Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

  • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
  • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
  • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
  • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
  • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
  • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
  • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
  • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
  • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
  • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
  • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
  • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
  • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
  • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning

2:5 - En hårlok i en skuffe

10. dec 202147 min.P2

Jeg tager til Hörby i Skåne, Victoria Benedictssons fødeby. Jeg kender en fantastisk romanforfatter, der også er vokset op her. Lina Wolff, hedder hun. Og hun har lovet at vise mig rundt i den lilleby, hvor Victoria gik rundt og var ulykkelig, for i 1860'erne kunne en ung kvinde skyde en hvid pind efter sine drømme om at blive maler eller forfatter. I stedet blev hun gift med en gammel postmester, der var enkemand med fem børn. Det er mærkeligt at sidde i Victorias egen sofa. Men det er endnu mærkeligere pludselig at stå med en lok af hendes hår i hånden.

Medvirkende: Klaus Rothstein, forfatter Lina Wolff, musikekspert Mathias Hammer, museumsleder Åsa Dalberg.

Produceret for DR af Kim G's Medieproduktion.

(Sendt første gang på P2 11. december 2021).

Indhold

Om serien

Det moderne sammenbrud

Musik5 episoderP2

En kvinde ligger i sengen på et lille hotelværelse i København. Hun blotter halsen, ser sig i et lommespejl, og med en skarp barberkniv skærer hun halsen over på sig selv. Året er 1888 og den svenske forfatter Victoria Benedictsson giver op. De seneste fire år har hun kæmpet for at frigøre sig og blive forfatter. Hun har lært Danmarks internationalt berømte litteraturkritiker Georg Brandes at kende, og et erotisk spil er begyndt. Hun både tilbeder og hader ham, men han er mere kold. Jeg har altid været fascineret af disse mennesker og denne epoke. Nu er det 150 år siden, Georg Brandes for alvor trådte ind på scenen, og jeg opsøger de afgørende steder, hvor Georgs og Victorias drama udspillede sig - og undervejs finder jeg mere, end jeg turde drømme om. Det moderne sammenbrud er i gang.

Manuskript: Klaus Rothstein.

Lyddesign: Kim G. Hansen.

Produceret for DR af Kim G's Medieproduktion.

Du synes måske også godt om

  1. Serie5 episoder
    Dokumentar

    Mange jægere vil ikke indrømme tiltrækningen af mørkets natur, men det vil Knud Brix. I fem udsendelser rejser Knud Brix i støvlesporene på de store forfattere, der også gik på jagt, for at undersøge, hvorfor han holder af drabet.

  2. Serie119 episoder
    Kultur

    En time i selskab med forfattere og andre bogfolk med noget på hjerte

  3. Serie5 episoder
    Kultur

    Året er 1906. Den unge Karen Blixen besegler en pagt om at leve for "det store i livet" ved at læse højt fra en novelle af forfatteren Hans Kaarsberg. Men hvem var han, denne karismatiske forfatter, læge og opdagelsesrejsende, der drog på ekspeditioner til de russiske stepper og skrev om skæbnen på en måde, der bjergtog den unge Karen? Klaus Rothstein stikker snuden i sporet i skoven ved Rungstedlund, og undervejs møder han både museumsfolk, forskere og forfattere, der føjer nye brikker til billedet, blandt andre Tom Buk-Swienty, Ida Jessen og Hans Kaarsbergs lyslevende barnebarn, der har boet 60 år i Rom. Kaarsberg-mysteriet er en begivenhedsrig litterær sporjagt om en forfatter, som pludselig gik i glemmebogen.

  4. Serie99 episoder
    Kultur

    Kunstnere fortæller om skelsættende øjeblikke med andres kunst

  5. Serie77 episoder
    Kultur

    Fra lørdag d. 14. december kan du møde de seks nominerede forfattere her i DR LYD:

    Terapi og heling efter en traumatisk hændelse, grooming af en purung kvinde, nye måder at danne familie og få mening i tilværelsen, vold og arvestrid i en familie, ungt moderskab uden forbilleder, og forberedelser til et nyt Big Bang. Emnerne spænder bredt i de seks romaner, der er nomineret til DR Romanprisen 2025. Nu tager læserne fat. De møder i læseklubber på landets biblioteker, og diskuterer romanerne, før de stemmer sig frem til årets bedste læseoplevelse. D. 14. juni 2025 præsenteres vinderen. Her i DR LYD kan du høre de seks nominerede forfattere sætte ord på, hvem deres hovedpersoner er, og hvad der sætter fortællingen i gang. Forfatterne er: Naja Marie Aidt, Ulrikka S. Gernes, Ingrid Nymo, Jonas Eriksson, Liv Duvå og Merete Pryds Helle. Tilrettelæggelse Mette Willumsen.

  6. Serie10 episoder
    Kultur

    Vis mig din klassiker og lad os tale om, hvem du er

  7. Serie66 episoder
    Kultur

    Nyt fra fantasiens verden i spil, film, bøger og tegneserier

  8. Serie6 episoder
    Kultur

    I serien 'Nye skrivende' kan du møde en række danske forfattertalenter. De fortæller, hvordan tidens strømninger og deres generations samfundsudfordringer har fundet vej ind i deres romaner. Serien præsenterer nogle af de nye stemmer i litteraturen og er et supplement til mødet med de etablerede danske forfattere i serien DR Romanprisen.

  9. Serie4 episoder
    Kultur

    Filmdivaen Asta Nielsens ven Frede optager i smug deres samtaler

  10. Serie7 episoder
    Kultur

    Der er lige så meget magt i kunst og kultur, som der er i penge og politik

  11. Serie5 episoder
    Kultur

    Hver uge møder Karen Secher tre kulturpersonligheder til samtale om tidens store emner

  12. Serie22 episoder
    Kultur

    På "Sporvognen" møder du de velkendte danske underholdningsnavne som Jørgen Ryg, Bodil Udsen, Lise Reinau og Poul Bundgaard. Vi hører om populære danske film, finder viserne frem igen og tager sammen til revy og på kabaret. Vært og konduktør, Liselotte Krogager, deler ud af sin store viden og oplevelser fra et liv på de skrå brædder hvor netop kabaret og revy har været i spotlyset.

    Vært: Liselotte Krogager

  13. Serie5 episoder
    Dokumentar

    Hvem var Anna, der i 1612-1615 fik brændt 11 kvinder levende?

  14. Serie5 episoder
    Dokumentar

    Da tyskerne invaderer Danmark indleder 15 årige Knud modstandsarbejdet

  15. Serie5 episoder
    Musik

    Om kometkarrieren, en status som verdensstjerne og en tidlig pension

  16. Serie27 episoder
    Kultur

    Mød kvinderne, der historisk har været helt tæt på den royale magt

  17. Serie2 episoder
    Kultur

    Krigen på Balkan har nu været slut i mere end 20 år, og de gamle fjender bor dør om dør. Men hvordan forsoner man sig med mennesker, der har dræbt ens venner og familie?

  18. Serie6 episoder
    Historie

    Historien om et umage venskab mellem en jøde fra det bedre borgerskab i København, Hugo Rothenberg, og så én af de værste krigsforbrydere i verdenshistorien, nazisten Hermann Göring. Hvad skete der, da Hugo Rothenberg, højest usædvanligt, fik tilladelse af selveste Göring til at rejse rundt i Nazityskland i et forsøg på at redde så mange jøder som muligt fra den visse død? Det er en historie fuld af dilemmaer og paradokser. Men mest af alt er det fortællingen om den lille mand, der pludselig må finde sit heltemod frem, fordi han ved en tilfældighed engang åbnede sin dør for en tysk pilot.

    Produceret for DR af MonoMono.