Bagelandstræner roser bagedyst-deltagere: Niveauet har aldrig været højere

’Den store bagedyst’ er med til at skabe respekt for det gode håndværk, mener landstræner for det danske bagerlandshold.

Efter onsdagens program er der kun halvdelen af deltagerne tilbage i 'Den store bagedyst'. (© DR)

Deltagerne i ’Den store bagedyst’ kan næsten dufte finalen.

Efter Jacob røg ud i sidste uge, er der nu kun seks deltagere tilbage i konkurrencen. Fårene er skilt fra bukkene, og niveauet stiger i takt med nerverne bag køkkenbordene i teltet.

Hvis der er nogen, der kender til at bage både mod tiden og konkurrenterne, er det det danske bagerlandshold.

Ligesom deltagerne i ’Den store bagedyst’ forsøger landsholdsbagerne at imponere dommere med brød, kager og de helt store mesterværker - senest under Europamesterskabet og De Nordiske Mesterskaber.

Mens bagerne på landsholdet er professionelle og enten selvstændige bagere eller konditorer, svende eller lærlinge, så er bagedyst-deltagerne amatører og arbejder som alt fra grafisk designer til iværksætter ved siden af passionen for søde sager.

Alligevel er landstræner for det danske bagelandshold, Kasper Hansen, dybt imponeret over årets deltagere.

- Af de sæsoner jeg har set, synes jeg klart, det er det højeste niveau. Man kan se, hvordan det hele tiden rykker sig fra år til år. De bliver hele tiden bedre, overliggeren sættes endnu højere, og de tør tage nogle flere chancer, siger Kasper Hansen.

Her ses Det Danske Bagerlandshold til EM i den franske by Nantes i år. (© PRIVATFOTO)

Styr på konsistenserne

Noget af det, der har overrasket landstræneren mest, er, hvor gode bagedyst-deltagerne er til at tilpasse konsistenserne i deres desserter. Ligesom de gjorde, da de skulle lave knivskarpe desserter i glas i femte program, og de fleste fik ros af dommerne.

- De er blevet rigtig gode til at holde de forskellige cremer adskilt, så de står pænt og skarpt, uden at det bliver nogle meget faste cremer, siger Kasper Hansen, der ved siden af jobbet som landstræner også er underviser på erhvervsskolen ZBC i Ringsted.

Sådan så Kirstens knivskarpe dessert ud i program fem. (© DR)

Dommerne i 'Den store bagedyst' giver deltagerne opgaver, der virkelig udfordrer dem. Når det for eksempel kommer til at skulle legere cremer, skal man virkelig have styr på teknikker og især temperaturer, fortæller Kasper Hansen.

- Så æggeblommerne begynder at tykne væsken, så man opnår den her cremethed i stedet for en grynet fornemmelse. Det er bagateller, der adskiller det fra at blive en succes fremfor en fiasko, siger landstræneren.

Deltagerne blev i program fem også udfordret til at lave is med nitrogen, og det er heller ikke noget, man bare lige laver, fortæller Kasper Hansen, hvilket deltagerne også fandt ud af på den hårde måde.

Respekt for håndværket

Ifølge Kasper Hansen er ’Den store bagedyst’ meget mere end god underholdning. Landets bagere og konditorer er det seneste årti blevet presset af supermarkedernes bakeoff.

Når danskerne hjemme i stuerne ser programmet, ser de også, hvor meget hårdt arbejde der ligger i at lave brød og kager til den store guldmedalje.

- Det betyder, at der bliver skabt noget mere respekt omkring håndværket hos bagere og konditorer. Folk finder ud af, at de skal bruge deres lokale bager og konditor, for det er der, de får det ægte håndværk, siger Kasper Hansen.

Når deltagerne arbejder i bagedystteltet, kan seerne ifølge Kasper Hansen også se, at det kræver tid, når et mesterværk skal bygges op fra bunden. Det kan i sidste ende også hjælpe både konditor og kunde.

- Det er vigtigt, at kunderne er ude i god tid, når de skal bestille en kage til en stor festlig lejlighed. Det er ikke noget, man bare lige laver. Det kræver flere dages forberedelse at lave sådan et produkt, siger han.

Sådan så nogle af det danske landsholds kreationer ud til EM. (© PRIVATFOTO)

Tre timers søvn og på den igen

Hvis du møder meget tidligt på arbejde, eller kommer meget sent hjem, har du nok set, at de eneste steder, der er lys i gadebilledet, er hos bageren. Hvis kunderne skal have friskbagte croissanter til tiden, skal bageren nemlig stå tidligt op.

Efter en lang dag i bageriet, er arbejdsdagen dog langt fra slut, hvis man er på det danske bagerlandshold, fortæller Kasper Hansen.

- Mange af dem, der er på landsholdet, tager på arbejde syv eller otte timer, og så tager de bagefter ned og træner i vores bageri - måske syv timer mere. Så er det hjem og få lidt at spise, sove tre timer, og så kører vi igen.

Danmark fik en fjerdeplads ved EM i år, mens de blev nummer to til De Nordiske Mesterskaber. (© PRIVATFOTO)

Så selvom bagedyst-deltagerne har masser talent, gåpåmod og kreativitet, er landstræneren ikke helt sikker på, at de kunne få en plads på hans hold. Det kræver nemlig flere års tilvænning også for kroppen, før man kan fungere på den måde.

- Det er ikke en sund måde at leve på, men det er, hvad det kræver, hvis man vil præstere på topniveau. Men deltagerne kunne sikkert komme med nogle kreative indspark, og det skal man ikke være bleg for at tage imod, siger Kasper Hansen.

- Hvis man vil vinde, skal man satse

De næste uger bliver niveauet i ’Den store bagedyst’ højnet yderligere, når de sidste deltagere skal kæmpe om en plads i finalen.

Og Kasper Hansen giver gerne deltagerne et par gode råd med på vejen.

- De skal turde udforske noget nyt og blive ved med at være innovative og kreative. Det nytter ikke at komme med noget, der er lavet før, for det har dommerne jo set. Hvis man vil vinde, skal man også satse, siger han.

Og det gælder både visuelt, men i lige så høj grad smagsmæssigt, opfordrer landstræneren.

- Der er så mange nye ting, der vinder ind i vores branche. Man kigger også på, hvordan de gør det i kokkeverdenen og prøver at inddrage det. Vi har nogle af de bedste råvarer i verden, og dem skal vi turde bruge både i det salte og søde køkken, siger Kasper Hansen.