Amputerede lemmer, posttraumatisk stress, venner der kommer hjem i kister, og mødre der ikke længere kan genkende deres sønner.
Det er hårde sager, Shaka Loveless og Suspekt giver luft for i deres nye nummer ’Velkommen hjem’ der i dag kan høres for første gang på P3.
Nummeret bliver udgivet i anledning af flagdagen for Danmarks udsendte. Her hylder og mindes man de danske soldater, som har været udsendt på internationale missioner siden 1948.
Sangen er musikernes forsøg på at indkredse de menneskelige konsekvenser, det har, når man vender hjem efter at have være udsendt.
- Det er jo umuligt at sætte sig ind i, hvad det vil sige at komme hjem fra krig. Men det må vi som samfund forsøge så godt som muligt, så soldaterne ikke føler sig helt tabte efter det meget store offer, de yder, siger Shaka Loveless og tilføjer:
- Det er vigtigt, at vi forholder os til, at de kan komme hjem med kraftige ar på sjælen.
Nummeret blev til i løbet af få dage i et studie i Vanløse. For både Shaka og Suspekt er det kulminationen på længere tids tilløb, hvor alle har haft lyst til at skrive om Danmark i krig, og hvad krigen har af betydning. Ikke som en politisk sang for eller imod krig, men som et symbol for, at man tager ansvar for det, krigen medfører.
- Vi må se konsekvenserne af at være en krigsførende nation. Når krigen ikke er herhjemme i vores egne gader, så kan den være meget let at glemme. Vi har et ansvar for, at den ikke går i glemmebogen. Krigen er fucking virkelighed, siger Suspekts Emil ’Orgi-E’ Simonsen.
Krigens usynlige sår
Ingen af de fire musikere har selv været udsendt, men har alle venner eller bekendte, der er kommet hjem fra krigen i enten Irak eller Afghanistan med voldsomme oplevelser i bagagen.
- Vi kan ikke selv mærke, hvad det vil sige at være hjemvendt soldat. Men vi vil gerne vise, at vi er interesserede i at forstå det, siger Shaka.
Derfor er det især de forskellige udtryk i den posttraumatiske stress, som musikerne sætter ord på i sangen. Fordi den for udenforstående kan være sværere at forholde sig til end en mistet arm eller et mistet ben.
Men i PTSD’ens usynlige sår kan der være en åbning til større forståelse blandt udenforstående.
Tiden går i ring. Vi ser de samme ting. (…) Vi løber efter ingenting. Fanget af vores sind. Tiden forgår, men læger ingen sår, synger Shaka Loveless i sangens omkvæd.
- Krigen rykker ind i dem selv. Og den krig kan mange relatere til på et eller andet niveau, siger musikeren.
Krig er historie nu og her
Med nummeret bliver Shaka og Suspekt de første kunstnere, der bidrager til Lågsus’ Danmarkshistorie, som kører på P3 i løbet af efteråret. Her vil danske musikere fortælle mere eller mindre kendte dele af danmarkshistorien.
At det er hjemvendte soldater, som Shaka og Suspekt har valgt at skrive et nummer om er ifølge kunstnerne selv ret oplagt.
- Der har været generationer før os, hvor vi ikke var en krigsførende generation. Så det er et nyt kapitel i vores historie, siger Shaka.
Og netop fordi det er så nyt, at Danmark er i krig, så er emnet stadig ét, det kan være svært at tale om og debattere.
- Man tør først snakke om de ubehagelige emner, når der er gået en rum tid, for så er det mindre farligt. Som kunstnere arbejder vi med tabubelagte emner, og vi har al frihed i verden til at beskrive virkeligheden, som vi ser den. Så vi har muligheden for at sætte ord på det lige nu og her – mens historien skrives, siger Emil fra Suspekt.
- Vores krigsdeltagelse er noget, man kommer til at forholde sig til i mange år fremover, og på et tidspunkt må man også komme dertil, hvor der skal tages et opgør med den. Det skal fremtidige generationer nok kigge på, afslutter Shaka.