Hvis bananen i madpakken har en plet, ryger den omgående ud!
Mange børn og unge er ligeglade med madspild, siger stifteren af Danmarks største frivillige organisation 'Stop Spild Af Mad', Selina Juul.
- Mange børn har aldrig oplevet krise og mangel, så de smider bare en hel masse mad ud, og det er vi nødt til at lave om på, siger Selina Juul.
En almindelig familie med to voksne og to børn smider mad ud for 7.200 kroner om året. Det svarer til cirka 20 procent af familiens udgifter til mad.
Nu som undervisning
Men børnene kan hjælpe forældrene med at spare en stor del af de penge.
- Vi har lavet undervisningsmateriale til børnene i de ældste klasser, så de bliver bevidste om, hvor meget de selv og resten af samfundet omkring dem smider ud, siger Selina Juul.
- Flere forældre har allerede kontaktet os og sagt, at børnene nu råber stop, når forældrene vil smide mad ud. Og det er vi jo glade for.
Børnefamilier smider tit tilbehør til aftensmaden ud. Det kan være ris og pasta, som ellers fint kunne komme i madpakken til næste dag.
- Mange unge kyler madpakken i skraldespanden og går på McDonalds i stedet. Men forældre og børn bør lave madpakken sammen, så børnene får mad, de kan lide, anbefaler Selina Juul.
Fund fra skraldespanden
Selina Juul besøger i dag en skole i København sammen med miljøminister Kirsten Brosbøl (Socialdemokraterne) for at høre, hvad børnene har fundet af mad i skraldespanden derhjemme. Og så har Selina og ministeren en idé om at lære børnene, at mad godt må være lidt skævt og plettet:
- Vi har nogle plettede bananer med, de er nemlig søde og smager godt, og så lærer børnene også, at tingene ikke behøver at være perfekte, siger Selina Juul med et smil.
Ifølge Landbrug & Fødevarer koster madspild danske husholdninger 11,6 milliarder kroner om året. Danmark genererer et årligt madspild på 700.000 tons.