Tang fra danske farvande er mest noget vi kender fra sommerens ture til stranden, hvor de grønne og røde vandplanter bølger i havet. Eller også støder vi på tangen, når den ligger rådden og ildelugtende på stranden. Får vi den serveret i mad, så er det typisk fra det asiatiske køkken, men der er god grund til også at invitere havgrøntsagen ind i vores egen madlavning.
Tang er nemlig en rig kilde til både protein, vitaminer og mineraler samt omega 3. Det har danske kokke i de senere år fundet ud af, og derfor har tangen fået en fin placering i det nordiske køkken, som det taget sig ud på i mange restauranter. Men i private køkkener er der stadig langt mellem den selvplukkede sukkertang, blæretang eller savtang.
- Det er en skam, for tang er både utrolig sund, velsmagende og så er det let at finde langs de danske kyster, siger Michael Folmand Jensen, kok og køkkenchef i kantinen på Københavns Rådhus, der er en del af Meyers Kantiner.
Nordens umami
Udover at være et sundt indslag på middagsbordet, så har tangen også den særlige egenskab, at den tilsætter maden den specielle umami-smag. - Tang er en fantastisk smagsforstærker. Jeg har en masse små bøtter i mit køkken, hvor jeg har blandet tørret tang med en smule havsalt eller andre urter og frø. Det bruger jeg lystigt, når jeg laver for eksempel fiskefrikadeller, men også i retter med kylling eller sågar i desserter, siger Michael Folmand Jensen.
Tangen kan spises rå, kogt, bagt, ristet, pureret, tørret, granuleret eller friturestegt. Ellers som hovedingrediensen i en nordisk variant af pesto.
- Den tang vi har i Danmark er i sig selv lidt sej at tygge og skal skæres meget fint ud, når den tilberedes. Derfor er den god i blendet pesto.
Efterår er tangtid
Når efterårsvinden rusker i havet, så er det en oplagt tid at tage på tangjagt. - Der er to sæsoner for tang; forår og efterår, så lige nu er et godt tidspunkt at plukke. Og tag endelig rigeligt med hjem. Det kan bare fryses eller tørres, siger Michael Folmand Jensen.
Den mest udbredte tangarter i danske farvande er blæretang, men også savtang, lav klørtang og sukkertang er til at finde. Og eftersom der ifølge Michael Folmand Jensen ikke findes giftigt tang i Danmark, så er der ikke noget at bekymre sig om, selvom man er nybegynder. - Det eneste man skal tænke over er, at man ikke plukker tang, der gror i beskidt eller forurenet vand. Søg efter tang, hvor du selv ville bade. Undgå stillestående vand og for eksempel bugter, hvor der ikke er gennemstrømning. Tag den grønlige tang, der sidder fast på sten i vandet. Den er levende og god. Død og dårlig tang er brun og ligger på stranden, så den skal man ikke bruge, siger Michael Folmand Jensen.