Tv-deltager blev blæst bagover, da han kom til Danmark: 'Det var jo sådan, det skulle være'

33-årige Burak er med i 'Dobbeltspil' på DR.

(Foto: © Kristian Brasen, DR)

At være med i DR's 'Dobbeltspil' kræver meget som deltager.

Du bliver frataget din mobil og ur, du skal sove i køjeseng i samme rum som en masse fremmede, som du ikke aner om er ven eller fjende. Nok til at give enhver paranoia.

Samtidigt foregår det hele 18 meter under jorden, så du bliver frataget al fornemmelse for tid og sted.

Kort sagt - du skal være ekstremt omstillingsparat for at kunne stå bedst muligt i kampen.

Og det er Burak Alkans held.

Han er 33, bor i Fredericia og arbejder som selvstændig bettingrådgiver. Og så er han en af de 16 deltagere, der kæmper om at stå som sidste agent eller dobbeltagent og vinde æren og 100.000 kroner.

Dobbeltspil

For hvis der er nogen, der har skullet være omstillingsparat fra en tidlig alder, er det ham.

Det var han nemlig tvunget til, da han som 14-årig fløj fra Tyrkiet til Danmark for at starte et helt nyt liv med et helt nyt sprog og en helt ny kultur.

- Jeg er født og opvokset i Istanbul, og da jeg så flyttede til Danmark, var alt jo nyt. Det var en stor forandring, men jeg følte mig virkelig hurtigt hjemme, siger han.

Årsagen til, at han flyttede var, at Buraks forældre blev skilt for mange år siden, hvorefter hans far mødte en dansk kvinde, som han blev gift med og flyttede sammen med i Jylland.

Forældrene valgte så, at Burak og hans lillebror skulle flytte til faren i det nye land.

Her ses Burak med sin lillebror, da de boede i Istanbul i Tyrkiet. Nytårsaften i 2004, da Burak var 14, flyttede de to brødre til Danmark for at bo med deres far og danske kone i Jylland. (Foto: © PRIVATFOTO, DR)

Buraks mors side er kristen, og fars side er muslimsk, så Burak er opdraget til, at så længe han ikke gør noget ondt mod andre, skal han leve sit liv i stedet for at lade sig begrænse af en masse regler fra nogen af de to religioner.

Og det passede perfekt til det nye land, han kom til.

- I Danmark var der mere frihed for unge mennesker, end jeg var vant til. Jeg skulle ikke gå i skoleuniform, men kunne selv vælge mit tøj. Pludselig så jeg også, at teenagere kunne have kærester, og at folk gik rundt sammen hånd i hånd. Jeg kunne godt lide den her frihed - det var jo sådan, det skulle være, husker Burak.

Han startede på sprogskole for at lære dansk og fik en masse nye venner fra hele verden, samt fra Danmark.

- Det kørte bare, og jeg blev hurtigt glad for Danmark og vænnede mig meget hurtigt til mit nye liv, siger Burak.

- Jeg har boet i Tyrkiet i 14 år og i Danmark i 20, så Danmark er mit hjem - det er her, jeg føler mig hjemme. Min drøm er, at inden jeg er 40, vil jeg gerne have hus, bil og måske en båd og en familie - det er planen, siger Burak, der er 33 i dag. (Foto: © PRIVATFOTO)

Oddset gav et adrenalinrush

Der var også noget andet i det nye land, der fangede hans interesse.

Hele sit liv har Burak interesseret sig for sport, basket, fodbold og især amerikansk fodbold. Da han så kom til Danmark som teenager, opdagede han, at der var noget, der hed "Oddset", hvor man kunne spille på kampresultater. Og det blev han helt vild med.

- Jeg spillede for 10 eller 20 kroner og kan stadig huske, hvordan det gav et adrenalinrush, som han siger.

Han begyndte at gå op i det og lære så meget som muligt og fortæller, at han knækkede koden til at vinde.

- Man vinder ikke i længden, hvis man ikke spiller disciplineret og kontrolleret. Følelserne må aldrig nogensinde tage over i betting, for så kan det gå helt galt. For mig handler det om tal og statistikker, og jeg holder mig til de hold, jeg kender, siger han og tilføjer:

- Men der er stadig en kæmpe risiko at tage, for alt kan jo ske, som du ikke kan forudse - en skadet spiller eller en regnvejrsdag kan ændre alt, siger Burak.

Så at springe ud i 'Dobbeltspil' var han selvfølgelig heller ikke bange for at kaste sig ud i. Tværtimod.

- Det virkede som en kæmpe udfordring at være med i det her program. Jeg har altid tænkt, at jeg en dag ville være med i 'Robinson Ekspeditionen' eller noget andet, hvor jeg kunne prøve mine grænser af og teste min viljestyrke og se, hvor god jeg er mentalt, siger han og fortsætter:

- På forhånd vidste jeg ikke, om jeg ville spille med mine følelser eller være taktisk. Men jeg valgte faktisk at gå mere med min mavefornemmelse, end jeg gør i betting, siger han.

- Det var meget få gange, jeg fik dagslys. Vi havde ingen skærm, intet ur, ingen mobil. Vi begyndte at gætte på, hvad tid det var, efter de måltider, vi fik. Men at være med i 'Dobbeltspil' er en af de bedste oplevelser, jeg har haft, siger Burak, der her ses yderst tv. (© DR)

At deltagerne ikke fik dagslys i fem dage, kunne tjekke mobil, høre, hvordan det gik på hjemmefronten eller vide, hvad klokken var, var en udfordring for flere af deltagerne - men det rørte ikke Burak.

- For mig var det hurtig tilvænning, som jeg jo lidt er ekspert i, så det var intet problem. Jeg er meget glad for, at jeg deltog i 'Dobbeltspil' og har det generelt sådan, at det er værre at fortryde, at man ikke gjorde det, end at gøre det. Hvad har du at miste? Hvis det ikke fungerer, så kom hjem. Man skal altid jagte sine drømme.

Hvor langt Burak og de andre deltagere kommer, kan du se hver fredag aften klokken 20 på DR1 eller lige her på DRTV:

Dobbeltspil