Det er den 3. november 2021. Jeg står foran en gådefuld gravsten under en høj birk på Vestre Kirkegård i København. Gravstenen bærer kun et navn, Ernst Ahlgren, ingen årstal. Og så en inskription: Implora pace. Kæmp for fred. Mandenavnet er et pseudonym for den svenske forfatter Victoria Benedictsson, der i 1888 skar halsen over på sig selv på et lille københavnsk hotel. Gennem flere år har jeg besøgt graven, og jeg har altid undret mig over, at nogen stikker kuglepenne ned i jorden foran den ensomme gravsten. Hvorfor begik Victoria selvmord? Det har noget med Danmarks største intellektuelle, Georg Brandes, at gøre - og i dag er det præcis 150 år siden, at han holdt en forelæsning på Københavns Universitet, som vendte op og ned på alt. Historien om Victorias sammenbrud begynder med historien om Georgs gennembrud. Jeg inderleder min sporjagt i hans fodspor. Det fører til et uventet fund.
Medvirkende: Klaus Rothstein, lektor Torben Jelsbak, lektor Elisabeth Friis, kirkegårdsgartner Jens-Peter, universitetsbetjent Jesper Wozniak.
Produceret for DR af Kim G's Medieproduktion.
(Genudsendelse fra P2 14. december 2021).
Indhold
- TitelTid
Det moderne sammenbrud
En kvinde ligger i sengen på et lille hotelværelse i København. Hun blotter halsen, ser sig i et lommespejl, og med en skarp barberkniv skærer hun halsen over på sig selv. Året er 1888 og den svenske forfatter Victoria Benedictsson giver op. De seneste fire år har hun kæmpet for at frigøre sig og blive forfatter. Hun har lært Danmarks internationalt berømte litteraturkritiker Georg Brandes at kende, og et erotisk spil er begyndt. Hun både tilbeder og hader ham, men han er mere kold. Jeg har altid været fascineret af disse mennesker og denne epoke. Nu er det 150 år siden, Georg Brandes for alvor trådte ind på scenen, og jeg opsøger de afgørende steder, hvor Georgs og Victorias drama udspillede sig - og undervejs finder jeg mere, end jeg turde drømme om. Det moderne sammenbrud er i gang.
Manuskript: Klaus Rothstein.
Lyddesign: Kim G. Hansen.
Produceret for DR af Kim G's Medieproduktion.