Der skal nye boller på søndagssuppen.
For mens vi i flere år har koncentreret os mest om maden på tallerknen, skal vi i år koncentrere os mere om at være gode værter.
Arrangørerne bag 'Ørestaden koger' vil tilbage til det gode, gamle værtskab. For eksempel med den klassiske søndagsfrokost.
Ny madtrend
Selvom søndagsfrokosten bliver nævnt som et bud på en ny madtrend anno 2015, så er det varme måltid midt på dagen ikke nogen ny opfindelse.
- Søndagen har altid været en særlig dag madhistorisk set. I bondesamfundet var det den dag, man havde fri fra de store arbejdsopgaver i marken, gik i kirke og tog sig mere tid til at dele et måltid mad, siger Bettina Buhl, som er madhistoriker og museumsinspektør på Dansk Landbrugsmuseum.
Efter industrialiseringen blev den varme middagsmad dog skubbet til om aftenen. Og i stedet for indtog den kolde madpakke pladsen midt på dagen. Præcis som i dag.
Et stykke med højtbelagt
Omkring 1. verdenskrig vandt det højtbelagte smørrebrød frem.
På det tidspunkt var der særligt fokus på det billige måltid. Og det blev almindeligt at bruge rester fra aftenen forinden som pålæg.
Senere begyndte man også at dyrke tomater og andre grøntsager samt pyntegrønt i haven.
Skru ned for forberedelserne
Det varme måltid midt på dagen og det sociale samvær har mange fællesnævnere med det moderne samfund, mener madhistoriker Bettina Buhl:
- Nogle ernæringseksperter har for eksempel fundet ud af, at det er bedre for fordøjelsen at spise et større måltid midt på dagen, og så nøjes med en skive rugbrød om aftenen, siger madhistorikeren.
- Desuden giver roen omkring en god søndagsfrokost mulighed for at skrue ned for madforberedelserne - og op for hyggen.
Hent inspiration til din søndagsfrokost på dr.dk/mad.