Familiepsykolog: Hold små børn væk fra nyheder

Små børn kan få angst, hvis du ikke slukker for nyheder i radio og tv.

Mange forældre tænker ikke over, hvad deres børn ser og hører af frygtelige ting, hvis de har tv eller radio kørende med nyheder, mens barnet er til stede. (© COLOURBOX)

Weekendens skyderier i København har medført en del debat, om hvordan man taler med sine større børn om sådanne uhyggelige og uforståelige begivenheder.

Men det er lige så vigtigt at minde om, at små børn slet ikke skal høre om den slags skræmmende begivenheder gennem nyheder i radio og tv. Det mener familiepsykolog Ulla Dyrløv.

-Jeg sidder med rigtig mange børn, som ser alt for mange nyheder, og som ved alt for mange ting, om hvad der sker, siger Ulla Dyrløv til Aftenshowet.

Små børn behøver ikke vide alt

Børns Vilkår mener, at børn på 5 år og under skal holdes væk fra nyheder i tv og radio, fordi de ikke kan forstå det.

Men Ulla Dyrløv mener, at også de mindre skolebørn bør afskærmes fra nyheder fra for eksempel tv i stuen eller radio i bilen.

-Børn er forskellige, og man skal kende sit barn som forældre. Men jeg plejer at sige, at først omkring 5.-6. klasse skal man begynde at se nyheder sammen med sine børn, siger Ulla Dyrløv.

Nyheder kan give børn angst

Problemet med nyheder er, at mindre børn ikke er følelsesmæssigt parate til at høre om alvorlige emner som eksempelvis terror, krig og drab.

Hvis de gentagne gange hører den slags nyheder, så kan børnene udvikle angst.

- Det starter typisk med, at de begynder at få svært ved at falde i søvn, og de begynder måske også at vågne om natten. Eller de vil pludselig ikke gå alene til og fra skole. Angsten sniger sig ligesom ind, siger Ulla Dyrløv.

Der sker intet ved at fortælle børn for lidt

Hvis børnene hører om skræmmende nyheder fra andre, så skal man selvfølgelig tage en snak med dem.

- Det er vigtigt, at vi spørger børnene, hvad de tænker, mere end at vi begynder at fortælle dem en helt masse af sig selv, siger Ulla Dyrløv.

Og hun understreger, at der ikke kan ske noget ved at fortælle børnene for lidt om begivenheder.

-Man kan ikke sige for lidt. Det, der kan ske, er, at børnene måske bliver sure på mor og far, og spørger ”hvorfor har du ikke sagt det”. Men så må man sige, at det skyldes, at man ikke vurderede, at barnet var klar til det, siger Ulla Dyrløv.

Her kan større børn se nyheder for børn

I videoen nederst i artiklen kan du se hele interviewet med Ulla Dyrløv i Aftenshowet.

Og husk, at DR Ultra hver mandag til torsdag laver nyheder, hvor vigtige begivenheder bliver forklaret specifikt til større børn. De sendes klokken 18 på DR Ultra, og kan også ses på dr.dk/tv.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:54e31daa6187a418b805654a