Det er normalt at føle sig presset en gang imellem, når lektierne har hobet sig op, eller man har sagt ja til for mange sociale arrangementer oveni hinanden. Vi har faktisk godt af at skulle gøre vores yderste op til en eksamen.
Men når det står på over længere tid, i flere uger, så kan det til sidst ende i stress. Og det kan være alvorligt.
Bed om hjælp
Det er meget individuelt, hvordan man oplever stress. Symptomer på stress kan være alt fra ængstelse, triste følelser til svære tanker, søvnproblemer og svimmelhed. Hvis du tror, at du er ved at blive eller allerede føler dig stresset, så er det vigtigt, at du beder om hjælp, så du kan få det bedre.
Eva Krogh Pedersen er psykolog på børne- og ungeklinikken på Aabenraa Sygehus, Sygehus Sønderjylland, og hendes råd er:
- •
Fortæl det til nogle voksne, som du har tillid til. Dine forældre, venner, lærere eller en kollega kan støtte dig i at finde ud af, hvilken hjælp, du har brug for. Selvom det kan være svært at fortælle om, så hjælper det nogle gange også, at der er nogen, der lytter.
- •
Ring til din læge og få en tid til at tale med ham eller hende, hvis du har ondt eller har smerter. Lægen kan hjælpe dig med at finde ud af, om det er stress og sende dig videre til en psykolog eller en psykiater, hvis du har brug for det.
Føler du dig stresset og har brug for at tale med nogen?
Hvis du ikke kan eller har lyst til at tale med dine nærmeste, så sidder der voksne klar ved telefonerne eller på chatrooms flere steder. Rådgiverne kan lytte til dig og pege på hjælp andre steder, hvis du har brug for det. Du kan også læse om andre unge, der har det svært, så du ved, du ikke er alene.
- •
headspace har centre rundt omkring i landet, som du kan ringe til eller bare komme forbi. Du kan også chatte anonymt med dem her. Headspace taler med børn og unge fra 12 til 25 år. Intet er for stort eller småt til at skrive til dem.
- •
GirlTalk.dk er for piger mellem 12 og 24 år. I chatrummet kan du få anonym rådgivning og chatte med andre unge piger, der måske har det ligesom dig. Du kan også sms'e anonymt til 8 900 800 med det, du har svært ved at fortælle andre, og så er der en af rådgiverne fra GirlTalk.dk, der vender tilbage til dig.
- •
BørneTelefonen er ikke kun for børn. Alle børn og unge kan ringe eller sms'e anonymt til BørneTelefonen på 116 111. Du kan også chatte med en rådgiver - eller skrive et brev og få eller give råd fra andre unge.
- •
Psykiatrifondens rådgivning er fagligt funderet og her kan du få hjælp og vejledning. Ring til dem på 3925 2525 eller chat med dem her.
Hvis du har akut behov for hjælp så ring til din nærmeste psykiatriske skadestue.
Er du ven, kæreste, forælder eller kollega?
Måske opstår der flere konflikter end normalt mellem dig og din kæreste, din ven begynder ikke at overholder jeres aftaler, eller du lægger mærke til, at din kollega er blevet mere end almindeligt ugidelig. Det er der mange, der oplever en gang imellem, men hvis
det bliver ved, eller den anden virkelig ændrer sig, så kan det være, at din ven har stress, fortæller psykolog Eva Krogh Pedersen.
Det sker tit, at de nærmeste opdager, at en person har stress, før han eller hun selv gør. Derfor lyder Eva Krogh Pedersens råd:
- •
Spørg: Hvordan går det egentlig? I stedet for at blive uvenner, så begynd med at spørge ind til din ven - og lyt oprigtigt til svaret.
- •
Få de rigtige voksne indover, der kan hjælpe. Det er ikke altid nok, at du lægger øre til. Det er vigtigt, at din ven kommer til en voksen, der kan vurdere, hvad din ven helt konkret skal hjælpes med - og finde ud af, om det er stress.
- •
Husk at passe på dig selv. Støt ikke mere, end du kan holde til. Hvis du i bedste vilje tager for meget på dig, og selv får det svært, så hjælper det ikke din ven.
Headspace har lavet en guide til, hvad du kan gøre for at hjælpe din ven, som har det svært. Den kan du læse her.
Børns Vilkårs ForældreTelefonen rådgiver forældre og pårørende til børn og unge, der har det svært. Ring på 35 55 55 57, hvis du har spørgsmål.