'Jeg husker ikke, vi har lavet noget lignende': Her er deltagerne i DR's nye fredagsprogram

Agenter og dobbeltagenter skal snyde og manipulere hinanden i et helt nyt DR-program kaldet 'Dobbeltspil'.

I 'Dobbeltspil' aner deltagerne ikke, om de kan stole på deres holdkammerater, da det gælder om at lyve og manipulere for at vinde - og måske er deres bedste ven faktisk deres allerværste fjende. (© DR)

Det er en konkurrence, der kan gøre enhver paranoid.

Og det er også meningen i det helt nye DR-program 'Dobbeltspil'.

Her er 16 danskere, der aldrig har mødt hinanden, udvalgt til at være hemmelige agenter og er opdelt i to hold – som enten agent eller dobbeltagent.

Men de kender kun deres egen identitet og skal på fem dage finde ud af, hvem de kan stole på og skabe alliancer med – og hvem der er fjenden, som skal sendes hjem og dermed gå glip af en pengepræmie på 100.000 kroner.

Gennem konkurrencen skal deltagerne løse en masse forskellige opgaver og lære at teamworke. Her kommer de op og får frisk luft. (© DR)

Det er på fredag, at det helt nye program ser dagens lys – eller rettere, det kulsorte underjordiske mørke.

For at gøre paranoiaen endnu vildere foregår det nemlig 18 meter under jorden på Stevnsfortet, der blev bygget under den kolde krig i 1950-53 som en vigtig brik i Danmarks og NATO's forsvar, hvis der udbrød krig mellem øst og vest.

Deltagerne ser nærmest ikke dagslys i de fem dage, konkurrencen varer, da det hele foregår 18 meter under jorden under Stevnsfortet, hvor der sjovt nok ikke er vinduer eller døre, man kan åbne og få frisk luft eller se solen. (© DR)

DR-chef: 'Vi har selv kaldt det her for en månelanding'

Så er rammen ligesom sat for de 16 deltagere, der også skal igennem en masse forskellige konkurrencer – både fysisk og mentalt.

Deltagerne skal nemlig testes i deres intuition og taktik, og de skal også igennem en række afhøringer for at se, hvem der har det, som det kræver at være en ægte agent og vinde 100.000 kroner.

Det forklarer Erik Struve Hansen, der er chef for Bred Kultur og Fakta i DR, som glæder sig meget til, at 'Dobbeltspil' får premiere.

- Vi har selv kaldt det her for en månelanding, for det har været en helt ny type opgave end den, vi plejer at lave i DR. Så vi er selvfølgelig super spændte på, om danskerne synes, at det er blevet så godt, som vi selv synes.

Deltagerne skal stemme hinanden ud undervejs - uden de ved, om den, de smider ud, er på deres eget hold eller modstanderens. (© DR)

Hvad mener du med, at 'Dobbeltspil' er en ny type opgave?

- Det er en markant anden type produktion end den, vi plejer at lave i DR. Så vidt jeg husker, har vi ikke selv lavet noget, der ligger i den her type genre med overvågningskamera og et gameplay og deltagere, der bliver presset og udfordret på den her måde.

- Jeg er super stolt af, at vi har udviklet et format fra bunden med 16 helt almindelige danskere, som bliver presset psykisk og fysisk, og at vi har kastet os ud i en ny genre, som man kalder for "strategisk og psykologisk reality". Det er et helt nyt terræn.

Hvad kan man ellers forvente som seer?

- Man kan se det alene, med familie eller venner, og der er fart over feltet og gang i den fra første afsnit. Det er et program, hvor det er meningen, man selv skal gætte med på, hvem der har hvilken rolle i spillet. Det får man kun langsomt afsløret, så man selv bliver aktiveret i en "hvem er hvem"-gættelegen i forhold til de roller, de har fået i de to alliancer som agenter og dobbeltagenter.

Skuespiller Ellen Hillingsø styrer slagets gang sammen med supercomputeren O i de fem afsnit af 'Dobbeltspil'. (© DR)

- Jeg synes også, man kan lære noget omkring, hvordan de psykologiske mekanismer er mellem de forskellige typer personligheder, når de udfordrer, lyver og prøver at manipulere og bliver udsat for et psykisk og fysisk pres.

- Og så skal man tænke på, at det hele foregår 18 meter nede under jorden, hvor deltagerne er helt væk fra al sollys og så videre. Jeg har været dernede, og jeg syntes, det var frygteligt efter kun en time. Så er det ekstra vildt at tænke på, at fortet faktisk var en vigtig brik i vores forsvar under den kolde krig, og at der har siddet ægte agenter og holdt øje med potentielle trusler mod Danmark dernede.

- Jeg synes, det giver programmet en ekstra dimension at omgivelserne faktisk er en del af den ægte efterretningsverden.

'Dobbeltspil' har premiere fredag den 25. oktober på DRTV fra klokken 06 og samme aften klokken 20 på DR1. De næste fire afsnit bliver sendt på samme tid de næste fire fredage.

Her kan du møde de 16 deltagere, der medvirker i det psykologiske spil:

1

Theresa

(Foto: © Kristian Brasen, DR)

28 år, bor i Brønshøj.

Arbejder som projektleder/project manager.

2

Christoffer

(Foto: © Kristian Brasen, DR)

32 år, bor i Aarhus.

Arbejder som projektleder.

3

Martin

(Foto: © Kristian Brasen, DR)

37 år, bor på Sydlolland.

Arbejder som vagt.

4

Charlotte

(Foto: © Kristian Brasen, DR)

51 år, bor i Fredericia.

Er indkøber og autodidakt skuespiller.

5

Burak

(Foto: © Kristian Brasen, DR)

33 år, bor i Fredericia.

Er selvstændig.

6

Jimmy

(Foto: © Kristian Brasen, DR)

52 år, bor på Amager.

Er grafiker og musiker.

7

Zøsser

(Foto: © Kristian Brasen, DR)

57 år, bor på Møn.

Er psykoterapeut.

8

Rikke

(Foto: © undefined, DR)

38 år, fra Vejle.

Er ledelseskonsulent og officer.

9

Sheymaa

(Foto: © Kristian Brasen, DR)

27 år, bor i Roskilde.

Projektleder.

10

Michelle

(Foto: © Kristian Brasen, DR)

27 år, bor i Roskilde.

Arbejder som ejendomsmægler, MDE.

11

Katrine

(Foto: © Kristian Brasen, DR)

30 år, bor i Odense.

Er humanbiolog.

12

Emma

(Foto: © Kristian Brasen, DR)

26 år, fra Slagelse.

Er studerende.

13

Mathias

(Foto: © Kristian Brasen, DR)

30 år, fra Aarhus.

Arbejder som byggeleder.

14

Jacob

(Foto: © Kristian Brasen, DR)

41 år, bor i København.

Er krise- og organisationspsykolog.

15

Henrik

(Foto: © undefined, DR)

56 år, bor i Nykøbing Falster.

Arbejder som IT-konsulent.

16

Kaare

(Foto: © Kristian Brasen, DR)

28 år, bor lige nu i Norge.

Er læge.