Der var en, der var to, der var seks. Og så kom der et helt kuld ulvehvalpe.
Ulven har efter 200 års fravær igen fået fodfæste i Danmark, og bag myter, politik og heftig debat arbejder forskere og frivillige for at gøre offentligheden klogere på ulvens tilbagevenden til dansk natur.
Derfor går Naturhistorisk Museum i Aarhus nu i luften med et online ulve-atlas, hvor alle kan følge med i, hvor ulvene med sikkerhed har været.
- En af de ting, vi bliver spurgt om hele tiden, er: Hvor er de? Nu kan alle gå ind på og se, hvor der med sikkerhed er truffet ulve i Danmark og følge med i de mest aktuelle informationer, siger Kent Olsen, der er forsknings- og samlingschef på Naturhistorisk Museum i Aarhus.
Ulveatlas.dk offentliggøres tirsdag aften.
Hundredvis af indberetninger
Indtil videre indeholder hjemmesiden ulve-observationer fra mere end 40 personer og foreninger. Et klik på fanebladet “observationer” afslører, at tre hvalpe sidst er fotograferet den 2. august i et område sydvest for Holstebro, hvor en flok danske ulvehvalpe kom til verden i foråret.
Naturhistorisk Museum opfordrer alle, der støder på en ulv eller dens spor til at give lyd fra sig. Hvad end man har fanget en ulv med sit mobilkamera, hørt den tude eller har trådt i noget, der ligner en ulvelort, kan man skrive til museet via ulveatlas.dk.
- Vi har allerede fået hundredvis af indberetninger, som vi taster ind i vores database og bruger til bl.a. at koordinere vores eftersøgning med, siger Kent Olsen.
Ikke alle indberetninger bliver til et punkt på ulveatlasset. Det er kun, hvis det er 100 procent sikkerhed for, at der er tale om ulv. Dette kan bekræftes med DNA fra spyt eller ulvelort eller ved hjælp af billeder, der lever op til skrappe krav om dokumentation.
Stærke følelser og fake news
På Naturhistorisk Museum får Kent Olsen og hans kolleger rigtig mange henvendelser om ulvene.
De fleste af dem, der opdager ulven i naturen eller i nabolaget, bliver positivt overraskede, fortæller Kent Olsen.
Men nogle bliver også bekymrede for eksempelvis husdyr eller det øvrige natur- og dyreliv, og andre bliver decideret bange for at gå i en tur i skoven.
Med den øgede oplysning gennem bl.a. ulveatlas.dk håber Naturhistorisk Museum at være med til at forebygge konflikter mellem mennesker og ulve og imødekomme de bekymringer, der måtte være.
- Vi oplever, at der er rigtig mange misforståelser og gisninger - og ikke mindst meget stærke følelser omkring ulvene. Vi vil gerne være den saglige stemme i debatten. Fake news kan hurtigt opstå, og det er vores klare overbevisning, at vores rolle er at give viden, siger han.
- Vi er ikke "for" eller "imod" ulven. Den er et dyr ligesom andre dyr - men vi er helt klart for facts, så man tager oplyste valg.
Og så håber Kent Olsen på danskernes opbakning til at holde øje med ulvene:
- Det er et vigtigt grundlag for forvaltningen af ulve i Danmark, og har stor betydning for eksempelvis de landmænd, der kan søge støtte til ulvesikrede hegn, siger forskningschefen.