Nu har vi i løbet af de senere år oplevet mange modebølger på mad- og sundhedsområdet:
5:2 kure, glutenfri kost, LCHF-kure og palæokost med kød på bordet morgen, middag og aften.
Men ser vi ind i krystalkuglen for det kommende år, så er der ingen tvivl, når man spørger Marie Steenberger:
- Både vegetar- og vegansk kost bliver det nye og ikke bare for en smal gruppe af mennesker. Vi ser det allerede i USA, og det er også på vej her, og jeg er helt sikker på, at det vil blive rigtigt stor i løbet af 2016.
Også godt for miljøet
Når man er veganer, så er man ikke bare kødfri, som vegetarerne er, men man fravælger alle animalske produkter - altså også mælk, ost, æg osv.
- Der kan være mange grunde til, at folk vælger en både vegetarisk og vegansk livsstil. Det kan være af politisk overbevisning, man gør det ud fra en sundhedsfilosofi, eller man elsker dyr etc. - men vi hører det jo også fra officiel side, at det er en god idé at skære ned på sit kødforbrug af hensyn til miljøet, forklarer Marie Steenberger og supplerer:
- Jeg er sikker på, at vi i de kommende år vil se mange kogebøger med lækker kost uden kød, som viser, at det kan være alt andet end urte-agtigt at leve fx vegansk. Men også så man lærer at sammensætte sin kost, så den samtidig er er ernæringsrigtig.
Ikke bare et spørgsmål om kur
Men også på et andet stort område spår Marie Steenberger, at vi vil se nye tendenser.
- Vi bliver mere og mere bevidste om, at slankekure jo ikke holder i længden. Det nytter ikke noget at prædike gulerødder for en, der vejer 165 kilo! For de ved jo godt, hvad der er sundt - vi er nødt til at arbejde meget mere med de bagvedliggende mekanismer. Altså hvad er det, der gør, at så mange mennesker overspiser!
- Man kan ikke bare sige: Luk munden og let røven, for det ved folk jo godt. Men hvorfor er det, at så mange ved det, men gør noget helt andet - nemlig overspiser? Selv ressourcefulde unge kvinder med styr på uddannelse og karriere har hemmelige forhold med deres mad, når de kommer hjem til sig selv. Så giver de totalt slip og spiser løs!
Indsigt i eget liv
Marie Steenberger mener, at der kan være mange forklaringer. Fx at mad er tilgængelig alle steder og hele døgnet rundt, og vi mennesker er fra urtiden kodet til, at når mad er tilgængeligt - jamen, så skal det da også fortæres, for vi ved ikke, hvornår vi får mere!
- Heldigvis ser jeg tegn på, at flere og flere får øjnene op for, at det ikke kun nytter at piske folk med motion og sund kost, men at vi i langt højere grad skal se ind bag det enkelte menneske.
- Hvad er det, der får den enkelte til at overspise, og så anerkende at det altså er svært at ændre på måden, mange spiser på. Så sundhedspersonale skal fremover i langt højere grad hjælpe folk med at få indsigt i deres eget liv, så de lærer at ændre på de her bagvedliggende mekanismer, som påvirker rigtig mange mennesker.