Der er mange, der har en mening om, hvordan vi mennesker skal aldres aktivt. Vi får at vide, at vi skal spise sundt og dyrke motion, så kroppen kan holde hele livet.
Men nu viser en ny Ph.d-afhandling, at man ikke skal underkende de gavnlige effekter af fx. øl og billard-spil.
Aske Juul Lassen er etnolog og tilknyttet Center for Sund Aldring, Københavns Universitet. Han har netop afsluttet sin Ph.d-afhandling, der handler om det gode og sene liv, som det formes gennem en række aktiviteter.
I den forbindelse har han studeret ældrepolitikken i EU og WHO – og sideløbende hvordan livet leves på to aktivitetscentre for ældre i København.
Flere syn på sundhed
Og ikke overraskende er der forskel på de politiske direktiver – og hvordan hverdagen leves i aktivitetscentrene.
- Jeg fulgte blandt andet en billardklub i et center, hvor der kommer ældre mellem 70-95 år. De spiller billard i mange timer dagligt og i fire dage om ugen. Det er en type aktivitet, som man kan gå lidt frem og tilbage til, og hvor man ikke konstant er i aktion, forklarer Aske Juul Lassen til P1 Morgen.
Til gengæld er billard en type aktivitet, der også hænger sammen med øl og smøger.
En del af fællesskabet
Ud fra et smalt sundhedsparameter er øl og smøger ikke ligefrem det, man forbinder med sund aldring – og dog, lyder forskerens forklaring:
- Når der bliver spillet billard, drukket noget øl og røget nogle smøger, så er det en del af fællesskabet – det er en del af det sociale rum, de ældre er i. De er sammen og bekymrer sig om hinanden.
Om de så ikke er aktive på den rigtige måde, eller de måske spiser usundt, det er ikke så vigtigt for dem. Og måske dør de tidligere end andre, men det er de ifølge etnologen selv temmelig bevidst om.
Fællesskab frem for sundhed
Er det ligefrem sundt at drikke en pilsner og spille billard?
- Det kommer an på, hvilke kriterier man diskuterer ud fra. Mange af de ældre, jeg har talt med, siger, at hvis ikke de havde det her fællesskab, så ville de allerede ligge i graven nu.
Kan man sige, at på et velvære-barometer, så tæller det sociale fællesskab højere end sund mad og motion?
- Ja, det tæller højt, og mange af de ældre borgere siger, at de simpelthen ikke gider spekulere, og de vil ikke sættes ind i en ramme for, hvad sundhed er – de har levet hele livet, og nu vil de gerne have lov til at nyde det på deres egne præmisser.
Vil ikke være deres sygdom
Men man skal lede længe efter den slags råd i myndighedernes anbefalinger for sundhed, så man kan spørge, om der er noget galt i de anbefalinger, der gives til ældre mennesker i dag?
- Det kan være svært at sige, men jeg oplever i mit møde med de ældre, at de føler, de bliver mødt af et væld af sundhedsbud. Mange af dem har flere kroniske sygdomme, og det er jo helt normalt, når man er i den alder - og det med at blive syg, er jo bare en del af alderdommen, siger de.
- De siger, at de gider ikke pakkes ind i en hverdag, hvor deres indhold skal være at sidde og fylde piller op i en box og være diabetiker eller være hjertepatient – de vil hellere bruge deres energi på at være aktiv i mange af døgnets timer. Dilemmaet her er så – skal man blive meget sygdoms- og sundhedsorienteret – eller skal man være aktiv på egne præmisser?
Det er godt at komme ud
Så hvad kan man konkludere – og hvad er det bedste råd at give til alle ældre?
- At det er en god idé at komme ud og engagere sig i sit lokalsamfund på den her måde, og der er mange af den slags klubber overalt i landet, så det vil være mit bedste råd til landets ældre, siger Aske Juul Lassen til P1 Morgen.