International pandekagedag, pancake tuesday eller hvide tirsdag? Kært barn har mange navne, men budskabet er det samme: I dag skal der spises pandekager.
Hvide tirsdag blev til pandekagetirsdag
Tirsdagen efter fastelavnssøndag hed i gamle dage hvide tirsdag. Det var den sidste dag inden de kristnes 40 dage lange faste op mod påsken, og derfor skulle de madvarer, som ikke måtte spises under fasten og ikke kunne holde sig, bruges.
Mel, æg, mælk og smør var blandt ingredienserne. De var hvide, heraf navnet hvide tirsdag, og samtidig var det netop de ingredienser, der ofte blev brugt i pandekager. Derfor blev tirsdagen senere hen til pandekagetirsdag.
Og det kan vi nyde godt af i dag.
De salte og de søde
Selvom traditionen lyder på søde pandekager, kan man lige så godt benytte lejligheden til at lave pandekager i flere forskellige afskygninger.
Er du vild med de asiatiske smage? Eller er du mere til en klassisk, grov madpandekage med kyllingefyld?
Nedenfor får du opskrifterne på tre madpandekager og tre dessertpandekager, der alle får mundvigene til at løbe i vand.
Den grove madpandekage
https://www.dr.dk/mad/opskrift/grove-madpandekager
Mættende, sunde og smagfulde. Det er Mette Blomsterbergs grove madpandekager, som er fyldt med kylling, salat og en lækker hjemmelavet karrydressing.
Den vietnamesiske pandekage
https://www.dr.dk/mad/opskrift/vietnamesiske-pandekager
De asiatiske smage kommer tydeligt frem i de her lækre vietnamesiske pandekager. Dejen er lavet af rismel og kokosmælk, og pandekagen er fyldt med store rejer, bønner og krydderurter.
Du får også opskriften på en stærk og smagfuld dip-sauce.
Den kinesiske pandekage
https://www.dr.dk/mad/opskrift/jian-bing
Jian Bing er en kinesisk pandekage med friske urter, hoisinsauce og æg. Denne opskrift lavede Brødrene Price i et af deres programmer om street food.
Den krydrede brombærpandekage
https://www.dr.dk/mad/opskrift/brombaerpandekager
Mette Blomsterbergs opskrift på tykke og luftige brombærpandekager er fantastisk. De er fyldt med varme krydderier som kardemomme, ingefær og kanel og kan toppes med nødder, brombær og honning. Eller hvad man nu selv har lyst til.
Den amerikanske pandekage
https://www.dr.dk/mad/opskrift/amerikanske-pandekager
Findes der noget bedre end små, tykke og søde amerikanske pandekager? Denne her opskrift af Anne Hjernøe er både simpel og lækker.
Den klassiske pandekage
https://www.dr.dk/mad/opskrift/klassiske-pandekager
Vi må ikke glemme den helt klassiske, søde pandekage, som smager allerbedst, når den serveres med sukker, syltetøj eller måske en klat vaniljeis. Sørg for at lave nok, for de her pandekager kan der spises mange af.