Det er blevet for meget med den evige jagt på penge og succes, og vores ustoppelige behov for mere-vil-ha’-mere har taget overhånd. Det er tid til at stoppe op og spørge os selv, hvordan vi kan blive bedre mennesker.
Det er omdrejningspunktet i det nye nummer ’Alien’, som Nik og Jay i dag har sendt på gaden.
- Som mennesker bliver vi nødt til at nosse os gevaldigt sammen. Vi er ved at ødelægge vores verden, og det tror jeg giver genlyd ude i universet, lyder det fra Nik, hvis borgerlige navn er Niclas Genkel Petersen.
Nummeret er blevet til som en del af P3-programmet ’Lågsus’ Danmarkshistorie’ og er det femte og sidste nummer i rækken af historiske sange, der igennem efteråret er blevet udgivet.
Dermed slutter det musikalske historieprojekt af med et blik ud i det endnu ukendte.
- Fremtiden skabes her og nu, og nutiden trækker spor tilbage. Fremtiden er nærliggende, når man har dykket ned i fortiden. Det er jo i bund og grund os der bestemmer, hvilken verden vores børn og børnebørn skal vokse op i. Så fremtiden er vel mindst lige så vigtig at forholde sig til som fortiden.
Et forsøg på dialog
Selvom ’Alien’ deler titel med den ikoniske rumthriller af samme navn og kan skabe associationer til filmklassikerne ’Nærkontakt af tredje grad’ og ’E.T.’, så skal ’alien’ ikke nødvendigvis forstås så konkret, som det hyggelige, mytiske eller skræmmende væsen fra det ydre rum, som vi kender fra film, lyder det fra kunstnerne.
La mig bare være sendebud
Lad mig bare være kaptajn på denne blå skude vi kalder for kloden
Røgsignaler op i himlen
SOS Alien
Sådan lyder det i begyndelsen af nummeret.
- Det må være op til lytteren, hvad de lægger i ordet ’alien’, for en alien kan være mange ting. For os har det været et forsøg på at italesætte, at vi som mennesker må række ud og starte en dialog. Både med andre mennesker, men også til den verden, vi er en del af, forklarer de.
Den dialog kommer blandt andet til udtryk i sangens omkvæd, som også understreger sangens omdrejningspunkt om jordens fremtid.
Alien
Du som har rejst gennem tiden
Du, ven af solen og månen
Sig mig er der stadig håb for min verden?
Historien skal være fantasifuld
Med frit valg fra de seneste 23.000 års danmarkshistorie, kan det virke overraskende, at duoen blev nødt til at lade inspirationen komme fra fremtiden.
Ifølge Nik skyldes det flere ting. Vigtigst var det, at nummeret skulle give mening i en Nik-og-Jay-kontekst.
- Det er jo altid interessant med den her type opgaver, for det er en lidt anderledes proces. Man får stillet en opgave, som man skal løse, men man skal også gøre det i overensstemmelse med hvem, man er som musiker.
Nik fortæller, at han altid har opfattet historien som meget ensidet, fordi historieundervisningen tilbage i folkeskolen i høj grad fokuserede på krig og landegrænser.
Noget han overhovedet ikke fandt interessant.
- Historie er facts, og det efterlader et meget lille rum til fantasi. Men fantasien er nødvendig, ellers rykker vi os ikke som mennesker eller samfund.
Ved at kaste et blik på fremtiden forsøger de på deres egen måde at give en ny vinkel til historien.
- På den måde er sangen vores måde at få puttet noget fantasi ind i historien. Og så har man vel også været med til at skrive en lille smule historie, når man som musiker har givet sit besyv med i, hvad historie også kan være.