Michelinstjernerne er i dag regnet ned over de danske restauranter, da lanceringen af årets nordiske udgave af Michelins spiseguide fandt sted på Københavns Rådhus.
Men hvad skal der egentlig til for at lave mad på stjerneniveau?
Ifølge Christian F. Puglisi, som er kok og indehaver af michelinrestauranten Relæ samt restauranterne Manfreds, Bæst og Mirabelle i København, behøver du ikke at være stjernekok for at lave lækker mad i dit køkken. Tværtimod.
- Essensen af en toprestaurant er at kunne give gastronomiske oplevelser, og det kan du også lære at gøre derhjemme, siger Christian F. Puglisi.
Her får du topkokkens tips til, hvordan du laver smagfuld kvalitetsmad ud fra nogle simple og lettilgængelige principper.
Gode råvarer
- Det er vigtigt, at man aktivt tager stilling til, hvilke råvarer, man køber. Hvis du vælger nogle råvarer af høj kvalitet, kræver de også mindre arbejde, og der er mindre behov for at manipulere med dem.
- Det behøver ikke at være dyrere, fordi du køber bedre råvarer. Men du bliver muligvis nødt til at tænke lidt væk fra supermarkedsmodellen og for eksempel købe måltidskasser eller tage forbi en lokal producent.
- Hvis du kommer ud til en producent, kan du for eksempel købe kød ind i større mængder, som du så har liggende i fryseren. På den måde har man samtidig fået en bedre forbindelse til råvaren, hvilket er en kvalitet i sig selv.
Syre
- De fleste har efterhånden forstået, at der skal salt i maden for, at det smager af noget. Men noget folk sjældent husker er, at mad også skal have syre. Hvis man arbejder med grøntsager, og der ikke bruges syre i madlavningen, kan det nemt blive kedeligt og fladt at spise.
- Husk derfor at bruge citronsaft eller eddike, når du for eksempel laver en gryderet eller en salat. Det løfter maden meget, og det koster ingenting.
Hold det simpelt
- Lad være med at tro, at du gør mad bedre ved at komplicere det. Simpelt mad er lige så lækkert som avanceret mad. Det handler i virkeligheden om at forstå, at gastronomiens essens er der, hvor råvarerne er godt tilberedt.
- Forhold dig til om smagene er i orden frem for, om det ser vildt og fancy ud. Når du har styr på det simple, kan du stille og roligt arbejde dig videre derfra. Man skal turde øve sig og acceptere, at mad ikke er skabt for Instagram, men for din egen nydelse.
Grøntsager, grøntsager, grøntsager
- Grøntsager er utrolig taknemmelige at have med at gøre. Der kan sjældent gå noget helt galt med grøntsager. En stængel kan blive svær at tygge i, eller noget kan få for meget, men så er det heller ikke værre.
- Jeg laver stort set mad hver dag derhjemme, og jeg har mere travlt end de fleste, så det skal helst ikke tage mere end 20 minutter til en halv time at lave mad. Derfor laver jeg oftest mad med grøntsager.
- Det er så nemt at få variation i farve, smag og konsistenser. Du kan hakke det, som det passer dig og hurtigt putte det på en pande eller lade være og spise det råt.
Tænk over mængden
- Ofte giver det mening at lave større portioner mad, så du har noget af kvalitet liggende i fryseren, som du altid kan ty til.
- Jeg laver for eksempel aldrig frikadeller af mindre end 1,5 kg kød. Så har jeg altid noget god mad at spise, hvis det hele skal gå lidt stærkt.
Pastaretter er guld værd
- Selvom jeg faktisk ikke spiser så meget pasta for tiden, ligger det stadig til mig, at pastaretter er mad, der er nemt at gøre virkelig lækkert. Det kommer nok fra min italienske opvækst.
- Du kan nemt lave lækre pastaretter på en halv time med nogle få greb, og hvis du samtidig har fokus på at bruge nogle lækre grøntsager i retten eller ved siden af, har du virkelig god mad af høj kvalitet, der er let at lave.