Plej parforholdet, mens det stadig går godt

Det er lettere at pleje forholdet, før der går råd i de bærende konstruktioner, siger parterapeut.

Så sørg for at tage en snak med din partner en gang i mellem om, hvordan han eller hun synes, det går med jeres forhold, råder Mattias Stølen Due. (Foto: © Colourbox.com, COLOURBOX)

Et godt parforhold kommer ikke af sig selv – det skal passes og plejes. Ikke kun, når det er begyndt at køre skævt, og parterne er begyndt at glide fra hinanden.

Nej, det skal passes og plejes også, og måske endda især, mens det går godt.

Det er budskabet i en ny bog, ”Pas på parforholdet, mens I stadig elsker hinanden”, af psykolog og afdelingsleder i Center for Familieudvikling, Mattias Stølen Due:

- Parforholdet er på den ene side en rigtig vigtig relation for os i forhold til vores individuelle trivsel og i forhold til vores evne til at være til stede over for vores børn, venner og kolleger.

- Og på den anden side en rigtig svær og udfordret relation i øjeblikket.

Forebyg snarere end at reparere

Og det er meget nemmere at pleje et parforhold, der fungerer, og som rummer kærlighed og varme følelser end et forhold, der er begyndt at køre skævt, understreger Mattias Stølen Due:

- Det er før, der går råd i de bærende konstruktioner i parforholdet, at der er gode muligheder for at gøre noget ved problemerne. Det er dér, hvor vi stadig har en varme i mellem os, at vi er motiverede for at få løst op for knuderne og bruge mere tid og energi på hinanden.

- Dér, hvor bitterheden har sat sig fast måske gennem år, og konflikterne har vokset sig for store, da har vi måske ikke lyst til at tilbringe mere tid med vores partner, vi har ikke lyst til at spørge mere nysgerrigt ind til, hvad der foregår i den andens liv.

Hvad er det mindste, jeg kan gøre for min partner?

Hvis man bliver opmærksom i tide på problemer eller ubalancer i forholdet, kan det være ganske små ting man skal justere, for at det bliver bedre for begge parter, fortæller psykologen:

- Når forholdets fundament er udmærket, behøver det faktisk ikke være store ting, man skal gøre.

- Spørg dig selv: ”Hvad er det mindste, jeg kan gøre?”. Kan jeg fx spørge bare to minutter mere ind til min partner hver dag, eller kan jeg huske at give et længere kram eller være lidt mere nærværende en gang imellem?

Hvis idealerne bliver for store, så føler vi os igen som fiaskoer, for der er ingen, der kan magte at bevæge sig 10 km mere end det, man i forvejen gør, pointerer Mattias Stølen Due.

Tag en snak om forholdet – i fredstid

Det kan være en god ide, hvis man fra tid til anden tager en snak med sin partner om, hvordan man synes, det går. Og det skal foregå i fredstid - på tidspunkter, hvor stemningen er god mellem parterne.

- Sig evt. ”Jeg synes, det går godt med os. Jeg synes måske ikke altid, at lidenskaben er helt så stor, som den kunne være, men det er okay for mig. Hvordan tænker du om det?”

- Ved at have de samtaler kan man enten blive mindet om, at det går fint. Eller man kan i tide få en opmærksomhed på, at den anden faktisk savner noget.