Der er stor forskel på, hvad vi hver især foretrækker, når vi skal ud og spise.
Men hvad bør du ifølge seks gastronomiske genier undgå at bestille på en restaurant? Man bliver lidt nysgerrig efter at vide, hvad man drejer uden om, når man selv har fast base ude i et professionelt køkken.
I anledning af denne uges Copenhagen Cooking & Food Festival har vi fået seks af Danmarks dygtigste kokke til at afsløre, hvad de for enhver pris holder sig fra, når de skal på restaurant.
Færdigproduceret remoulade
Mads Battefeld, kok på restaurant Hjemme og tidligere souschef på Henne Kirkeby Kro:
- Jeg ville aldrig bestille noget med remoulade med mindre jeg vidste, at det var 100 procent hjemmelavet. Jeg ville faktisk hellere kaste op i min egen mund og synke det end at spise færdigproduceret remoulade.
- Det smager alt, alt for sødt, og så er det så langt fra det rigtige produkt, som noget kan være.
En bøf
Christian Puglisi, kok og indehaver af michelinrestauranten Relæ samt restauranterne Manfreds, Bæst og Mirabelle:
- Jeg vil aldrig bestille en bøf. Det er kostbart og samtidig noget af det mest simple selv at tilberede, og på en restaurant forventer jeg noget, jeg ikke kan lave derhjemme.
- Hvis du er i humør til en god bøf, så brug pengene på at købe kvalitetskød hos en slagter, som kan fortælle dig præcis, hvad du skal gøre for at tilberede en lækker bøf derhjemme.
- På restaurant går jeg for eksempel efter fisk, såsom pighvar. Den er sværere at håndtere derhjemme i forhold til at vurdere friskhed, tilberedning og filetering.
Søren Gericke, Danmarks første stjernekok:
- Jeg kan ikke få trolddom og magi ved en steak. Du kan fandme tro, at jeg aldrig har bestilt et stykke kød på en restaurant. Aldrig. Den smag bryder jeg mig ikke om. Jeg vil opleve grøntsager, sovse, ild og bål. Jeg bestiller altid fisk, når jeg er på restaurant.
Råvarer uden for sæson
Anita Klemensen, chefkok på michelinrestauranten Den Røde Cottage:
- Jeg forsøger at prioritere restauranter, der anvender sæsonens råvarer og har omtanke i forhold til opdræt og produktion. Jeg kan godt synes, at det er tankeløst at hente råvarer på den anden side af jorden.
- Hvad skal ananas på en brunch i december? Eller hvorfor skal man spise asparges i september? Det er sjovere at bruge penge på et stykke godt kød, der ikke skal transporteres langvejs fra, fremfor det omvendte.
Foie gras
Mikkel Maarbjerg, kok og indehaver af Kirk+Maarbjerg:
- Jeg ville aldrig bestille foie gras. Det er uetisk og uholdbart at stopfodre et dyr, så dens indre organer bliver mast. Og ærligt talt - der findes tusindvis af råvarer, som med omhyggelig tilberedning smager mindst lige så godt.
Sandwich med rejesalat
Mette Martinussen, kok, madkunstner og indehaver af restauranten 1. th.:
- Det er ikke fordi, jeg aldrig ville bestille en sandwich med rejesalat, men det er en af de ting, jeg virkelig ville overveje, om jeg skulle bestille, hvis den var på menukortet.
- Spandrejer, dårligt hvidt brødt og en rigtig dårlig købe-mayonnaise - det kan nemt være tilfældet. Og chancen for, at der ligger en ananasskive i midten, som gør brødet helt vådt, ja, den er der også, og det vil jeg gerne undgå.
(Fotos: Colourbox)
Copenhagen Cooking & Food Festival finder sted fra den 18. til den 27. august. Du kan læse mere om festivalen her.