".

Gaffa valgte i sin anmeldelse af The National at gå mere konstruktivt til værks og roste gæsterne for, at de for én gangs skyld ikke snakkede igennem under koncerten.

Talsmand: Problem på alle festivaler

Men det snaksaglige publikum er ikke kun et Northside-fænomen. Det mener John Fogde, der er talsmand for festivalen.

- Det er ikke kun på Northside, det er et problem, men også internationalt. Når jeg er på Roskilde Festival, på spillesteder og for to uger siden i London, hvor Björk gav koncert, så taler folk også rigtig meget - og mere end de burde, siger han.

Northside har i år vist tekster på storskærme inden koncerterne, hvor de opfordrer folk til at tie stille, mens musikken spiller. John Fogde ved ikke, om det har hjulpet. Men han vurderer, at det mere er i de yderste kanter end helt oppe foran scenen, at snakken foregår, og at Northside ikke kan gøre så meget mere på egen hånd.

- Det handler om at skabe en mentalitetsændring blandt publikum, så de venter med at tale om realkreditlån og dagplejeordninger til efter koncerterne. Jeg synes, en fælles kampagne med andre festivaler og spillesteder er interessant, fordi det er en kritik, vi og andre hører igen og igen.

Northsides musikprofil øger problemer med snak

P3-vært Pelle Peter, der i flere år har været konferencier på Northside, er enig i, at det er et generelt problem på festivaler, men at der nok bliver lagt mere mærke til det på Northside. Han valgte selv at se Björk-koncerten helt oppe foran for at kunne opleve koncerten 100 procent uden snak fra andre publikummer. Men selv dér blev der snakket, selvom volumen på musikken var perfekt.

- Northside har i højere grad end andre festivaler nogle navne, som nogle gange er lidt mere skrøbelige, og som i deres numre har nogle lidt stille passager. Og så kan det godt forstyrre en del, når sidemanden taler om, hvor irriterende Connie fra regnskab er, siger radioværten.

Radiovært: Det er blevet værre

Anders Bøtter, der er radiovært på P6 Beat, er enig i, at det er et generelt problem.

Men han har ikke lagt mærke til, at det skulle være værre på Northside end andre steder. Dog synes han, at der skulle gøres noget mere for at stoppe det.

- Det er et problem, der kun bliver værre. Vi er nået et punkt, hvor vi ikke længere bare skal løfte pegefingeren. Biograferne har med stor succes lavet aggressive kampagner om at få folk til at slukke telefonen. Sådan en metode kunne flere festivaler godt bruge, siger han.