Aftal frokosten med dit barn og undgå madspild

Børn smider tonsvis af mad ud i skolen. En lærer anbefaler forældre at lave madpakken sammen med børnene eller bestille maden sammen.

Lad ungerne få indflydelse på madpakken - så bliver den spist, siger klasselæreren. (© COLOURBOX)

Hvis vores børn får indflydelse på den mad, der skal i madpakken, så bliver maden også spist!

Så klart lyder budskabet fra klasselæreren, der taler af erfaring.

Katrine Beck er klasselærer for en 3. klasse på Heibergskolen i København. Hun oplever hver dag, at børn smider mad ud. Skraldespanden bugner både af madpakker og den mad, som forældrene har bestilt gennem Københavns Kommunes madleverandør EAT.

- Jeg opfordrer børnene til at tage resten af deres madpakke med hjem, så de kan få en snak med mor og far om, hvorfor de ikke har spist op, siger Katrine Beck.

- Nogle børn har fået for meget med, andre har fået mad med, som de ikke kan lide. Jeg opfordrer altid børnene til at smøre madpakkerne selv i samarbejde med forældrene, så de får det, de kan lide.

Smag på rødderne

Det største madspild kommer dog fra den købte mad EAT.

- Børnene spiser som regel hovedretten, der for eksempel er kylling, og så smider de resten ud, og det er alt det grønne, som udgør halvdelen af portionerne, fortæller Katrine Beck.

- Jeg synes, forældrene skal tale med deres børn, om de har lyst til hele retten og ikke kun kødet. De kan aftale med børnene, at de i hvert fald smager på for eksempel rodfrugterne eller salaten. Som det er i dag, ryger det hele som regel bare ud uden, at barnet overhovedet har smagt på det grønne.

De gode råd smitter

Nogle gange lykkes det faktisk læreren Katrine Beck at få børnene til at smage på det grønne tilbehør, og så har det en smittende effekt, så de andre børn også får lyst. Derfor ville hun også ønske, at hele skolen spiste det samme, så der var et fællesskab omkring maden og hver især kunne tage så meget, som eleven kan spise, så der blev mindre madspild.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (Socialdemokraterne) er også optaget af sagen og besøger i dag Skolen på Islands Brygge for at tale med børnene:

- Landets skoler spiller en særlig rolle i indsatsen mod madspild. I undervisningen suger børn og unge ny viden til sig, som de tager med hjem og videre i livet, siger ministeren.

Glæder sig til børnenes forslag

Skolen på Islands Brygge har arbejdet med et undervisningsmateriale fra organisationen 'Stop Spild Af Mad', som skal lære eleverne at forstå, hvorfor det er vigtigt at mindske madspild:

- Jeg glæder mig til at se resultaterne af deres arbejde, og hvilke forslag eleverne har til at mindske madspild, siger Kirsten Brosbøl.

- Den enkeltes indsats er helt afgørende, hvis vi skal vinde kampen mod madspild. En typisk dansk husstand smider hvert år mere end 100 kilo mad ud. Madspild er skidt for pengepungen og miljøet. Vores planet kan ikke blive ved med at holde til, at mad bliver produceret direkte til skraldespanden.