Sådan bliver du gammel på den gode måde

Begynd allerede i dag med de gode takter, så er chancen for et langt og sundt liv væsentlig større.

(© Colourbox)

Du har sikkert hørt det 1000 gange før: Det er vigtigt at motionere og vigtigt at spise sundt. Ja, ja, ja, tænker du - men jeg har jo ikke tid! Der er arbejde, der skal udføres, børn, der skal hentes - og indkøb og tøjvask…og puha, jeg har altid så travlt.

- Men der er faktisk ikke er nogen holdbare undskyldninger for ikke at komme i gang. Din krop er nemlig fuldstændig ligeglad med undskyldninger, forklarer leder af Center for Sund Aldring på Københavns Universitet, Lene Juel Rasmussen.

Lev Nu har stævnet Lene Juel, der selv er professor i molekylær biologi - og forsker i hvorfor vores celler med alderen bliver dårligere og dårligere til at imødegå sygdomme - til en snak om, hvad man kan gøre, hvis man gerne aktivt vil være med til at påvirke sit liv og leve godt længst muligt.

Forfald i 40 års alderen Lene Juel Rasmussen forklarer:

- Når man er ung og yngre, så tror man jo, at man er udødelig - men det er helt sikkert, at hvis man ikke passer på sin krop, så bliver man ramt af en boomerang, når man bliver ældre.

- Det sker, når man er i 40 års alderen. Så begynder kroppen at falde af på den, langt de fleste mennesker mærker det eksempelvis ved, at hvis de har været i byen til langt ud på natten, så kan de ikke længere bare hoppe ud af sengen dagen efter på samme måde, som man kunne, da man var helt ung.

Og en af metoderne til at holde kroppen stærk er ved at være fysisk aktiv. Så Lene Juels første gode råd er: Sæt motion i kalenderen, skriv den ind på linje med andre gøremål, så du kommer af sted. For den videnskabelige evidens for, at motion virker på muskler og knogler, er uomtvistelig.

Godt liv venter forude

Husk - lidt motion er bedre end slet ingen, for så er det helt sikkert, at din krop er mindre godt rustet til den tid, der venter forude.

Den gode nyhed er, at der faktisk venter et godt liv forude for langt de fleste af nutidens mennesker. For vi danskere bliver stadigt ældre og ældre - i takt med, at videnskaben bliver stadig dygtigere til at behandle sygdomme, og i takt med at vi selv er med til at holde os friske.

Der er ifølge Lene Juel tre vigtige faktorer, der er medbestemmende for vores evne til at holde sygdomme fra døren - og dermed leve længst muligt:

  • En tredjedel kan tillægges vores gener

  • En trededel skyldes vores omgivelser

  • En tredjedel er tilfældigheder - ydre omstændigheder, vi ikke har indflydelse på (trafikulykke, påførte sygdomme o. lign.)

- Fysisk aktivitet, kost er og søvn er med til at holde dit helbred ved lige, men der er også en væsentlig arvelig faktor.

Quote: Man kan have gode gener, men være storryger, og så siger det sig selv, at så er risikoen for at få lungekræft og ikke blive ret gammel ret stor.

Se på dine forældre

- Det er således ikke helt skævt at skele til, hvor gamle ens forældre og bedsteforældre er - eller blev. Man kan have gode gener, men være storryger, og så siger det sig selv, at så er risikoen for at få lungekræft og ikke blive ret gammel ret stor.

- Omvendt kan man, hvis man har livsstilssygdomme i familien, som eksempelvis hjertekar-lidelser eller kræft - tage det som et vink med en vognstang om, at så er det afgørende, at man selv må gøre noget for at holde sygdom fra døren.

Opskriften på det sunde og lange liv lyder således på at tage en række aktive valg.

Venner er vigtige

Noget af det helt nye, som Lene Juel og hendes kolleger lige nu er i gang med at finde ud af er, hvor vigtigt ens sociale netværk og evne til at komme ud blandt andre mennesker er for ens levealder:

- I dag ved vi, at ensomhed og tristhed er et stort problem for mange ældre, og derfor er det afgørende at finde ud af, om man eksempelvis lever længere og lykkeligere ved at sidde på en motionscykel hver dag - eller om det betyder mere for ens livskvalitet at komme ud blandt andre mennesker.

- Vi ved i hvert fald, at hvis man sidder ensom, trist og deprimeret, så motiverer det ikke den enkelte til at komme ned og købe ind, så man kan lave noget god mad til sig selv - eller til at komme ud og få motion. Derfor er vi i gang med at undersøge om sociale relationer indirekte kan påvirke din levealder.

Lene Juel Rasmussen er ikke i tvivl om, at i takt med, at der bliver flere og flere ældre, så vil vi i fremtiden opleve nye måder at blive ældre på - som hun kalder det, der bliver i langt højere grad tale om end ældrestyrke - end den ældrebyrde, vi har talt om i mange år.