Nød du din flæskesteg juleaften, og serverer du mon laks, ost eller ligefrem rullepølse til julefrokosten?
Så velbekomme og tænk, at du turde, for hvad kunne der ikke gemme sig i "lækkerierne"!
Listeria, campylobacter, salmonella, clostridia og nu også MRSA, som endda er blevet modstandsdygtige mod vore antibiotika – det er ikke så lidt, vi risikerer at bære med os hjem fra køledisken til middagsbordet.
Historierne om angrebslystne bakterier, der har kostet plager, sygedage og endda liv, har afløst hinanden i 2014. I sommer var der overskrifter om bær og bønnespirer, siden kyllinger, så diverse oste, svinekød, rullepølsen og senest ulovlige sliklagre med rotteekskrementer… yak!!!
Listerne vokser, og efterhånden aner vi, at det nok blot er toppen af isbjerget, vi kan se.
Her, der og alle vegne!
Bakterier er alle vegne omkring os, på vores hud, vores slimhinder og i vores tarme. Mange er særdeles gavnlige og ligefrem livsnødvendige for os, og langt, langt de fleste er fuldstændig harmløse.
Men antallet af sygdomstilfælde på grund af ’fjendtligtsindede’ bakterier er vokset i de senere årtier, og det hænger sandsynligvis sammen med den måde, vores mad bliver produceret, bearbejdet, pakket og fragtet på, sammen med den mere og mere udbredte brug af antibiotika til både dyr og mennesker.
Kan vi vende den udvikling og hvordan?
Bedste bud, kort sagt, må være bedre hygiejne og færre antibiotika i alle led fra producent til forbruger. Næste spørgsmål er så, hvor vi skal starte?
Hvad skal vi gøre?
Foreløbig peger alle på hinanden, mens pengene ofte har det sidste ord!
Myndighederne understreger vigtigheden af god køkkenhygiejne for forbrugerne (og ja, de gode råd kan spare dig for meget, så brug dem!) og løfter den store pegefinger over for producenter og grossister – samtidig med at al egentlig kontrol og opsyn med forholdene derude er skåret betydeligt ned.
Jeg vil gerne have tillid til mine medmennesker, men vi har jo set eksemplerne på, at der ses stort på hygiejnen, eller at smittefarlige varer kun tøvende trækkes tilbage fra forhandlerne, især, når det koster - så mon egenkontrol altid kan gøre det?
Landmænd, gartnere og andre producenter - alle sukker de under de hårde tider og den barske konkurrence, og ser derfor kun sjældent mulighed for ændringer i måden at producere på – medmindre det altså bliver billigere.
Forbrugerne føler sig ikke så sjældent utrygge ved producenterne og svigtede af myndighederne - men vælger jo også som regel efter prisen i sidste ende, hvilket igen bestyrker producenterne i, at billigst er bedst..
Alle kan gøre en forskel
De fleste bakterieinfektioner kan heldigvis behandles – endnu da, for nogle bakterier er begyndt at blive modstandsdygtige overfor antibiotika, og det er en udvikling, der skal bremses, hvis ikke vi skal se flere dødsfald. Mine lægekolleger kan være med til at gøre en forskel: Ved kun at udskrive antibiotika når der virkelig er grund til det og holde igen med de bredspektrede af slagsen.
Patienterne må deltage ved at tage antibiotikabehandling alvorligt – skal man have antibiotika (og det skal man kun, når der er bakterier på spil!), skal det tages korrekt – den fulde dosis og hele kuren, ikke noget med at stoppe, når man har fået det bedre, for så er det, at de sidste overlevende bakterier kan udvikle resistens.
Alternativer på bordet, tak!
Brugen af antibiotika i landbruget som kosttilskud, kaldet ’vækstfremmer’, lyder ærlig talt skræmmende – lidt som en opskrift på at udvikle modstandsdygtige bakterier! - her kunne dyrlægerne tage et medansvar. Lad os dog få set på de alternativer, der også er foreslået!
Endnu går det også lidt trægt med ad politisk vej at ændre vilkårene for fødevareproduktionen og ændre på indstillingen til antibiotikabrug på det større plan, startende med EU - men skal det lykkes, ville det virkelig understrege meningen med samarbejdet!
Men nu er vi næsten i utopiernes verden... eller kunne 2015 måske blive året, hvor vi i fællesskab begynder at bevæge os i den rigtige retning?
Foreløbig gør vi nok klogest i at indstille os på, at vores mad kan bære på ubudne gæster i tusindtal, og hermed er vi tilbage ved køkkenhygiejnen – husk det nu, dét er med til at passe på dig og dine…
Jeg ønsker alle et godt og givende nyt år!