Snup et stykke med tang-skinke

Måske kan du allerede til næste år købe pålæg med tang, fordi det gør skinken mere sund.

(© DTU)

Der er stort fokus på at finde på erstatning for salt og mættet fedt vores fødevarer i disse år.

Og noget tyder på, at tang er vejen frem, når det drejer sig om at nedsætte mængden af salt og samtidig give kødpølsen mere smag.

Det viser i hvert fald ny forskning fra DMRI Teknologisk Institut, der i et stort forskningsprojekt sammen med en række virksomheder, der fremstiller kødprodukter, har set på mulighederne for at reducere mængden af fedt og salt i deres produkter og samtidig tilføre pølsen og skinken nye, sunde og spændende ingredienser.

-Vi har fokuseret på at bruge naturlige ingredienser og her har tang, grøntsager og kornprodukter vist sig effektive, når mængden af salt og fedt skal reduceres i f.eks. kødpølser og pølser, og samtidig tilfører de produkterne en ny smag, forklarer Lise Nersting, der er seniorkonsulent og står i spidsen for projektet på Teknologisk Institut.

Mindre salt og fedt

- Hensigten er at gøre kødpålægget sundere og samtidig give det et nyt udseende og en ny smagsnuance. Fødevareindustrien får jo ofte kritik for, at mange af produkterne er for fede og for salte, men ved hjælp af de nye sammensætninger af bl.a. korn, grøntsager og tang, kan man nedsætte fedt- og saltmængden i produkterne, fortæller Lise Nersting videre.

Ifølge DMRI's projekt er det bla. muligt at fremstille en grillpølse med grøntsager og korn med et fedtindhold under 10 procent, som dermed kvalificerer den til myndighedernes nøglehulsmærke.

Fedtfattigt pålæg

- Ved hjælp af ovenstående opskrift vil vi forbrugere måske om ikke så længe kunne købe kødpålæg og pølse med tang med 30 procent grøntsager og en fedtprocent under 10, vurderer Lise Nersting, der supplerer, at pålægget faktisk er helt klart til at blive produceret på landets fødevarevirksomheder.

Så måske kan vi allerede til næste år købe skinke samt rulle- og kødpølse med tang i dagligvarebutikkerne

Danskerne er positive

Men hvad er det med den tang, som vi ellers mest kender fra sushi herhjemme?

- Det har længe været kendt, at tang indeholder forskellige salte, der ikke er så skadelige for sundheden som normalt salt er. Og dertil kommer, at tang også har en smagsforstærkende effekt. Så man reducerer således mængden af salt, men det smager samtidig af mere, forklarer tang-ekspert Søren Espersen, der både holder foredrag og underviser i madlavning med tang.

Masser af nye danske-tangprodukter

Søren Espersen har også siden 2011 været med i Småøernes Fødevarenetværks tangprojekt 'spisetang.dk'.

Projektet går ud på at udvikle halvfabrikata med dansk tang, så det kan blive nemmere for fødevareindustrien at bruge dansk tang i sin produktion.

- Jeg oplever, at mange mennesker er positive overfor at spise tang, de fleste kender det jo allerede fra sushi og tangsalater, så jeg tror da ikke, der går så længe, før vi vil opleve flere produkter på markedet, der er lavet af dansk tang. Eksempelvis en række nye tangsalater. Vi har allerede udviklet mange produkter med tang herhjemme - fx tangvin- og øl og tang-is med mindre sukker.

Søren Espersen, der selv underviser i brugen af tang i madlavningen forklarer, at tang kan bruges og giver god smag til bla.:

  • Brød

  • Kød

  • Fisk

  • Salat