Pantsamlere forbudt på Northside: Det går godt - indtil sidst på aftenen

Gæsterne slipper for aggressive pantsamlere og kan i stedet give deres pant til velgørenhed.

På årets Northside Festival kan gæsterne donere deres pant på drikkevarer til velgørende foreninger. Til gengæld er der lukket for folk, der kun kommer for at samle pant. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)

Der bliver drukket rigtig mange øl, drinks og sodavand på Northside-festivalen, der har været i gang siden torsdag.

Dermed er der også mange tomme krus og ølkander.

Men I år har Northside-festivalen forment private pantsamlere adgang til pladsen.

Det skyldes klager fra publikum, siger Northsides talsmand John Fogde.

- Det er en direkte reaktion på henvendelser fra vores gæster, der i årevis har klaget over aggressive professionelle pantsamlere. Som ikke er her for at se musik, men udelukkende for at samle pant fra start til slut, siger han.

- I 2016 havde vi også nogen episoder med aggressive pantsamlere, der truede vores frivillige i pantboderne, og det førte også til bortvisninger.

Der bliver stadig samlet krus på festivalen, men i år er det frivillige fra Røde Kors, Red Barnet og Aidsfondet, der står for at samle efterladte krus og dåser op.

Går bedst i dagslys

Der står også særlige pantspande og containere rundt på festival, men John Fogde medgiver, at pantindsamlingen ikke er lige så effektiv, som når det er private, der samler ind.

- Så længe solen var oppe, så gik det rigtigt godt. Da tager folk mere hensyn, end de gør klokken et om natten. De finder selv donationsspandene og smider krusene i dem.

På årets Northside Festival kan gæsterne donere deres pant på drikkevarer til velgørende foreninger. Til gengæld er der lukket for folk, der kun kommer for at samle pant. (Foto: © Kasper Thulstrup, DR)

Den første store koncertaften var det en anden sag, da mange mennesker rykkede rundt i mørket torsdag.

- Da hele pladsen flyttede sig fra Björk til The War On Drugs, så var der ikke så meget fokus på velgørenhed. Der handler det om at komme af med sit krus, komme på toilet og få fat på den næste øl. Det har vi så brugt morgenen på at rydde op efter.

Stadig mange pantsamlere udenfor

Selvom pantsamlerne nu ikke er på pladsen, så er de stadig i stor stil ude foran festivalpladsen, og det mærker festivalgæst Jakob Drachmann.

- Det er træls, at de hele tiden går og spørger: ”Er den her tom?”. Nej, jeg sidder lige og drikker min øl stille og roligt. Men samtidig ved jeg godt, at jeg ikke selv kommer til at gå hen og indløse min pant, så det kan lige så godt være nogen andre, der får glæde af den, siger han.

Jakob Drachmann vil også helst give sin pant til et godt formål.

- I går havde vi nogle fodbolddrenge, der var ude at samle pant ind til deres forening. Og jeg vil langt hellere give min dåse til dem. Jeg føler, at det går til et bedre formål.

Hans kammerat Tore Mølsted synes, at det er positivt, at panten på selve festivalpladsen går til velgørende organisationer.

- Generelt har det fungeret fint, og det minimerer spildet. Grunden til, at man har pant, er jo for at få returneret tingene, og det har ikke været et problem, synes jeg. Det er et okay initiativ.

Måske flere organisationer

John Fogde ser gerne, at pantindsamlingen på pladsen bliver endnu bedre. Og den bliver en del af evalueringen, når festivalen er forbi.

- Måske skal vi have endnu flere velgørende organisationer til at hjælpe os med den opgave. Men det handler også om, at ligegyldigt hvor velmenende du er som gæst, så går du ikke ud og leder efter en donationsspand, når du står midt i det hele til en Björk-koncert. Så smider du det på jorden, siger han.

- Der har vi måske været lidt underbemandet i nattetimerne. Men jeg hæfter mig ved, at da vi åbnede dørene i dag, så var det en rigtig flot plads derude, siger John Fogde.

Festivalgæsterne kan også selv indløse panten. Kommer man med et tomt krus eller ølkande, så sparer man panten, når man køber nye drikkevarer.