Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

  • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
  • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
  • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
  • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
  • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
  • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
  • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
  • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
  • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
  • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
  • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
  • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
  • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
  • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning

Bag lukkede døre

Kultur9 episoderP1

Er der steder, du ville ønske, at du var en flue på væggen? Steder eller miljøer, du kunne gå på opdagelse i, uden at de opdagede dig? Det kan du i DR's radiomontager, hvor vi har fået lov at få et sjældent kig ind bag lukkede døre, lige siden vi hed Statsradiofonien.

9 episoder
  1. 10. jan 200448 min.

    I årevis er rester fra produktionen på kemifabrikken Cheminova sivet ud i Vesterhavet, og området omkring Høfde 42 på Harboøre Tange er stadig præget af forurening. Johanne Myginds morfar var overingeniør på fabrikken i 50'erne, men familien har aldrig snakket om hans tid på Cheminova. I denne radiomontage tager hun til Vestjylland sammen med sin morfar i forventningen om, at han vil angre fortidens synder, men snart går sandheden op for hende.

    Tilrettelæggelse: Johanne Mygind.

    Teknik: Ulla Kristensen.

    (Sendt første gang 10. januar 2004).

  2. 19. jan 198944 min.

    Der var altid fest i lejligheden i Brolæggerstræde. Et flygel var det eneste af værdi, og Klaus Heerfordt var en lovende pianist. Han spillede vidunderligt på grænsen mellem fuld og ædru, husker hans venner. Men talentet blev aldrig rigtigt forløst. I stedet blev dagene brugt på at læse "1001 nat" under dyner i en iskold stue, drikke alkohol i store mængder og have sex med kvinder, der kom forbi. Klaus' omgangskreds var kunstnere, der så sig selv som eliten, men når man kradser lidt i overfladen, er sandheden en anden. Og snart synger de på sidste vers i det farverige bohememiljø. Peter Kristiansen har skrevet radiohistorie med montagen om eliten fra minefeltet.

    Teknik: Per Åkjær.

  3. 10. aug 198553 min.

    Magt og hierarki har været en del af livet på Herlufsholm Kostskole i generationer, og i 1984 er der ikke langt til en lussing eller en anden form for straf, hvis man bryder reglerne. Blandt børnene er der et unikt fællesskab, men tonen kan også være barsk, og det kan hurtigt føre til mobning og udelukkelse. Det oplever en af drengene, da han bliver narret til at slikke en natsværmer op fra gulvet. Christian Stentoft besøgte Herlufsholm Kostskole i 1984, hvor han fulgte lærere og elever over en længere periode. Det blev til en montage, der skildrer, hvordan drengene formes af et skoleforløb fyldt med traditioner, forventninger og streng disciplin langt væk fra mor og far.

    Teknik: Erling Kristensen.

  4. Livet leves langsomt på Frk. Petersens sommerpensionat. I stuerne går tiden med at sludre med de andre gæster, lægge kabale og stirre ud i luften. Stilheden brydes kun af middagsgonggongen, der straks får gætterier om dagens menu til at svirre lystigt. Og sådan tager den ene sommerdag den anden. Men der er uvejr på vej. Det kan en af gæsterne mærke i sit knæ. Og snart bliver det tydeligt, at det ikke er alle, der nyder livet på Frk. Petersens sommerpensionat. Per Brethvad har tilrettelagt, og Søren Rode fortæller.

  5. 21. jan 200728 min.

    Hvordan ved man, om et ægteskab er proforma? Eller om der er tale om ægte kærlighed? Kan nogle simple spørgsmål afsløre, hvem der taler sandt, og hvem der taler falsk? Kom med på kontrolbesøg sammen med politiet og Udlændingestyrelsen, hvor de forsøger at finde ud af, om der er et eksisterende samliv imellem ægteparret, eller om det blot handler om at sikre den ene part en opholdstilladelse. Hør også, hvad der sker, når vi stiller nogle af de samme spørgsmål til et dansk ægtepar. Vil de bestå testen? Krister Moltzen har tilrettelagt, og "Ægteskabstesteren" er opfundet til lejligheden med Kristian Leth som vært.

    Teknik: Tim Hinman.

  6. 12. okt 199159 min.

    I polarmørket venter de på torsken. Alt er på spil for fiskerne ved Lofoten i det nordlige Norge. Heroppe spiller vejret en afgørende rolle, og det er svært at konkurrere imod de store trawlere. Hvis torsken ikke kommer, mister de deres livsvigtige fangst, og lokalsamfundet er allerede presset. Denne vinter oplever en københavner den skæbnesvangre ventetid helt tæt på, da han har fået hyre på en norsk kutter til det årlige vinterfiskeri. Alle venter på svar på det helt store spørgsmål: Kommer torsken i år? Charlie Jensen har tilrettelagt, og Thomas Winding fortæller.

    Teknik: Ulla Kristensen.

  7. 24. jun 199548 min.

    Væggene emmer af traditioner og historie på det 400 år gamle kollegium Regensen midt i København, der gennem tiden har huset en lang række kendte danskere. Drømmene er store, og fællesskabet stærkt, og det forventes, at de studerende tager del i det helt særlige regensianerliv både til hverdag og fest. Nogle af de unge stræber efter prestigefulde poster, mens andre fokuserer på foreningslivet på Christian 4.'s traditionsrige kollegium. Men det er ikke alle, som bliver lukket ind i fællesskabet. Henrik Georg Larsen har besøgt Regensen med det ikoniske lindetræ i gården.

    Pianist: Christina Bjørkøe.

    Teknik: Lisa Ott.

  8. 27. aug 198141 min.

    Dagligdagens stress og jag er væk på badesanatoriet. Der er skruet helt ned for tempoet og op for de sunde vaner med vegetarisk mad, sukkerfri småkager og nul alkohol. Når gæster tjekker ind på sanatoriet med sygdomme og skavanker, kan de få mange forskellige slags behandlinger, lige fra genoptræning til fyrenålebade, og der er masser af ro og hvile på programmet. Her er der ikke kun én vej til helbredelse, og selv en sludder med de andre kurgæster gør godt. Torben Paaske har besøgt badesanatoriet, som forandrer både krop og sind.

Du synes måske også godt om

  1. Serie5 episoder
    Dokumentar

    Læger ville kurere angst, impotens og homoseksualitet med LSD

  2. Serie1 episode
    Dokumentar

    Viggo Clausen har i sit hørebillede fulgt et rejseselskab på en 8-dages tur til Harzen. Han taler med deltagerne om deres oplevelser og om de ting, de køber på turen. Undervejs gøres der bl.a. ophold i St. Pauli.

  3. Serie3 episoder
    Kultur

    Hvis han stadig levede, ville popmusikkens første megastjerne være fyldt 90 i år. Næsten et halvt århundrede efter hans død tiltrækker Elvis stadig helt unge fans, som fascineres af hans musik, hans monumentale storhed og hans dybe fald.

    Da Elvis bryder frem i midten af 1950'erne, opfattes han som farlig. Med sine særlige bevægelser og store stemme får han publikum til at hvine og skrige. Han bliver hurtigt en superstjerne, og der næres et stort håb til, at den rebelske sanger også kan blive en samlende figur i det amerikanske samfund. Én, der kan forene den sorte og hvide del af befolkningen og den unge og ældre generation. Det er en kæmpe opgave, men Elvis drømmer stort.

    "Drømmen om Elvis" er en serie, der fortæller om Elvis' liv og hans musik, og undersøger hvorfor han stadig kan ramme et ungt menneske i dag? Som nu 13-årige Sølve og Thor, der netop har meldt sig ind i den officielle Elvis-fanklub i Randers.

    Tilrettelægger: Sara Røjkjær Knudsen.

    Redaktører: Hanne Barslund og Carsten Nielsen.

  4. Serie4 episoder
    Dokumentar

    Anders har tabt alle sine penge på gambling. Han blev suget ind i bettingverdenen, mistede sig selv og blev ludoman. Nu vil hans to gode venner Albert og Magnus vinde de tabte penge tilbage sammen med Anders - men de vil gøre det uden at gamble. Det lyder umiddelbart umuligt, men drengene har tricks i ærmet. De er matematiknørder og har hørt om kreative metoder, man kan udfordre systemet på. Samtidig vil de prøve at finde ud af, hvilke kræfter der er på spil i bettingbranchen.

    Medvirkende: Albert Skovgaard Bisgaard, Magnus Levinsen og Anders Tafteberg Sørensen.

    Tilrettelægger og producer: Nicholas Durup Thomsen.

    Mix: Emil Rothstein-Christensen.

    Redaktør: Rune Sparre Geertsen.

    Produceret for DR af Filt Cph.

  5. Serie6 episoder
    Kultur

    En radio-feature serie i seks dele.

    En tidlig morgen finder Eva sin tyske ex-kæreste død i en feriehytte ved Ribe. Den døde er en tidligere Stasi-agent, Eckardt Nickol. Få måneder før sin død fortalte han Anna Elisabeth Jessen, at han frygtede for sit liv. Sammen med en tysk kollega prøver hun at finde ud af, hvad der skete.

    En produktion fra Westdeutscher Rundfunk i samarbejde med DR 2017.

  6. Serie8 episoder
    Dokumentar

    Var britiske mænd involveret i Islamisk Stats gidsel-likvideringer?

  7. Serie42 episoder
    Kultur

    Hvorfor er fængselsstraf afskrækkende for nogle, men ikke for andre?

  8. Serie6 episoder
    Kultur

    I 5 år har radiodokumentaristen Thomas Smedegaard været på sporet af en kvindelig telefonstønner, som har huseret i det klassiske musikermiljø siden sluthalvfemserne. En Nattens Dronning der tilsyneladende tilbringer alle sine nætter på at ringe til især slagtøjsspillere og stønne igennem. Men hvem er hun denne vedholdende og eminent velorkestrerede stønnerinde, der kender sine samtalepartnere ned til mindste detalje men alligevel har formået at holde sit i cover i så mange år?

    Tilrettelæggelse: Thomas Smedegaard, Mikkel Rønnau og Louise Witt-Hansen.

  9. Serie8 episoder
    Dokumentar

    Efter 16 år genoplives mysteriet om de 9,3 uindløste lottomillioner

  10. Serie4 episoder
    Dokumentar

    Ubehagelige historier om hans mørke sider ser nu dagens lys

  11. Serie33 episoder
    Kultur

    Radioklassikeren præsenterer guld fra radioarkiverne og dokumenterer DR's enestående betydning for danskernes fælles hukommelse.

  12. Serie12 episoder
    Kultur

    Om et liv fængslet af alkohol og stoffer - om bundens mørke og håbet

  13. Serie5 episoder
    Dokumentar

    En aldrende dame afleverer en mystisk æske til Rigsarkivet. Æsken indeholder en række opsigtsvækkende dokumenter fra anden verdenskrig, som hendes afdøde mand har stjålet fra Rigsarkivet. Journalist Camilla Pedersen og tidligere politibetjent Martin Qvist Magnussen jagter svar på, hvad dokumenterne indeholder, og hvorfor enkens afdøde mand tog dem.

    Produceret for DR af Koncern TV.

  14. Serie2 episoder
    Underholdning

    Vi lever i en tid, hvor du kan få svar på næsten alt. Men alligevel findes der historier, som ingen kan forklare - og netop det gør dem så skræmmende. Julie R. Ølgaard er fascineret af de historier, vi ikke kan forklare. Hun har derfor bedt danskere fra hele landet om at dele deres mest skræmmende oplevelser med hende, for at undersøge, hvad der sker, når vi giver plads til det uforklarlige. Her handler det ikke om at finde svar, men om at dykke ned i de fortællinger, der får hjertet til at banke lidt hurtigere.

    I Hvis du tør indgår der fiktive elementer. Heriblandt telefonsvareren. Hvis du har en historie, så kan du dele den med os på hvisdu@dr.dk?

    Produceret for DR af Podads ApS.

  15. Serie5 episoder
    Dokumentar

    Hvem var manden, som en tidlig forårsdag tog sit eget liv på Sorø station?

  16. Serie3 episoder
    Dokumentar

    Jens Serup skal forhandle gidsler fri fra Islamisk Stat

  17. Serie6 episoder
    Kultur

    Hvert år er mellem 200.000 og 500.000 danskere ramt af en depression. I 2017 tilrettelagde Anne Kjær serien Ramt af mørket, hvor hun, Peter Øvig-Knudsen, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Sebastian Dorset og Carsten Dahl fortæller om deres personlige erfaringer med at være ramt af en depression. De deler, fordi de tror på, at personlige erfaringer kan hjælpe med at aftabuisere psykiske lidelser.

    Lyddesign Finn Markwardt. Tilrettelægger Anne Kjær. Redaktør Mette Willumsen.

  18. Serie6 episoder
    Dokumentar

    Rane og Marie fortæller om livet som gidsel hos somaliske pirater