Tinderbox fjerner pantboder: Professionelle samlede 70 procent af pengene

Klager fra publikum har fået selskabet bag festivallerne Northside og Tinderbox til at fjerne pantboder.

Det skal være slut med professionelle pantsamlere på Notrhside og Tinderbox. Derfor har de valgt at fjerne pantboderne. (Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix 2016) (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)

Hvis der ikke er noget pant, så er der heller ikke nogen pantsamlere.

Det er det nye motto på Tinderbox, der skal få bugt med professionelle pantsamlere.

De er nemlig blevet en for stor belastning på de danske festivalpladser.

Det fik tidligere på ugen Northside-festival til at indføre et nyt pantsystem. Nu er turen kommet til Tinderbox, der også drives af selskabet Down the Drain.

Det er klager fra publikum, der er årsagen til ændringen lyder det fra festivalernes pressechef, John Fogde.

- Det er en direkte reaktion på de mange henvendelser og kommentarer, vi over en årrække har fået på mail og Facebook. Her har folk har følt sig forulempet. Derfor prøver vi noget nyt, siger han.

Derfor har man nu valgt at fjerne pantboderne.

På den måde vil det ikke være muligt at få vekslet tomme krus og kander til kolde kontanter. Derimod vil man spare panten, når man køber en ny genstand i baren.

Samtale om moral og etik

Pressechefen forklarer, at der har været mange situationer, hvor folk har siddet ved borde, og pludselig er glas og flasker blevet fjernet.

Eller også har publikum stået og hørt koncerter, da de pludselig er blevet ramt i knæhaserne af en, der kravler rundt med en pandelampe og en stor sæk.

- Enten så lander man ved, at panten bare er væk. Ellers ender det i en samtale om moral og etik med en, der er ved at fylde sin plastiksæk op, siger John Fogde.

Selvom der har været mange klager over de professionelle pantsamlere, har de også været med til at holde festivalpladsen ren.

Dog skal man ikke frygte, at det kommer til at ligne en losseplads.

- Vi kommer til at udvide vores samarbejde med velgørende organisationer. Derfor vil der blive sat standere og beholdere op, så du kan donere direkte til dem, forklarer John Fogde.

Panter ikke for at købe næste øl

Efter de mange henvendelser fra publikum har folkene bag Northside og Tinderbox sat sig for at undersøge problemets omfang.

Her viste deres beregninger, at omkring 150 pantsamlere stod for mere end 70 procent af de penge, som blev udbetalt i pantboderne gik til folk.

- Vi har vurderet, at det ikke er mennesker, der kommer for at få penge til den næste øl. Det er folk, som har systematiseret pantsamlingen, siger han og uddyber.

- Det kan vi også se, når folk ankommer med handsker og pandelamper tidlig morgen og tager hjem sent om aftenen.

Festivalerne har ikke nogen specifikke tal på, hvor mange henvendelser, der er kommet fra publikum.

Men ifølge John Fogde var antallet så stort, at de var nødt til at reagere.

- På Northside har vi fået overvældende positive reaktioner, og det forventer jeg også, at det får i Tinderbox-regi, siger han.

Tinderbox-festivalen løber af stablen i Tusindaarsskoven i Odense fra d. 28.-30. juni, hvor omkring 40.000 mennesker forventes at købe billet.