Den helt store ‘jeg skal på kur’-måned er gået på hæld, og måske du allerede er begyndt at evaluere på, hvordan det er gået med dit vægttab og dit slikspiseri?
Men det er ifølge ernæringsekspert Marie Steenberger lige præcis der, hvor fejlen ligger.
Ingen kan leve på en kur
- Det er svært at komme i gang med et sundt og vedvarende vægttab, hvis du forventer, at der sker forandringer med det samme.
Derudover bør du undgå at sætte for mange restriktioner for dig selv, og netop derfor kan kure være problematiske, siger Marie Steenberger.
Hun mener, at det er de færreste, der kan holde til at være på kur over en længere periode.
- Det er indbegrebet af en kur, at vi hopper på den, og så hopper vi af igen. Det er de færreste, der ønsker at leve et rigidt liv efter for mange regler, og derfor er kure sjældent optimale, fortæller Marie Steenberger.
Du taber muskelmasse frem for fedt
Frem for at få folk til at gå på diverse kure for at tabe sig, handler det for Marie Steenberger i stedet om at hjælpe folk til at kunne leve et liv med mindre madstress, indre ro og ægte tilfredshed med deres krop uden forbudt-lister og kure.
- Vores krop er klog, og det betyder, at begynder man at spise mindre, skruer kroppen bare ned for forbrændingen. Og hvis man for eksempel er på en slankekur med et lavt kalorieindtag, taber man en masse muskelmasse frem for fedt, og det er jo ikke det, man ønsker, siger Marie Steenberger.
Det kræver en livsstilsændring
Hun mener derimod, at der skal være tale om en vilje til at omlægge sin livsstil, hvis man skal få succes med sit vægttab frem for at påbegynde en kur med for mange restriktioner fra den ene dag til den anden.
- Mange undersøgelser viser desuden, at man overspiser i begyndelsen og i slutningen af en slankekur, samt når kuren er afsluttet. Derfor er en gradvis ændring af ens livsstil mere favorabel end for eksempel at hoppe på en januar-kur, siger Marie Steenberger.
Maries fem råd til, hvordan du påbegynder en ny livsstil uden for mange restriktioner
- 1
Vær tålmodig Tålmodighed er det vigtigste, når man taler om et vægttab og omlægning af sin livsstil. Det er okay ikke at tabe sig et kilo om ugen, og det er også okay, hvis der i nogle uger slet ikke sker noget med vægten.
- 2
Find din balancevægt Slå drømmevægten ud af hovedet! Overvej hvad din vægt bør være, når den er naturlig og sund. Det er klart, at man ikke kan have den samme fedtfordeling som 40-årig, når man har født tre børn, som da man var 19 år og skulle i byen for at score. Du skal finde en god balance mellem, hvordan du ønsker at se ud og det liv, du ønsker at leve.
- 3
Ændr dit mindset Lad være med at tænke noget mad som sundt og noget som usundt. Selvfølgelig kan du ikke sammenstille grøntsager og slik, men sørg for at spise varieret og med måde frem for helt at udelukke nogle madvarer.
- 4
Forbudt- og tilladt-lister er et no-go Vi udvikler cravings, hvis vi laver forbudt- og tilladt-lister over det mad, vi må spise og ikke må spise. Hvis man for eksempel udelukker alt sukker eller alt hvede fra sin kost, vil lysten til det automatisk stige, og sandsynligheden for, at du kan holde dit mål, er mindre, end hvis du for eksempel tillader dig selv at spise sukker i ny og næ.
- 5
Hav mod til at være i dine nedture Det er utrolig vigtigt at have mod til at kunne være i sine nedture og sine eventuelle tilbagefald. Hvis man har svært ved at håndtere et tilbagefald, eller man ikke har nået et bestemt mål, så har jeg oplevet, at mange af mine klienter fuldstændig dropper deres mål og overspiser i stedet. I stedet for at slå sig selv oven i hovedet bør man overveje, hvorfor det ikke gik, som man havde forestillet sig. Var jeg for restriktiv, for træt eller måske inde i en stresset periode? På den måde lærer man sig selv bedre at kende og kan komme videre fra en eventuel nedtur.
Spis sundt, men vær ikke fanatisk
Ifølge Marie Steenberger er der ikke som sådan noget mad, der er rigtigt og forkert at spise, men man bør fokusere på at spise varieret og selvfølgelig at spise mad, der indeholder gode kostfibre og vitaminer.
- Du kan sagtens leve sundt, selvom du spiser en burger i ny og næ og en portion slik om fredagen. Det vigtigste er, at du tænker over at passe godt på din krop og spise sundt, uden det bliver fanatisk og alt for begrænsende for din hverdag, siger Marie Steenberger.
Hun har udviklet nogle opskrifter, som er både lækre og forholdsvis lette at gå til. De er hverken specielt fedtfattige eller helse-prægede, men er lækre retter bestående af smagfulde og sunde råvarer.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/taerte-med-frisk-spinat-valnodder-og-semi-dried-tomater
En tærte er altid lækkert. Og her får du en opskrift på en lækker tærte med spinat, valnøddet og semi-dried tomater.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/pasta-med-kikaerter-chorizo-og-rosmarin
Prøv denne nemme og lækre pastaret fyldt med smag og lækre råvarer.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/spidskalssalat-med-koldroget-laks
Kål er fyldt med gode fibre, og så er det fantastisk for fordøjelsen. Prøv denne nemme salat med spidskål, laks, æble og en lækker dressing.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/amerikanske-pandekager-med-aeble-daddel-kompot
Dessert skal der til. Og ifølge Marie Steenberger er det som sagt helt ok at spise lækkerier i ny og næ. Her får du en opskrift på amerikanske pandekager med en skøn æble-daddel-kompot til.