Der er mange forskellige rugbrød på hylderne i supermarkedet. Hvad skal man egentligt gå efter, hvis man vil have et sundt og smagfuldt rugbrød.
Her er 5 gode råd:
- •
Gå efter fuldkornslogoet. Fuldkornslogoet kan tydeligt ses på pakken og garanterer mindst 50 procent fuldkorn i rugbrødet. Desuden stilles en række krav til indhold af fedt, sukker, salt og kostfibre, der gør brød med fuldkornslogoet til et endnu sundere valg.
- •
Gå efter Nøglehulsmærket. Nøglehulsmærket stiller, ligesom Fuldkornslogoet, krav til mindst 50 procent fuldkorn. Men derudover stiller det også krav om mindst 6 procent kostfibre/100 gram.
- •
Gå efter et højt indhold af kostfibre. Kig på næringsindholdet og tjek indholdet af kostfibre. Jo højere – jo bedre. En sund tommelfingerregel kan være at gå efter 8 procen kostfibre/100 gram. Men vær opmærksom på, at nogle produkter indeholder fibre fra blandt andet sukkerroer og citrusfrugter, for at højne kostfiberindholdet. Det er bedst at gå efter brød med de naturlige kostfibre, der findes i melet.
- •
Se efter indholdet af hvedemel. Rigtig mange rugbrød indeholder hvedemel, uden at man kan se det på brødets farve. Kig på ingredienslisten og gå efter brød med et højt indhold af rugmel og andet fuldkornsmel.
- •
Gå efter et tungt brød. Hvis man er i tvivl om indholdet af fuldkornsmel, fordi man f.eks. har købt sit brød hos bageren, kan man veje det i hånden. Et brød bagt udelukkende med fuldkornsmel er tungere end et brød med hvedemel. Simpelthen fordi kim og skaldele vejer mere.