Drøm dig til Italien: Otte himmelske retter med pasta

Penne, fettuccine eller tortellini? Pasta er et hit – og den er kommet for at blive.

Pasta kan nydes som en ret i sig selv, eller du kan bruge den som tilbehør. (© DR)

Lasagne, carbonara, spaghetti bolognese. Det er nogle af danskernes absolutte favoritter, når det gælder aftensmad. Og udover en fænomenal smag har de én ting til fælles: Pasta.

Kort pasta til sauce

Der findes et hav af både kort, lang og fyldt pasta, men hvilken type pasta skal du egentlig vælge? Morten Kaltoft, som er indehaver af de italienske restauranter Spaghetteria, Osteria 16 og Pizzaria 54, har et par gode råd.

– Kort pasta er godt, hvis der er meget sauce omkring, så saucen kan lægge sig i de små huller og riller. Lang pasta behøver ikke sauce på samme måde, så her vil en pesto eksempelvis egne sig godt, siger Morten Kaltoft.

Ifølge Coop Analyse spiser hver niende dansker pasta til aftensmad på en gennemsnitlig dag. Og det er jo egentlig forståeligt nok. Pasta kan nemlig både fungere som tilbehør eller som en ret i sig selv, og vigtigst af alt er det hurtigt og nemt at lave.

Øverst ventre: Fusilli. Øverst højre: Farfalle. Nederst venstre: Tagliatelle. Nederst højre: Canneloni. (© Scanpix og Colourbox)

Pasta handler om tradition

Når man skal lave en ret med pasta og skal vælge en bestemt type frem for en anden, handler det, ifølge Morten Kaltoft, ikke om smag, men om tradition.

– Det betyder noget, hvor vi var, da vi spiste den her ret, hvor en bestemt type pasta blev brugt. Det er inspirerende, når vi står herhjemme og laver pasta, og det minder en om, da vi spiste det i Italien, siger Morten Kaltoft.

Pastakokkens favorit: Linguine med fisk og skaldyr

Selvom vi har taget den lækre spise til os her i Danmark, er der forskellige teorier om, hvor pasta oprindeligt kommer fra. De fleste forbinder pasta med Italien, men nogle hævder også, at Marco Polo tog pastaen med fra Kina, eller at de arabiske lande var de første til at lave pasta-lignende mad.

Men uanset pastaens oprindelse, kan de fleste vist blive enige om, at man kan lave nogle virkelig lækre retter med pasta.

Morten Kaltoft har da også en klar pastafavorit.

– Den brede spaghetti, linguine, må være min yndlings. Den er fantastisk sammen med fisk og skaldyr, og så bliver den ved med at holde sig al dente. Pasta skal være al dente.

Her får du otte andre himmelske pastaretter, som leder tankerne hen på en tur til Italien:

https://www.dr.dk/mad/opskrift/spaghetti-carbonara

Vi kommer ikke uden om den italienske klassiker spaghetti carbonara. Den er nem at lave og er et sikkert hit blandt mange. I denne udgave er der brugt pancetta, men det kan også erstattes af almindelig bacon.

Pasta med chorizo, kikærter og rosmarin

https://www.dr.dk/mad/opskrift/pasta-med-kikaerter-chorizo-og-rosmarin

Denne italienskinspirerede pastaret med chorizo, kikærter, chili og rosmarin er lavet af ernæringsekspert Marie Steenberger. Hvis du bruger de forkogte kikærter på dåse, tager retten kun 30 minutter at lave.

Fiskelasagne med pesto og bechamelsauce

https://www.dr.dk/mad/opskrift/fiskelasagne-lasagne-med-torsk

Brødrene Price står bag denne fiskelasagne. Den klassiske lasagnesmag er bevaret, men i den her udgave er oksekødet skiftet ud med filet af torsk. Fiskelasagnen er desuden lavet med hjemmelavet pesto og bechamelsauce.

Nem pastaret med kylling, spinat og parmesan

https://www.dr.dk/mad/opskrift/one-pot-pastaret-med-cremet-parmesan

På under en halv time kan du lave en pastaret med både kylling, spinat, champignon og parmesan. Og som om det ikke er nok, kan du tilmed lave det hele i den samme gryde - og derved få et minimum af opvask.

Syrlig pasta med citron og basilikum

https://www.dr.dk/mad/opskrift/citron-pasta

Denne pastaret har en god syre fra citronen, og det gør den mere frisk end de traditionelle pastaretter. Den er især velegnet sammen med fisk og skaldyr, men kan også sagtens stå alene. Top den med friskrevet parmesan og frisk basilikum.

Endnu en klassiker: Pasta og parmesan

https://www.dr.dk/mad/opskrift/cacio-e-pepe-pastaret-med-parmesan-og-peber

En pastaret bliver næppe mere simpel end den her. Pasta og parmesan er hovedingredienserne i denne italienske klassiker, som er meget nem at lave, men smager fantastisk.

Pasta med hjemmelavet pesto og stegt aubergine

https://www.dr.dk/mad/opskrift/pesto-pasta-med-aubergine-og-tomat

Denne pastaret kan du holde vegetarisk med stegt aubergine, søde tomater og frisk spinat. Du kan også vælge at tilføje skiver af stegt chorizo. Desuden får du her opskriften på en hjemmelavet pesto på solsikkekerner, persille, spinat og parmesan.

Delikat pastaret med kylling

https://www.dr.dk/mad/opskrift/kylling-med-frisk-tagliatelle

Dette er en af Prins Henriks favoritter, som han tilberedte i programmet 'Hofretter' fra 2014. Her får du opskriften på pastadej, så du kan lave din egen pasta fra bunden. Husk at anskaffe dig en pastamaskine, inden du går i gang, da det giver det bedste resultat. Denne pasta serveres med blandt andet kylling, gulerødder, løg og citrongræs.

Du kan finde endnu flere lækre pastaretter her.