Hvornår vasker vi op?

Skal der vaskes op straks efter aftensmaden, eller kan det vente et par dage? En hård knude i mange parforhold - og hvad er løsningen?

(© colourbox)

Et helt klassisk problem i mange parforhold: "Nu skal vi altså have vasket op, det er simpelthen for ulækkert at have den opvask stående ude i køkkenet". Siger hun. Han kunne såmænd sagtens have ventet tre dage, uden at det ville have været for ulækkert for ham.

Det er næsten umuligt at slå fast, hvad der objektivt set er det rette tidspunkt at vaske op. Det, der er det rigtige for den ene part, er ikke nødvendigvis det rigtige for den anden part.

Og hvad er så løsningen? Det vender vi tilbage til.

Det handler ikke om at vinde

Det er ikke alle problemer, der findes en god løsning på. I de fleste parforhold vil der være uløselige problemer, som bliver ved og ved med at stikke hovedet frem, for man vil måske aldrig kunne blive enige om, fx hvornår det rigtige tidspunkt for en opvask er.

- Accepter, at I ikke kan være enige om alt. De eneste "løsninger" er at forsøge at forstå og acceptere hinandens perspektiver, at være villig til kompromis, at afstemme sine forventninger eller planlægge sig ud af det, siger psykolog og underviser på Center for Familieudvikling, Trine Hjorth Sindberg.

Hun underviser på centrets PREP-kurser for par. PREP er et kursusforløb i en særlig form for parkursus, som er udviklet på baggrund af amerikansk forskning i, hvad der er fremmende og hæmmende for kommunikation og trivsel i et parforhold.

- Det handler om at møde problemet som et team. Ellers bliver det som at køre på en tandem med to cykler, der kører hver sin retning. Man kan have masser af energi og bruge en masse kræfter på at løse problemet, men man kommer ingen vegne, hvis man kører hver sin vej, uddyber hun.

Jo mere man holder fast i at vinde diskussionen, jo længere risikerer man nemlig at bevæge sig væk fra en fælles løsning:

- Mange gange kan man komme til at indtage en mere ekstrem position, end man begyndte med, hvis man kæmper om at få ret. Nuancerne går tabt, når magtkampen går i gang. For en sikkerheds skyld træder man lige et skridt mod yderligheden, når man mærker magtkampen, og så kan det være svært at finde ud af, hvor langt man egentlig er fra hinanden, og hvor uenigheden startede. Risikoen er, at man ikke kan finde en fælles vej.

- Men hvis man mærker, at modparten slækker lidt på tovet og kommer én i møde, kan man også bedre gøre det samme selv.

Ud af boksen

Trine Hjorth Sindberg anbefaler, enten at man prøver at tale sig frem til en fælles løsning eller brainstormer på løsningsforslag, gerne helt ud af boksen.

- Find et neutralt ord som betegner problemet, fx" arbejdsfordelingen", og undersøg dets effekter på jeres fælles liv. Hvordan fylder det for dig/mig? Kan vi gøre noget for at mindske problemets indflydelse på forholdet? Hvordan ville den og den løsning se ud i det daglige? Hvad er det mindste skridt, jeg kan tage for at gå dig i møde?

- Og når man tager sådan en løsningsfokuseret samtale om et problem, så handler det om ikke at dømme nogen forslag ude i første omgang. Alle muligheder skal smides på bordet. Tænk ud af boksen, og prøv evt. noget nyt i nogle måneder for at se, om det måske kunne virke, siger Trine Hjorth Sindberg.

Og så tilbage til problematikken om opvasken. På PREP-kurset kom fx følgende utraditionelle løsninger på tavlen i forhold til opvaske-problematikken:

  • Brug paptallerkener

  • Prøv med nøgen-opvask (så skal han nok komme og hjælpe!!!)

  • Lav et skema over hvem der vasker op hvornår

  • Lad opvasketjansen gå på skift fra uge til uge, så det den ene uge bliver på den enes præmisser og den anden uge på den andens præmisser

  • Betal nogen for at vaske op

  • Giv en gave til den, der vasker op

  • Lav en liste over, hvem der laver hvilket husarbejde og lad opvasken indgå på den liste

  • Køb en opvaskemaskine

  • Lav et pointsystem, der giver point for hver huslig pligt

  • Forhandling: Er en opvask for eksempel en bytur med vennerne værd?

Det er selvfølgelig ikke alle forslagene, der er lige gangbare i hverdagen, men nogle af dem kan måske godt danne grobund for en anden måde at gøre tingene på, som kan give bege parter en større tilfredshed i hverdagen.

- Når man først kommer i gang med en brainstorming, kan ideerne være mange og måske endda ganske underholdende. Det vigtige her er, at man som par reelt får afsat den nødvendige tid til at tale om de områder, hvor der opstår uenigheder. Og så skal man få talt konkret om de løsningsforslag, man kommer frem til: Hvordan ville den og den model reelt udmønte sig i det daglige - for dig og for mig?, slutter Trine Hjorth Sindberg.